Witam,
Chcialbym otworzyc klub squasha w miejscowosci ok 50 tys mieszkanców . Z dwoma kortami , wynajac pomieszczenie i zaczac w nim funkcjonowac . Jaki jest koszt utworzeni jednego kortu , i czy ten biznes jet oplacalny przy 2 kortach ?
|
KLub SQUASHA |
KLub SQUASHA
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam,
Chcialbym otworzyc klub squasha w miejscowosci ok 50 tys mieszkanców . Z dwoma kortami , wynajac pomieszczenie i zaczac w nim funkcjonowac . Jaki jest koszt utworzeni jednego kortu , i czy ten biznes jet oplacalny przy 2 kortach ?
siema jano. SQuash..oryginalny pomysł! jak sie nazywa Twoje miasto? jaka jest jego struktura?? jest sporo biór? młodziezy? co lubią robić... i czy myslisz ze będą zainteresowani? sprawdzałeś to? wiesz jaki lokal musisz miec-wielkość..?
Miasta nie chcialbym zdradzac , uwazam ze popyt na ten sport napewno bedzie .Jest sporo biur i nowo otwieranych sie firm , instytucji . kOMPLETNIE NIe wiem ile trzeba kapitału na to wiec pytam :) Mlodziezy jest tez sporo . Miasto ogolnie usposobione jest sportowo.
hmm ja mieszkam w irlandii wiec nie bede dla Ciebie konkurencją:P napewno musisz miec duuzy lokal na 2 boiska! np mogłbys jeszcze dorzucic do tego mini boisko z mini bramkami do piłki nożnej.. widzialem takie cos w Paryzu jak mieszkalem. Wiec lokal bedzie Cie kosztował sporo. Musisz wybadac czy w ogole masz do dyspozycji taki lokal w siebie w mieście! i pujsc do administracji i zapytac ile za to chcą.. a koszt takiego boiska...nie mam pojecia-poszukaj w necie,znajdz namiary na firmy,zadzwon,zanotuj,przelicz... najlepiej jakbys odwiedzil jakis klub w jakims miescie!
Co do kosztów kortów do squasha to nie jest to już taka mała inwestycja.
Koszt kortu tańszej firmy (MC Will) to ok 20-25 tys EURO Koszt kortu firmy ABS (to już najwyższa półka) to ok 40 tys E za jedno stanowisko. Ale są i korty betonowe - normalna murowana ściana. Niestety Chyba żadna polska firma nie produkuje systemów kortów - przeważnie sa to niemieckie korty. Jednak jak ktoś już gra coś to zauważalna jest duża różnica pomiędzy kortami (poza estetyką miękkość powierzchni, sprężystość, hałas itp). Także jeśli to ma być biznes na dłuższy okres to na pewno nie warto budować betonowych. Sam widziałem jak przez kilkanaście miesięcy ludzie odchodzili z betonowych jak tylko mieli możliwośc zagrania na normalnych, a gość niemal zwinął biznes. Do kosztów kortów trzeba doliczyć koszty adaptacji budynku (musi być hol, sekretariat, oddzielne łazienki, szatnie, prysznice, klima) Koszty utrzymania takiego biznesu też nie są małe, zwłaszcza energia no i ogrzewanie w zimie. Także musisz sobie dobrze przekalkulować wszystkie koszty. Przyznam się, że sam myślałem o takim biznesie z mieście około 40 tys. mieszkańców (są nawet filie uczelni wyższych) ale zrezygnowałem. Oczywiście cały sprzęt z kortami można dostać w leasingu ale wkład własny trzeba mieć około 20-25%. Przy 2 kortach taki biznes może nie być rentowny. A na 4 może nie być chętnych w takim mieście. Musisz zrobić biznes plan. i to dobry i oparty na badaniach biznes plan. Bo tak w ciemno to jak porywać się z motyką na słońce. może się to udać ale może się również okazać, że w tym mieście nie będzie wystarczającej ilości potencjalnych klientów.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "KLub SQUASHA": - Sala do squasha - Jak otworzyć squasha? - Rekreacja - kluby squasha - Sala do squasha i kryty tenis - Poszukuję biznes planu kortów do Squasha lub tenisa
• Strona 1 z 1
|
|