|
KIM JESTEM |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
W temacie "Zostać człowiekiem biznesu" umieściłem charakterystyki pracującego społeczeństwa. Proszę o opowiedzenie się w ankiecie z którą charakterystyką się indentyfkuję i krótkie uzasadnienie (może być przywołanie cech charakteru, preferencji lub zainteresowań)
Wychodzi na to, że łapię się w opcji: samozatrudnienie. Ale nie do końca. Obecnie jest tak, ze działam na swoim, ale jestem jednak kontrolowany ze swojej pracy (rozszerzam współpracę ze sklepami w mniejszych miejscowościach o konkretny produkt, a potem nadzoruję dostawy i sprzedaż). Ostanino więcej czasu spędzam jednak na nadzorwaniu pracowników i ustalaniem im tras, odbiorem towaru w firmie, rozliczeniami. Mam na tyle wolnego czasu, że stram się go zagospodarować tworząc coś własnego od podstaw, chcąc się sprawdzić i nie będąc od nikogo zależnym (tzn. zawsze się jest od kogoś zależnym).
Zanim jednak wskoczę na głęboką wodę trochę tutaj pobalansuję na krawędzi rozglądając się za odpowiednim akwenem do pływania w odpowiednim środowisku. Oby tam nie było zdyt wiele drapieżców, hehe.
W sumie to preferuję mały biznes (bo na większy mnie nie stać :) ) Mam kilka małych biznesów w różnych branżach i zatrudniam kilkanascie osób. Biznesy są z różnych branż co jest pewnym zabezpieczeniem w dzisiejszych czasach. Zawsze rozkręcam biznes sam o po tym jak już się ustatkuje i jest wszystko na dobrej drodze to zatrudniam ludzi i oni go prowadza pod moją opieką. Wtedy mam czas na obmyślanie kolejnego biznesu lub inwestycji. Może i chciałbym mieć przedsiębiorstwo i sztab ludzi i doradców ale jak narazie daję sobie sam radę z tym co mam więc nie potrzebuję. Prowadzić własny biznes nie jest proste bo to jest praca 24godziny na dobę 7 dni w tygodniu więc jeśli ktoś nie ma odwagi lub chęci to powiem tak "Lepiej u bogatego robić za klamkę niż u siebie za całe drzwi" może prostackie ale jak mądre słowa ;)
Ja funkcjonuje bardzo podobnie, co przedmówca. Na dużą firmę nie miałem pomysłu, pieniędzy i szczęścia, dlatego prowadzę kilka małych "interesików"
oczkiem w głowie jest hurtownia BHP, mam też studio reklamy wizualnej, salonik komputerowy, sklep obuwniczy, sklep odzieżowy, punkt STS, punkt z prasą, punkt Orange, punkt Cyfra+ Polsat Cyfrowy salonik Kolportera,
|
|