Interesuja mnie wszelkie informacje dotyczace kina.
Jaki jest w pelni wystarczajacy projektor kinowy ??
Jak sie pozyskuja filmy ??
Jaka jest cena filmu ??
I inne ciekawostki zwiazane z ta tematyka
Za wszelkie info z gory dziekuje
|
Jak otworzyć Kino |
Jak otworzyć Kino
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Interesuja mnie wszelkie informacje dotyczace kina.
Jaki jest w pelni wystarczajacy projektor kinowy ?? Jak sie pozyskuja filmy ?? Jaka jest cena filmu ?? I inne ciekawostki zwiazane z ta tematyka Za wszelkie info z gory dziekuje
Witam wszystkich.
Mam nietypowy pomysł, może nie jest to biznes marzeń, ale jakiś sposób żeby dorobić do pensji bo pracę mam, a jeśli nie dorobić to mieć satysfakcję z funkcji społecznika. Otóż mieszkam na miejscowości gminnej, która liczy około 4 000 mieszkańców, a na wsi jak to wiadomo, niczego nie ma oprócz sklepu spożywczego i budki z piwem. No dobra, jest jeszcze urząd gminy, zespół szkół, gminny ośrodek kultury i ogólnie to nic się nie dzieje, do najbliższego miasta 18 km, więc czasami odechciewa się nawet pojechać do kina. No właśnie, wymyśliłem sobie coś takiego: kupić projektor, duży namiot i latem weekendami (piat, sob, niedz) emitować jakieś ciekawe filmy, w chłodniejsze dni lub zimą wykorzystać salę w GOKU. Problemów można wymienić mnóstwo: prawa autorskie – ile to kosztuje, skąd brać filmy (wypadałoby być na bieżąco), czy byliby chętni na takie coś, czy myśląc o czymś takim można myśleć o jakimkolwiek zarobku Proszę o jakieś sugestie, co myślicie, zwracam się tu do ludzi mieszkających na wsiach głównie, ale wszystkie opinie przemyśle i przeanalizuję.
Temat przerabiałem.
Biznes się opłaca jeśli nie musisz kupować licencji na wyświetlanie filmów (jak cie złapią to dowalą taką kerę że się nie pozbierasz). Jak kupisz licencje, biznes robi się mało opłacalny. Problemem jest jednak kupić licencje. Firmy które zajmują się dystrybucją zagranicznych tytułów: 1. Nie sprzedają na razie licencji na nośnikach cyfrowych tylko na klasycznych taśmach. 2. Nie sprzedają nowo powstałym kinom, bo nie mogą kontrolować co się dzieje z nośnikiem, a odpowiadają za niego głową :) 3. Nie wiele mogą załatwić i jak chcesz coś więcej (jakiś inny tytuł niż aktualnie dystrybuowany) to odsyłają do dystrybutorów zagranicznych. Znalazłem firmy zagraniczne które mogą sprzedać licencje na nośnikach cyfrowych. Ceny ok. 350 EUR za miejsce na rok co oznacza że za prawo do wyświetlania filmu przez rok musisz zapłacić: 350 EUR * 24 miejsc = 8400 EUR (dla 24-ro miejscowego kina). Zakładając cenę biletu 10zł wychodzi że musisz przez rok sprzedać 3200 biletów żeby się zwróciło. Czyli miesięcznie ok. 260 biletów. Do tego dowiedziałem się że od przyszłego roku ma wejść ustawa że ZAIKS będzie jeszcze pobierał opłaty od kin bez względu na to od kogo masz licencje.
Popieram poprzednika a do tego uważam, że w Twojej miejscowości jest za mało mieszkańców. Na początku na pewno by był szał a później by osłabło. Poza tym 18km to nie aż tak wiele, żeby do porządnego kina się udać.
Ponad to takie kina często funkcjonują przy knajpach lub bardziej rozbudowanych stacjach benzynowych (np. przy BP widziałem) i poszli oni trochę inną drogą - nie pobieraja opłat za film tylko w ten sposób przyciągają klientele. No wiesz oglądają film i pić coś muszą.
Mam znajomego, który zajmuje się czymś podobnym otóż organizuje projekcje albo w szkołach albo wynajmuje sale w ośrodkach kultury lub remizach itp. w mniejszych miejscowościach. Celowo ograniczył ilość projekcji w każdym miejscu do jednej miesięcznie dzięki temu jest to za każdym razem wydarzenie w tych miejscowościach. bilety też są niedrogie 3-4 zł. Przy czym on wyświetla filmy z DVD a jeśli chodzi o licencje to z tego co wiem to podpisał tylko umowę z ZAIKS i odprowadza im kilka procent z zysku z każdego seansu. Z tego co wiem to jest z tego bardzo zadowolony praca żadna wystarczy rozstawić ekran i projektor i po wszystkim, dodatkowo sprzedaje popcorn i słodycze. Może nie ma z tego kokosów ale 3-4 tysiące brutto za taką pracę to raczej godziwe wynagrodzenie. może więc zastanów się nad taką formą tej działalności
Piostep twój kolega chyba robi to nie bardzo legalnie :) , chyba ,że wyświetla tylko polskie filmy, to może być inaczej . Chciałbym zaznaczyć , że w tym biznesie można poszerzyć oferte na "wynajmowanie projektoru " do innych cełow, typu jakieś konferencje etc.
