|
Kiosk internetowy net-box - strona 2 |
Kiosk internetowy net-box
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam czy ktoś juz z was otworzył taki kiosk chciałam sie dowiedziec na jaakich zasadach to funkconuje? czy to opłacalne?
Dzisiaj zaczełem się zastanawiać nad inwestycja związana z tzw. net biznesem chodzi o automat pozwalające przeglądać www (sprawdzanie poczty uglondanie filmikow on-line gg arz wszystko to do czego potrzebny jet internet) automaty to dość droga inwestycja ale chyba da się na tym zarobić przy wiekszej ilości. plan podzieliłem na dwie grupy odbiorców pierwsza to dzieciaki z szkół w których nie ma dostempu do internetu w czasie przerwy postawił bym taki automat na korytarzu(mysle o 1-4 automatow w jednej szkole). Droga grupa to osoby w hipermarkecie, tu koszty byly by kilka krotnie większe ale tez działaja przez siedem dni w tygodniu od 9-21. W tym przypadku myślę o 2 automatach z internetem oraz podlonczeniem do drukarki i ksero taka mini kawiarenka internetowa. atutem tego urzadzenia jest to ze może wyświetlać reklamy na 19 calowym ekranie
to po krótce zarobki zwiazane z automatem: w szkole liczyl bym by 2zł za 30min(jedna przerwę) przerw jest kolo 10 licząc ze automat będzie miał sporo uzydkowników policzyłem 2zł x 8=16 razy 20dni 360zł przy 4 automatach to 1440zł koszty okolo 400zł w hipermarkecie przy 4zł za godz bym byl w stanie osiagnac zysk okolo 1800zl (wraz z reklamami) nie dzwonilem do zadnego hipermarketu ale wyceniam koszty na okoł 1000zł Czekam a opinie i pozdrawiam
Z racji tego że, pracuję jesze w banku miałam okazje zamawiać kiosk internetowy dla naszego oddziału. Koszt takiego kiosku z montażem to przedział 15 tys -20 tys. Ty chcesz taki rozbudowany z drukarką i innymi bajerami więc licz się ze 20 tys na takie użądzenie trzeba mieć.
Obliczenia twoich kosztów mi sie nie zgadzają, za powieżchnię w szkole, uczelniach będziesz mujsiał zapłacić nawt 500 zl, w marketach no niestety najmniej 1 tys, chociaż jak usłyszą taki pomysł to mogą zawołać więcej, licząc ze za wózek z hotdogami wołają 3 tys zł to za kiosk mogą zawołac tyle samo. Nie wliczasz serwisu tego kiosku a to nie jest tanie, jezeli chcesz mieć gwarancję musisz kożystać z autoryzowanych serwisów, jest to sprzęt bardzo czuły, szybko sie psuje i zawiesza, nic sam przy nim praktycznie nie zrobisz oprócz resetu. Miesięcznie sam serwis moze cię kosztowac 500 zł ( oni monitorują co się dzieje z danym kioskiem i w razie potrzeby ragują. Internet, tutaj musiał byś miec naprawdę szybkie łącze, bo jak mam zapłacić 4 zł za 30 min to wymagam by strona załadowala się błyskawicznie. Oprogramowanie liczyłes? czyli windows i antywirusowe oraz inne zabezpieczające? Moim zdaniem koszty miesięczne kazdego automatu to 2 tys zł (uśrednione na te w marketach i w szkołach) W szkole taki kiosk niech przepracuje 6 godzin * 4 zł (30 min - 2zł) = 24 zł * 20 dni = 480 zł * 4 automaty = 1920 zł W markecie 12 godzin *8 zł godz (30min= 4zł) *30dni = 2880 * 4 automaty = 11520 CHcesz mieć 4 automaty więc licz że za same maszyny z oprogramowanie i zainstalowaniem będziesz musiał miec minimum 60 tys zł. Licząc drugą opcje to 12 miesięcy * 11520 (przychodu) = 138240 - koszty (12 miesięcy * 2 tys zł * 4 automaty)= 96000 zl rocznie ------------------------------------------------------------------------------------ po roku nie zwróci Ci się nawet zakup maszyn , gdzieś po dwóch latach wyjdziesz na czysto. Zakładałam tą opcje w której maszyny były by użytkowana non stop więc 12 godzin dziennie każdy kiosk w markecie przez 30 dni. Pytanie kto idąc na zakupy chce z tego skorzystać??? Mamy przecież internet w komórkach, są przenośne laptopy Cafejki internetowe , które i tak plajtują a serwują 2,5 za godzine. Nie sądzisz ze ktos specjalnie będzie jechał do marketu by sprawdzić sobie poczte. Ogólnie pomysł niezly ale koszta zaduże, i duże ryzyko.
Zgadzam sie z przedmowca. To bylo jeszcze dobre ale jakies 5 lat temu. Obecnie jak ktos ma troche pojecia w temacie informatycznym to ma dostep do internetu gratis. Koszty niewspolmiernie wysokie do planowanych zyskow i zwrotu inwestycji. Moze pomysl jak to upgradowac i dac ludziom cos nowego.
kioski które oglądałem zaczynały się od 7tys. nie mówiąc już o używanych. kolejna rzeczą która mogła by uatrakcyjnić automat w szkole bylo by zainstalowanie gier online oraz zwykłych. tu jednak maluje mi się problem tzn czy wystarczy mieć orginalna wersje gry czy trzeba mieć jakiś licencje jak tak to jakie? Pozdrawiam
przerwa 30 min ? to jest tylko jedna na 1 dzień, a nie dziesięć przerw 30 minutowych.
nie wiem co w tym trudnego do zrozumienia 30min=2zł. czyli za 2zł mozesz grac przez jedna 10-15min przerwę.
Wiem o co Ci chodzi, lecz z tego co napisałeś wynika , że 30 minutowych przerw jest dziesięć, a to jest nie prawda. Może gdybyś używał przecinków inaczej bym to zinterpretował lub w nawiasie napisał jedna przerwa , a nie przerwę. Więc wtedy nie 2 razy 8 przerw tyko 2 zł razy 1 przerwa 30 min = 2 zł , mało który uczeń wykupi abonament na przerwę 5 minutową bo za 2 zł ma batona, którego całego wykorzysta w 100%, a nie tylko w 16%. A tak na marginesie to teraz w każdej szkole jest internet w bibliotece za darmo(projekt unijny), więc po co płacić ?
Mam brata w gimnazjum. On i jego koledzy mają telefon w play - za 5 zł masz 100 mb transferu, czyli do przeglądania stron na pewno starczy. Wydaje mi się, że szkoły raczej odpadają. Widziałem podobne automaty na dworcu PKS w Poznaniu, ale dużego ruchu przy nich raczej nie ma...
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|