Witam
Na wstępie - działalność miała by znajdować się na terenie woj. warmińsko-mazurskiego
Chciałbym otworzyć działalność gospodarczą i to jak najszybciej, niestety nie mam co liczyć na dotację z UP - przed chwilą dzwoniłem i powiedzieli mi, że najprędzej jakieś środki będą pod koniec lutego albo nawet dopiero w kwietniu, a ja zbytnio czekać nie mogę ponieważ mam opcję na dość sporo inwestycji i generalnie jest teraz dobry czas na start.
Teraz moje pytanie - ojciec prowadzi firmę/zakład , ja chciałbym zacząć działać na swój rachunek tyle tylko, że narazie musiałbym działać przy zakładzie ojca (korzystać z jego maszyn i pmieszczeń) i czy w związku z tym starając się o jakiekolwiek fundusze (czy to z UE czy ewt.w ostatecznośći z UP) nie stanowi to przeszkody? gdzieś kiedyś wyczytałem, że nie można dostać dotacji na firmę o tym samym profilu działalności mieszczącą się pod tym samym adresem.
Oczywiście w niedalekiej przyszłości planuje budowę zakładu na mojej działce 30 km od obecnej lokalizacji ale wiadomo że na to są potrzebne fundusze - czy można liczyć na dofinansowanie budowy zakładu?(dodam, że działka leży na wsi)
No i jeszcze jedno pytanie - czy lepszą opcją jest starać się o fundusze w celu założenia/startu DG czy np.mogę założyć teraz normalnie DG i później starać się na fundusze na rozwój firmy.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek info na ten temat
pozdrawiam