szczerze mówiąc to pamiętam, że kiedy rozpoczynał ten biznes jakieś 7-8 miesięcy temu miał wielkie wątpliwości ponieważ dydtrybutorzy DVD chcieli za pojedynczą licencję ok. 200 zł a poza tym większośc z nich nawet nie zezwalała na tego typu projekcje ale póżniej reprezentant ZAIKSu przekonał go że wystarczy wykupienie u nich licencji i z prawnego punktu widzenia jest kryty. Szczerze mówiąc też mam wątpliwości czy to wszystko jest do końca legalne ale on jest pewny że wszystko jest OK mam nadzieję że się nie nadzieje na jakąś karę. Jeśli ktoś z was ma jakieś większe doświadczenie w tym temacie to prosze o wyjaśnienie tego problemu pozdrawiam
piotrek
Witam.
W mieścinie w której mieszkam (ok 10 tyś) znajdują się pozostałości po kinie tzn jest sala, krzesła itd. Czy w ramach funduszy unijnych jest szansa żeby odnowić salę i zrobić tam namiastkę kina, nie chodzi mi tutaj o puszczanie nowości tylko starsze produkcje do tego jakieś klasyki. Co do sprzętu to można by wstawić dobry zestaw kina plus projektor. Jak wygląda sprawa zakupienia praw do emisji. w archiwalnych postach były ceny koło 250 zł, jak to może teraz wyglądać. Co do odbiorców to można się podpiąć pod szkoły, przedszkola puszczając jakieś bajki plus lektury. Czy w dzisiejszych czasach, gdzie każdy ściąga filmy z neta jest szansa na zapełnienie sali .
Ten biznes nie zwróci ci się. Przykład moje rodzinne miasteczko, ok 30tyś mieszkańców. Jest tam fajne kino, odnowione, klima, no wypas. Na każdy seans kino (tak sobie założyło, wyliczyło) musi byc co najmniej 10 osób, o dziwo taka frekwencję naprawdę ciężko jest uzyskać :D Jakieś 2 lata temu sam byłem w sytuacji gdy przyszło 9 osób, siedzieliśmy w sali kinowej, minuta do filmu - przychodzi pani biletowa i wyprasza wszystkich z sali :D Podobno dzieje się tak często.
Kino w tym miasteczku jest jedno, ale połączone w Młodzieżowym Domem Kultury i całą sprawę wspiera również budżet gminy dlatego ta placówka się trzyma. Twoje miasteczko to 10tyś ludzi więc 3 razy mniejsze od mojego, pomyśl jaka u ciebie byłaby frekwencja :D Pzdr
Nareszcie coś dla mnie:) Pracuje w kinie jako kinooperator.
Powiem Ci tak jest koleś w Sulejówku, który otworzył kino i grał "Katyń". Tylko i wyłącznie a miał bardzo dużą frekwencję. Myśle że wyszedł na +. Jeżeli chodzi o kopie filmowe, to jest to umowa z dystrybutorem, gdzie przez pierwsze 2 tyg. dystrybutor bierze połowę a potem ok. 40% zależy od filmu i dystrybutora. Wypożyczenie kopii archiwalnych to ok 500 Pln. Multiplex w, którym pracuję utrzymuję się z Popcornu. Wpisz w googlach kinekspert i odwiedź ich stronę. Pozdrawiam.
Witam wszystkci.
Ostatnio przyszedł mi do głowy pewien pomysł na biznes. A mianowicie, w moim rodzinnym mieści nie ma pożądnego kina, to które jest to pożal się Panie Boże. To jednak pomysł, natomiast ja nie mam ani pieniędzy, ani doświadczenia, ani wiedzy o branży rozrywkowej. Proszę o radę.
duże multexy Cie zjedza, za duż inwestycja bez wiekszych szans rozwoju. miasto ilo tysieczne??
pzdr soaX
Miasto niespełna 30 tys mieszkańców. I do najbliższego multikina jest ponad 40 kmh. Właśnie w tym upatruję szansę.
Jeśli zdobędziesz wolne kilka milionów PLN to próbuj ja osobiscie wole kameralne kina.:)
No właśnie i to jest problem nr. jeden i problem podstawowy. Gdzie zdobędę te kilka milionó PLN. Pierwsze co mi do głowy przychodzi to dotacja unijna. Nie stety nie ma wiedzy w temacie ( tzn. jakaś tam podstawowa wiedza jest ale to nie wystarczy0. Może ktoś wie jak zdobyć takie pieniądze, poza dotacjami czy kredytami bankowymi.
Pozdrawiam.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|