|
Komis Samochodowy. Jakie warunki? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam zamiar otworzyć komis samochodowy. Wynająć plac przy jednej z głównych przelotowych ulic w moim mieście. Muszę dodać iż na tej ulicy jest już kilka komisów, które prosperują już dobrych kilka lat. Bedę sprowadzał samochody z zagranicy. Jakie warunki trzeba spełnić, aby taki komis otworzyć? Czy to jest działalność opłacalna? Jaki trzeba mieć wkład? Czy od każdego sprzedanego samochodu odprowadza się podatek, czy jak? Proszę o radę kogoś kto coś na ten temat wie. Dodam tylko, że mam zamiar jeździć na giełdy samochodowe, a nie tylko czekać na potencjalnego klienta.
W tym biznesie nie jest tak łatwo konkurencja ogromna. Musisz mieć miejsca za granicą gdzie bedziesz kupywał auta tanio a z tym teraz też już nie łatwo coraz częściej zdarza sie tak że można taniej kupić auto w polsce przy zachodniej granicy niż za granicą. Mój znajomy ma komis i płaci średnio ok 500 zł wszystkich opłat od sprzedanego samochodu ZAREJESTROWANEGO w kraju. Najlepiej jechać po kilka samochodów łatwiej jest Ci wtedy wytargować niższą cenę u handlarza niż gdy jedziesz po jeden samochód i zmniejszają się koszty wyjazdu. Jeździłeś już kiedyś po samochody za granice ?? Nie napalaj się na bardzo atrakcyjne oferty cenowe sprzedaży samochodów w internecie którzy wystawili prywatni ludzie a nie handlarze przeważnie są to oszuści. Rozmawiałem z kilkoma i gadka jest zawsze ta sama mówią tak : żeby mieli pewność że przyjedziesz bo ich akurat nie ma w ich kraju załatwiają jakies sprawy za granicą niech ktoś z twojej rodziny wyśle przez westen union pieniadze na twoje nazwisko i niby to tylko ty bedziesz mogl je odebrac a jemu wysylasz tylko ksero wplaty a z tego co wiem można wypłacić na podstawie takiego ksero tą kase. Więc na takie ogłoszenia uważaj. No i także przydałoby się żebyś znał język obcy np angielski.
Polecam obejrzeć odcinek programu FIRMA o komisie samochodowym :)
kolega pyta o komis, wiec o posrednika handlu samochodami uzywanymi, samemu nei warto tobie jechac za granice, to nie jest latwy kawalek chleba, wlasciciel komisu musi miec tylko dzialalnosc gospodarcza, plac zabezpieczony, w nocy ochrone i oswietlenie, i dobre kontakty z handlarzami, bo to oni bede wrzucac tobie auta.
biznes powiem ze bardzo oplacalny, zarabiasz na prowizji od sprzedazy auta, ceny rozne od 200-500zl od handlarza za sprzedane auto, poza tym powizja od banku jak auto w twoim komisie sie sprzeda na kredyt zazwyczaj od 7 -9 % wartosci auta. policz sobie ile mozesz sprzedac aut w miesiacu za gotowke a ile na kredyt i wyjdzie tobie ile mozesz zarobic. podpisujesz umowy z bankami np. getin bank lub pdk lub santander itp. podpisujesz umowe z otomoto i inne portale samochodowe i klienci sami cie znajda. prawda jest taka ze 90% aut sprzedasz dzieki internetowi. jesli masz do tego warunki to otwieraj komis. na pewno nie starcisz, jak bedziesz mial duzy wybor aut i bedziesz klientom pomagal zalatwic potrzebne dokumenty np.celne, ubezpieczeniowe, przeglady itd. komis tak naprawde zarabia na uslugach dodatkowych typu - kredyty na auta, kredyty gotowkkowe na auta, ubezpieczenia itd. reszte samo sobie dopowiedz. pozdrawiam i powodzenia
Popieram przedmówców, że biznes w obecnej sytuacji rynkowej jest bardzo trudny do rozpoczęcia.
Pamiętaj, że do Polski zwieziono dużo samochodów z zagranicy, i społeczeństwo myśli, że połowa z tych stojących w komisach jest złomem. Dlatego tak teraz rosną (jak grzyby po deszczu) komisy przy dealerach, ponieważ ludzie mają do nich większe zaufanie. Dobrze prosperują obecnie tylko komisy znane już na rynku, długo istniejące. Pamiętaj również o tym, że wielu ludzi ma znajomych, którzy sami trudnią się sprowadzaniem samochodów z zagranicy. Uważają, że od nich dostaną mniejszą cenę (że "po znajomości") i dlatego do nich kierują pierwsze kroki. Po za tym, to jednak ich znajomi, więc mają do nich większe zaufanie. Nie chciałbym Cię zniechęcać, ponieważ biznes ten będzie zawsze istniał, jakakolwiek by była sytuacja na rynku. Proponuję tylko poważne podejście do tematu i dokładne jego przeanalizowanie. Jest wiele błędów, które popełniają komisy, dlatego jest szansa wśród tego wszystkiego się odnaleźć. Z doświadczenia wiem, że na 10 komisów, to 2-3 są porządne. Wykorzystanie odpowiednich strategii (nie tylko marketingowych) gwarantuje wyrobienie sobie marki wśród tych 2-3 porządnych. Gdybyś był zainteresowany rozwinięciem tematu, to pisz. Tymczasem pozdrawiam
Witam.
Przejrzałem to forum wzdłuż i w szerz na temat "auto handlu, auto komisów, sprowadzania samochodów i tym podobnych tematów". Pisze w tym miejscu bo wydaje mi sie że macie już sporą wiedzę na te tematy. No więc mój problem tkwi w tym że nie wiem jak zacząć, a mianowicie nie mam kasy na start. Z całą resztą bym sobie poradził, mam sporo pomysłów jak sprzedać samochody z zyskiem. I wcale nie mam na myśli przekręcania liczników, kupowania szrotu(na pierwszym miejscu stawiam na wiarygodność). Najlepiej jak by znalazł sie jakiś sponsor inwestor który sypnie kasę, ma dobre kontakty w transporcie i nie wtrąca sie za bardzo do reszty, oczywiście jak tylko wszystko sie by rozkręciło to dostaje zwrot kasy wraz z wynagrodzeniem i albo kończymy współprace albo poszerzamy horyzonty. Jak macie jakieś pomysły jak wystartować to wrzucajcie.
|
|