|
Klopot z wynajmem lokalu uzytkowego |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Postanowilam sama stworzyc sobie miejsce pracy.Zglosilam dzialalnosc gosp. ogladalam wstepnie lokal.Kiedy mialam podpisac umowe najmu od miasta okazalo sie ,ze moge otworzyc kazdy sklep oprocz odziezy uzywanej.zaznaczam ,ze na tej ulicy nie ma takowych sklepow i nie jest to rynek.Powiedziano mi,ze to wymog burmistrza i rady miasta,niestety gdy poprosilam o podstawe prawna (jakies pismo)odmowiono mi.Czy radni maja prawo decydowac o branzy?skoro moge sprzedawac odziez nowa to dlaczego nie mozna uzywanej?To sie kloci ze zdrowym rozsadkiem bo wynajmujac lokal prywatny moge otworzyc taki sklep nawet pod samym ratuszem.Dodam ,ze sklepow z nowa odzieza jest mnostwo,natomiast z uzywana sa tylko trzy.Bardzo prosze o pomoc:)
Jeżeli nie ma podstawy prawnej w formie odpowiedniego aktu prawnego (ustawy, rozporządzenia), władze miasta nie mogą podjąć żadnego ograniczenia.
Ja sadze za miasto jako wlasciciel moze zastrzec sobie co bedzie sprzedawane badz jaka usluga moze byc wykonywana w danym lokalu. Np. Ktos kto ma bar do wynajecia nie zawsze musi chciec aby w tym miejscu bylo cos innego. W koncu to jego lokal i nie potrzebna mu zadna ustawa ani rozpozadzenie. To po prostu jest jego i on decyduje za ile i co tam mozna otworzyc, podobnie jest gdy miasto chce cos wynajac nie musi pisac do kazdego wynajmowanego lokalu rozpozadzenia, to by sie dopiero klucilo ze zdrowym rozsadkiem nie siadzicie ?
Miasto może być właścicielem nieruchomości, ale nie może ograniczać przez swoje decyzje swobody prowadzenia działalności gospodarczej (poza wyjątkami).
Witam
Jakiekolwiek są przepisy, biurokracja może doprowadzić do rozpaczy :( Nie wiem, czy to co powiem nie będzie herezją, ale może w takim razie, zamiast szarpać się z urzędnikami zarejestrować działalność jako komis a nie sklep odzieży używanej? O ile tylko można się będzie dogadać z dostawcą o wystawienie umowy komisu...ewentualnie komis + sklep. Może będzie łatwiej? Pozdrawiam
|
|