Witam
Mam zamiar ubiegać się o dotację z urzędu pracy na otworzenie własnej działalności gospodarczej. Podczas przeglądania wniosku zrodziło mi się kilka pytań, na które mam nadzieję uzyskać od Państwa odpowiedź:
1. Załóżmy, że maksymalną kwotą jaką mogę uzyskać od UP jest 13000 zł. We wniosku jest jednak klauzula, że minimum 25% zapotrzebowania muszę pokryć z własnych środków. I teraz pytanie - czy z tych 13 000 muszę pokryć 25%, czyli de facto dostanę z urzędu 9750 zł, czy też mogę wyliczyć zapotrzebowanie na np. 17333 zł i po odjęciu z tej kwoty moich 25% otrzymam z UP wspomniane 13000 zł.?
2. Druga sprawa. Moja działalność będzie związana z wycenami nieruchomości i kosztorysowaniem robót budowlanych. Do realizacji usług z tego zakresu, oprócz sprzętu komputerowego, mierniczego, fotograficznego, itp., potrzebne są mi też katalogi z parametrami do wycen (za które płaci się roczny abonament), bazy cenowe na płytach cd, coroczny abonament aktualizacyjny do programu kosztorysowego itp. Czy takie rzeczy jak wykup wspomnianych abonamentów mogę wymieniać w zapotrzebowaniu?
3. Posiadam własny, zarejestrowany na mnie jako osobę prywatną, program kosztorysowy, który mam zamiar wykorzystywać w mojej działalności. Czy informację o tym powinno się gdzieś umieścić w tym wniosku? A może można go potraktować jako część mojego 25-procentowego wkładu?
4. Czy są jakieś ograniczenia finansowe w przypadku zakupu niektórych maszyn i urządzeń? Np. chcę kupić monitor za 2000 zł, a UP mówi: „nie – my na monitory dajemy tylko 1000 zł”.
5. Ostatnia sprawa. Prawdopodobnie nie zdecyduję się na początku na wynajęcie lokalu. Moja praca będzie polegać na częstych wyjazdach na oględziny nieruchomości u klientów, przesiadywaniu w urzędach w celu poszukiwania danych rynkowych, zatem ten lokal i tak większość czasu byłby zamknięty. Postanowiłem zatem, że będę prowadził działalność w mieszkaniu w miejscu zameldowania. Mieszkanie (spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu) przypisane jest na mojego ojca. Czy zatem, mimo mojego zameldowania w tym lokalu, muszę mieć z ojcem jakąś umowę użyczenia? I jeszcze sprawa kosztów. Jeżeli ojciec potwierdzi, że będzie mi użyczał lokalu nieodpłatnie, to mimo wszystko muszę rozliczać koszty prądu, wody, czynszu itp. i uwzględniać je we wniosku o dotację? Jeśli już jednak będę musiał, to czy powinno się to zrobić poprzez rozliczenie kosztów z uwzględnieniem proporcji powierzchni przeznaczonej na działalność do całkowitej powierzchni lokalu?
Za wszelkie podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Krzysztof