Witam. Moim pomyslem na biznes jest wlasnie komis z telefonami komorkowymi, akcesoria gsm. Dzialalosc w miescie 400tys mieszkancow?
Co o nim sadzice czekam na opinie?
|
Komis z telefonami komórkowymi |
Komis z telefonami komórkowymi
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Moim pomyslem na biznes jest wlasnie komis z telefonami komorkowymi, akcesoria gsm. Dzialalosc w miescie 400tys mieszkancow?
Co o nim sadzice czekam na opinie?
Sadzac po ilosci mieszkancow to komisow tam chyba macie dostatek. Ja nie jestem przekonany gdyz wiele z komisow coraz gorzej ciagnie. Nie wydaje mi sie aby mogloby to przyniesc wysokie oboroty. Oczywiscie moze masz swoja wizje jak bedzie to wygladalo, jak masz zamiar pozyskac wiecej klientow niz konkurencja. Jesli masz cos w rekawie to wyjmij bo jak narazie karty marne. pozdrawiam
chce zalozyc o z kumplem, obaj jestesmy z wyksztalcenia elektronikami (telekomunikacja) i z zamilowania. Moja wizja tego lokalu by wygladala tak ze zajmowali bysmy sie nie tylko telefonami, rowniez komputery, konsole do gier i roznego rodzaju sprzety elektroniczne. Sprzedaz na poczatku glownie internet, z czasem pewnie by ruszylo na miejscu, duzo zalezy od lokalizacji. Mysle za na sam start ceny by trzeba dac optymalne, takie zeby zachecic klientow.
Kłania się marketing. Zachęcisz klientów "na początek", pozniej dasz swoje ceny i lecisz z rynku bo "podrożałeś". Albo masz ceny ktorymi faktycznie mozesz konkurować i na początku i w późniejszym stadium, albo leżysz. Chyba, że masz - jak to napisane wyżej - asa w rękawie innego niż konkurencyjne ceny.
asa w rekawie- kazdy by chcial miec
wszysto zalezy od tego skad by byl towar, zalozmy w tej chwili bardzo sie oplaca sciagac towar z usa, dochodzi clo, slyszalem ze to jakos da sie ominac moze ktos wie dokladnie jak? Wiadomo ze teraz głównie sie liczy dzialalnosc przez internet, np. na allegro ten sam telefon moze roznic sie w cenie i to znacznie, wszystko zalezy od kupujacych. Trzeba czyms przyciagnac klientow a najlepszym czynnikiem oczywiscie jest cena takze od tego wszystko zalezy. W tej dziedzinie jest bardzo duzy ruch caly czas nowosci..
Rynek telefonów "był", jest i na pewno w jakiejś formie bedzie.
Szał nastolatków za nowościami i bajerami jest tym co zdecydowanie mozna zamienić na własny zysk. Ja też doceniłem ten rynek i "bawie" się telefonami. kupuje nówki i sprzedaje z zyskiem ok 100 zł na sztuce. Na razie amatorsko i dla zabawy, ale chodzi mi po głowie rozkręcenie tego. Ale... trzeba mieć coś oprócz telefonu do zaoferowania. Jeżeli działasz w sieci to pół biedy. Ale jeżeli masz swoj punkt na mieście, to nie mozesz nie mieć do sprzedania ładowarki do telefonu X. Także jak najbardziej rozglądaj się. Marże komisów na mieście są tak duże, że ograniczając swoje zyski masz zawsze szanse wejść w ten rynek. Poszukaj dostępu do tanich akcesoriów. Co do omijania cła słyszałem tylko o wałkach na małych paczkach, np. kupujesz obiektyw i deklarujesz firmie, ze to ma byc na prezent. Oni to piszą na paczce i raczej omijasz cło. Gorzej bedzie jeżeli na prezent ma iść dostawa akcesoriów GSM na miesiąc... Cieżki temat. Można się naciąć, a opcja MOŻE SIE UDA raczej odpada. Musisz mieć pewne źródło
Wiem pewne zrodlo to podstawa.
Jak sie zalozy dzialalnosc jest dostep do akcesorii gsm (hurtownie). Ja słyszalem ze sposobem na ominiecie cla jest wyslanie paczki z USA do Anglii i dopiero z Anglii do Polski, nie jestem tego pewny na 100%. Ale zakladajac ze to jest prawda to bardziej by sie to oplacalo. Teraz odnosnie komisu, serwisu gsm. Czy ktos sie orientuje jaka suma trzeba dysponowac aby moc otworzyc taki interes? W to oczywiscie wchodzi lokal, sprzet.
strzelam -
15.000 na wyposażenie, 15.000 na towar. + niemałe niestety opłaty miesieczne : czynsz za lokal, prąd, zus itp. Na średniej wielkości punkt powinno starczyc 30 tyś na start
Tez własnie myslalem o podobnej sumie.
