Witam,
Zacząłem poważnie myśleć nad założeniem firmy, konkretnie chodzi o komis internetowy (w późniejszym czasie będę myślał również o stacjonarnym). Dotychczas imałem się zabaw z allegro "tanio kupić, drożej sprzedać". Sprzedawałem jednak już poza allegro, na serwisach ogłoszeniowych. Źle na tym nie wychodziłem. Jednak ostatnio nabyłem kontakt z firmą zajmującą się sprowadzaniem sprzętu z zagranicy. Sprzęt jaki kupuję to głównie laptopy, czasami inne urządzenia elektroniczne jak iPody. Zawsze muszę kupować w ilościach hurtowych, jednak jest to i tak bardzo opłacalne a nie mam problemów ze szybką sprzedażą. Przebitka cen jest ogromna, a sprzęt w 100% sprawny i raczej wysokiej klasy. Oprócz tego mam dojście do hurtowni telefonów w Anglii, skąd mam nowe telefony po bardzo atrakcyjnych cenach, z pełną gwarancją producenta realizowaną w kraju.
Chciałbym wobec tego ruszyć z działalnością gospodarczą. Niestety nie mogę się ubiegać o dofinansowanie z urzędu pracy, ponieważ w dalszym ciągu studiuję (dziennie). Kapitał niby mam, ale wiadomo, przydałoby się zorganizować trochę więcej pieniędzy na start i zapewnienie większego asortymentu. Stąd kilka kwestii do rozwiązania.
1. Dofinansowanie z UE.
Trochę poczytałem na ten temat. Znalazłem informacje o tym, ze dofinansowania te obejmują pewien procent od wkładu własnego, czyli im większy Twój wkład, tym więcej możesz dostać. Czy jest to jedyna opcja dofinansowania? Czytałem gdzieś o dofinansowaniu mikro przedsiębiorstw na obszarach wiejskich, lub dla ich właścicieli zameldowanych na wsi. W moim przypadku spełniałbym obydwa te kryteria. Mogę się ubiegać o coś podobnego?
2. Dowody zakupu
Czy na każdy sprzedawany przeze mnie sprzęt muszę posiadać dowód zakupu? Co w przypadku, gdy zakupię coś okazyjnie na allegro i będę chciał to sprzedać? Czy aukcja wystarczy za dowód zakupu/sprzedaży?
Biorąc sprzęt hurtowo od firmy, z którą nawiązałem kontakt, muszę posiadać od nich dowód zakupu tj. paragon lub fakturę za wszystko, czy za każde urządzenie oddzielnie?
3. Podatki
Czyli to co mnie przeraża najbardziej, bo tutaj zaczyna się temat opłacalności interesu. Przede wszystkim jaki profil podatkowy opłaca się wybrać najbardziej przy zakładaniu tego typu firmy. Najlepiej zostać Vatowcem?
Jakie podatki będę musiał płacić? VAT, podatek dochodowy, coś jeszcze?
Jak wygląda kwestia podatku VAT podczas sprzedaży? Czy wygląda to tak, że kupując za 400zł i sprzedając za 500zł w zasadzie wychodzę na minus (500 x 22% = 110zł, co daje stratę 10zł). Tutaj pojawia się kwestia zwrotu podatku. Czy po rozliczeniu otrzymam zwrot 22% z każdego sprzedawanego przeze mnie urządzenia?
O laptopy i telefony z Anglii się nie martwię, bo na nich mogę zarabiać 100% (-22 oczywiście), co daje i tak znaczny plus.
4. Gwarancja
Czy jako firma działająca jako komis muszę dawać gwarancję na sprzęt, który sprzedaję? Myślałem o gwarancji rozruchowej na 1 miesiąc. Sprzęt, który dostaje nie posiada żadnej gwarancji (oprócz telefonów z Anglii), lecz jest w 100% sprawny i testowany przeze mnie przy odbiorze.
Nie zamierzam posiadać serwisu, wobec tego w przypadku reklamacji czy uszkodzeń mógłbym np. zwracać pieniądze, chociaż niektórzy mogliby to wykorzystywać. Pobawić się miesiąc, zepsuć i zażądać zwrotu pieniędzy. Więc pomyślałem o współpracy z rzeczoznawcą i ubezpieczycielem. Ewentualnie w grę wchodzi współpraca z serwisem, jednak wiem, że usterki będą zdarzać się bardzo rzadko, wobec czego taka współpraca nie da zbyt wielu korzyści stronie serwisu, chyba że mógłbym liczyć na małe zniżki.
5. Umowa z kurierem
Zastanawiałem się czy już na początku podjąć współpracę z kurierem. Orientowałem się czy jest to opłacalne, jednak wstrzymałbym się do momentu, gdy będę miał już pogląd na ilość wysyłanych przeze mnie paczek. Poza tym oczywiście poza sprzedażą wysyłkową, będę w dalszym ciągu wystawiał ogłoszenia dotyczące mojej oferty na serwisach z ogłoszeniami tj. do tej pory. Na kolejną partię dostawy mam już nabywców.
Tymczasem pogoogluje jeszcze w odpowiedzi na niektóre pytania, może w końcu znajdę coś interesującego...
Pozdrawiam