Witam wszystkich gorąco !
Jestem na tym forum nowa, zatem proszę o łagodne traktowanie żółtodzioba :) mam pytanie związane z podpisem klienta na FV przelewowej. Moja firma mieści sie w Kielcach, prowadzę agencję modelek i hostess. Firmy, którym świadczę usługi są z całej Polski, nie mam możliwości w momencie dokonania usługi podstawić klientowi FV do podpisu. Dlatego do tej pory robiłam tak, iż FV orginał + kopię pakowałam do kopertki wysyłając do klienta poleconym priorytetem dodatkowo z potwierdzeniem odbioru. W kopercie znajdowała się informacja z prośbą o podpisanie kopii i odesłanie jej na wskazany adres. Strasznie dużo zamieszania. Wynika to z faktu, iż przy ewentualnej windykacji należności kopia FV bez podpisu klienta nie jest ważna. Słyszałam jednak i taką wersję, że FV nie muszą być podpisywane przez klienta. Więc jak to w końcu jest? czy wystarczy wysłąć klientowi orginał, a kopię zostawić u siebie? i pomimo braku jego podpisu będzie brana pod uwagę przy windykacji? czy nadal męczyć się z wysyłką kopii i czekać łaskawie, że ją klient odeśle albo nie?
Pozdrawiam
Katarzyna Sendybył