Jezeli ktos wie jak zaczac sprowadzac towar z zagranicy najlepiej ze stanow, anglia itp?
hmm 400 000 mieszkanców to spore miasto konkurencja jest pewnie spora wiec otwieranie takiego biznesu na miescie jest mało opłacalne wiem bo mieszkam w mniejszym miescie 250000 a konkurencja jest ogromna. jedyne co to polecam otworzyć tego typu punkt w galerii handlowej lub jakims hipermarkecie ja przykładowo prowadze taki punkt i nie wyobrażam sobie w obecnej sytuacji rynkowej innej lokalizacji... 30 tys zł to zdecydowanie przymało. koszta wynoszą od 40 do 60 tys. zł. czynsz w galerii której ja wynajmuję powierzchnię to 8900zł/mies za o 8m Kwadratowych uwierz mi że i tak się to opłaca. na rynku pojawiło się dużo komisów sieciowych ktore prowadzą po kilkanascie a nawet kilkadziesiat punktów handlowych ale mimio to jako pojedynczy komis w nie musisz się bardzo ich obawiac marża na akcesoriach to czasem nawet 700% nad jednym punktem jestes w stanie o wiele lepiej zapanować i swiadczyć usługi na wyższym poziomie i o wiele rzetelniej. rozważ to wszystko pozdrawiam
W moim miescie w kazdym wiekszym centrum handlowym juz jest wlasnie taki komis takze i tak by raczej nie wypalilo.
Zreszta ja raczej nie moglym pozwolic sobie na wynajem takiego ,,lokalu" za 9k / miesiac. Wlasnie dlatego opierdalbym sie glownie o sprzedaz internetowa. Przy okazji bywania w centrach jak mi cos trzeba to pytam o ceny w w komisach i sa naprawde wygorowane, ale mysle ze z tylu ludzi co tam sie przewija zarobek i tak masz ladny.
chcesz importowac akcesoria z zagranicy dla wlasnego sklepu? Na jaki ty sie obrot nastawiasz? Ceny na allegro sa podbne z cenami jakie ja mam w hurtowniach od kilku lat (no moze na allegro kilka % drozej) i podejrzewam, ze nawet jesli mial bym kupic te akcesoria 50% taniej w chinach czy USA to uwazam ze bylo by to kompletnie nie oplacalne
marza 700% ciekawe na czym na smyczach i naklejkach ? W moim miescie te czasy sie skonczyly. Czy biznes oplacalny hmm od jak dawna w polsce istnieja lombardy? A pomimo to nadal widze ze otwieraja sie nowe... Otwierajac komis GSM z glowa moze nie zrobi sie takiej kasy jak z 8 lat temu ale da sie z tego wyzyc... Ja bym glownie udezyl w komis. jesli bedziesz dobry i w miare tani to samo sie szybko rozniesie. Polacy jeszcze nie sa tak bogaci by wyrzucic uszkodzony telefon a trafoaja sie tacy co wola wydac ponad 50% ceny telefonu na naprawe niz oddac na czesci i kupic inny. Pomimo iz w PL jet sporo serwisow to tak naprawde malo ktory jest cos wart no i trzeba brac pod uwage fakt, ze serwis to stosunkowo droga inwestycja w samego siebie bo w sprzet to juz niekoniecznie (mowie o naprawach uszkodzen mechanicznych bo softa to potrafia wgrac dziesiaki z gimnazjum) zanim jednak otworzysz radze zrobic taki wstepny bilans kosztow (+ jakies 500zl na nieprzewidziane wydatki) i to przeliczyc na ilosc sprzedanych telefonow czy akcesorii i sie zastanowc jaki % rynku musielibyscie pozyskac (uwzglednij fakt, ze nie kazdy co miesiac kupuje telefon baterie czy panel ;) ) i czy jestescie wstanie to zrobic zanim wam sie skonczy kasa na przetrwanie...
Ale wiesz ze jak wysyłasz paczke np z 20 telefonami za 10tyś to mozes stracic kase jak ci paczka zginie i przesyłki nie są takie tanie !
kolega kupil komis w BDG od innego kumpla za ok 12.000zl z wyposazeniem:
-komputer -kilka boxow (podstawowych) -kilka telefonow Generalnie w takim stanie jak pewnego dnia zamknal ten komis. Czyli 2 kumpel wszedl i mogl czymstam handlowac. Oczywiscie jak otwierasz nowy komis to musisz odlozyc pare tysiecy na skup telefonow oraz na podstawowe boxy. No i jakies akcesoria, przynajmniej podstawowe.
To jest wiadome nie otwieralbym pustego komisu i czekal az ktos przyjdzie i od niego kupie. Na stracie by musialo byc troche telefono roznej klasy, akcesoria to juz mniejszy wydatek, komputer lub dwa + boxy do oprogramowania. Jeszcze myslalem nad dodaniem do tego innych sprzetow tj. np konsole do gier, jakis sprzet muzyczny, tylko to sa nie male dodatkowe koszta.
Orientujecie sie ile mozna dostac kredytu na nowo rozpoczynajaca dzialalnosc?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Komis z telefonami komórkowymi": - Handel telefonami komórkowymi z UK - Sklep z telefonami komórkowymi - Wejdę w układ z telefonami komórkowymi - sklep z telefonami komórkowymi + serwis - Sklep z telefonami komórkowymi i akcesoriami-reklama
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|