Otóż niedawno zacząłem handlować na allegro. Przedmiotem moich transakcji są doładowania telefoniczne. Na początku zysk był raczej mizerny, ale teraz wychodzi po ok 30-50 zł na dobę czystego zysku. Chciał bym zalegalizować działalność, ale nie za bardzo wiem czy po założeniu firmy moje przedsięwzięcie się będzie opłacało. Czytałem trochę na temat rozliczeń podatkowych, ale mimo wszystko mam kilka pytań:
1. Zakładając, że kupie 10 doładowań za 42,5 zł każde, cena za jaką sprzedam doładowania to 45 zł od sztuki. Prowizja allegro za wystawienie to 2,15 zł, i prowizja za każdą sprzedaną sztukę 1,8 zł. Jeżeli uda mi sie sprzedać wszystkie doładowania, to czystego zysku wychodzi: 450 - 425 - 2,15 - 18 = 4,85 zł
I teraz pytanie, czy istnieje taka forma podatku, dzięki której zapłacę podatek od zysku na czysto (tzn od 4,85 zł)? Jeżeli tak, to proszę napisać jakie warunki muszę spełnić.
2. Czy w jakiś sposób muszę dokumentować towar który zakupiłem? Np brać jakieś potwierdzenia od osoby, która mi sprzedała doładowania.
3. Czy była by szansa wzięcia laptopa z bezprzewodowym dostępem do internetu, a potem odliczenie go od podatku?
4. jak musiał bym się rozliczać z doładowań, które otrzymałem za darmo z programów partnerskich, a następnie sprzedałem.
Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie