Witam, jestem tu nowa :) Fakt faktem śledziłam kiedyś to forum bardzo dogłębnie, aż w końcu pokusiło mnie by założyć swój biznes :)
Mam kilka małych pytań. Z pewnością zostały one wiele razy już tutaj zadane, jednak chciałabym mieś wszystko w jednym miejscu :) Ależ wymagania :P
1. Mam firmę, od 1 maja oficjalnie jest podana data rozpoczęcia. Niestety nie mam jeszcze regon'u. Bez regonu nie mogę się zarejestrować w ZUS'ie. Czy w takim razie mogę już rozpocząć tą działalność, czy mam jeszcze poczekać te kilka dni na regon i dopiero po rejestracji?
2. Jaka forma opodatkowania jest najlepsza? Moja firma będzie się zajmowała głównie następującymi dziedzinami:
-- pakowanie żywności sypkiej (ziarna, przyprawy itp.)
-- sprzedaż (hurt i detal) tych zapakowanych przyprawek
-- pakowanie różnego rodzaju płynów (głównie chemia, np płyn do naczyń) - z duuuużych butli do małych butelek
-- no oczywiście sprzedaż tego :)
-- sprzedaż (hurt i detal) komputerów i akcesoriów komp. oraz serwis komputerowy
-- tak właściwie to podałam aż 76 punktów z PKD do wniosku przy zakładaniu firmy, jednak na razie chyba zajmę się tym, co wymieniłam powyżej :P
Myślę, że tutaj raczej w grę wchodzi tylko płatnik VAT'u. Chciałabym mieć możliwość wystawiania faktur, a to chyba tylko na VAT można? A jakbym była na zasadach ogólnych i w fakturach wpisywałabym 0% VAT? Da się to załatwić w ten sposób?
3. Nie posiadam samochodu (jeszcze), ale mam kilka osób (nie firm), które z chęcią wynajmą mi swoje środki transportu. Czy będę mogła sobie odliczyć koszty paliwa? Wynajem będzie darmowy, zostanie spisana oczywiście odpowiednia umowa. Czy będę musiała być dopisana w dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciel?
4. Trochę z innej beczki - w niedalekiej przyszłości planuję się zająć również produkcją wyrobów garmażeryjnych - pierogi, kopytka, gołąbki itp. Czy przed rozpoczęciem tej działalności będę musiała zgłosić się do Sanepidu po zgodę? Czy po prostu sanepid wpadnie sobie kiedyś tam i zrobi "niezapowiedzianą" kontrolę?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Ania