|
KPiR - Księga Przychodów i Rozchodów |
KPiR - Księga Przychodów i Rozchodów
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
Czy do kosztów działalnosci dolicza sie wypłaty dla pracownikow ????
Mam kilka pytanek co do prowadzenia KPiR.
1. Czy skladki na ubezpieczenia zdreowotne, spoleczne, emerytalne tez mozna wliczyc w koszty? 2. Jezeli firma jest jednoosobowa i nie jest sie platnikiem VAT to w kolumnie 10 "zakup towarów..." nalezy podac wartość netto czy brutto?? 3. czy mozna wliczyc w koszty koszty telefonu na karte? Firma jest jednoosobowa. A jeżeli jest to telefon na karte ale zostala podpisana umowa z PLUS GSM (MIX PLUS) na inne imie i nazwisko niz wlasciciela firmy, to mozna to wliczac w koszty? (mam telefon z ktorego korzystam w sprawach firmowych - innego nie posiadam, ale na umowie z PLUSem figuruje moja mama, bo ja nie mialam przy zakupie tego telefonu jeszcze dzialalnosci i nie umialam przyniesc zaswiadczenia o zarobkach)
Społeczne i emerytalne w koszty, Zdrowotną odliczasz od podatku ale nie całość, 7,75%
Brutto
Przy KUP musisz TY udowodnić, że to był Twój koszt. Jeśli był to wrzucasz.
Mam jeszcze jedno pytanko. Mam samochód, ale jest jeszcze zarejestrowany na moje panienskie nazwisko. Wszelkie wyjazdy w sprawach firmowych bede robic wlasnie tym samochodem. Czy moge koszty paliwa wpisac w koszty? czy konieczne bedzie moze przerejestrowanie samochodu
Nie możesz w koszty wliczać paliwa, musisz prowadzić Ewidencję Przebiegu i Eksploatacji Pojazdu i tam po lewej stronie wpisujesz Datę, cel wyjazdu oraz kilometry a po prawej faktury za paliwo, naprawy samochodu, ubezpieczenia itp. Do KUP przepisujesz mniejszą kwotę za cały miesiąc.
1. Czy, a jeśli tak to jak mogę wrzucić w koszty opłatę za wpis do ewidencji? Czy wystarczy pokwitowanie, które dostałam w urzędzie gminy? Z jaką datą wpisać do Kpir? Tą która jest na pokwitowaniu? (data na pokwitowaniu 04.05.2007, działalność od 01.06.2007)
2. Z jaką datą księgować przychody ze sprzedaży na Allegro? Czy wydruk z rachunku bankowego wystarczy aby zaksięgować przychód?
W momencie wydania towaru klientowi.
W KPiR masz dwie daty - datę dokumentu i datę wpisu do książki. Data dokumentu to data z kwitka a data wpisu to np 1 dzień prowadzenia działalności (albo drugi).
Dziękuję bardzo :)
Hmm... Wyczytalem gdzies ze tych 100 pln nie mozna sobie wrzucic w koszty wlasnie dlatego ze ponosisz ten koszt przed faktycznym rozpoczeciem dzialalnosci... Ale dokladnie nie wiem bo w Toruniu jest sie zwolnionym z tej opłaty - więc dokładnie tego juz nie zgłębiałem.
Można :-)
Tak to jest ze w necie można trafić na bardzo wiele sprzecznych informacji :)
A jak jest wobec tego z tymi ~150 pln płaconymi za "przyjemność" zostanie vat-owcem ?
Ja nie jestem na vacie więc nie jestem pewna, ale kolega który jest mówił mi że płacił około 170 zeta.
Ja wiem ile mniej więcej sie płaci - pytanie dotyczyło tego czy można to wrzucić w koszty
Tak, pozostałe wydatki, kolumna 14.
Sprawdź również podobne tematy:
- Rachmistrz GT - Księga przychodów i rozchodów
- Otwieranie DG, zus, księga przychodów i rozchodów - Podatkowa Księga Przychodów i Rozchodów - Księga przychodów i rozchodów a Inkubatory - Co wybrac - Ryczalt czy ksiega przychodów i rozchodów? - Pierwsza firma/księga przychodów i rozchodów - Kasa fiskalna a ksiega przychodow rozchodow - Księga Przychodów i Rozchodów - jaki program? - Podatkowa Księga Przychodów i Rozchodów w 2006r - książka Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|