Interesuje mnie zalożenie działalności gospodarczej. Miałaby ona polegać na kupnie na aukcji internetowej uszkodzonych telefonów komórkowych, pozniej ich naprawie i odsprzedaży za wyższą cene.
Mam pytania odnośnie tego co byłoby mi potrzebne do ewidencji tych zakupów i sprzedaży. Rozumiem, że musiałbym dokumentować to w jakiś sposób od kogo kupiłem, co i za ile. Telefony odkupowałbym od osób prywatnych. Najlepiej aby podpisywali i wysyłali mi umowe kupna/sprzedaży. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy będzie chciał taka umowę podpisywać, dlatego też chciałbym sie dowiedzieć czy jest jakaś możliwość ominięcia tego i jakiś inny sposób ewidencji. Podobno same zawarcie aukcji jest już umową (ale nie ma tam np nr seryjnego danego telefonu).
Jaki sposób byłby rozliczania tego z US? Zapewne podatek byłby w jakiejś formie zryczałtowanej.
Jeśli chodzi o umowe kupna to mogłaby ona być automatycznie generowana i sprzedający (ja jestem kupującym) musiałby uzupełnic odpowiednie dane na stronie (czyli dane z dowodu i model oraz nr seryjny telefonu). Czy taka umowa w formie elektronicznej, z podpisem elektronicznym byłaby wystarczająca? Oczywiście najlepiej byłoby mi aby nie wypisywać takich umów bo nie każdy sprzedający bedzie chciał podpisywać takie umowu i może preferować sprzedaż osobie, która nie będzie wymagała od niego takiego dowodu.