|
Komornik |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Windykacja wierzytelności
Autor
Wiadomość
Komornik jak każdy zapewne wie jest urzędnikiem państwowym wykonującym wyroki egzekucyjne opatrzone klauzlą wykonalności nadaną przez sądy powszechne, w szczególności zajmuje gotówkę oraz zajmuje i wyprzedaje mienie. Co sądzicie o tym zawodzie? Czy rzeczywiście żadna praca nie hańbi?
Myślę, ze nie hańbi egzekwowanie pieniędzy dla osób i firm, którym ich zwrot się należy. Smutne wszak bywa to, że czasami, zwłaszcza wobec niektórych oszustów - przedsiębiorców, komornicy sa wyjątkowo pobłażliwi. Niemiłosiernie zaś cisną tych uczciwych, którym po prostu nie powiodło się w życiu, w biznesie.
Praca komornika nie hańbi w tym sensie, że wykonuje orzeczenia sądu na wniosek wierzyciela. Uważam jednak, zwłaszcza przy kwotach poniżej 100tys zł, chęć do pracy komornika, jego zapał i entuzjazm, kreatywność i wykorzystanie możliwości jakie daje mu prawo są żałosne w większości kancelarii. Owszem są wyjątki, owszem komornik (teoretycznie) działa na wniosek wierzyciela i wykonuje, to o co wierzyciel wnioskuje...no właśnie, szkoda że tylko TO. Najlepsze jest, to że na stronach www, czy w kancelariach są wzory wniosków, żeby niby było łatwiej wierzycielowi, ale tak naprawdę komornicy tak formułują te wnioski, żeby nie mieć później zbyt wiele roboty (!!!) Wiadomo jak jest duża kasa do wyjęcia a i dłużnik "wypasiony", to komornik robi się BARDZO skuteczny i szybki...po za tym praca komornika nie hańbi...
Przez opieszałość i przkupność komornika mój brat zostal w 2000 roku oszukany na kwote 600000 zł sprawe wygral po jakis 5 latach jednak obciazony zostal skarb panstwa po interwencji trybunalu w strasburgu jednak do tej pory nie otrzymal ani grosza
Praca komornika jest jak każda inna praca. W sumie to taki zawód powinien być, choćby ze względu na utrzymanie wiekszej dyscypliny płatniczej. Dyskusyjna może być skuteczność poszczególnych kancelarii. Na szczęście wierzyciel już teraz może dokonywać wyboru kancelarii w odrębie sądu apelacyjnego (gorzej, jak są "zbiegi egzekucji"), natomiast nowelizacja ustawy ma dać ogólny wybór wierzycielowi, co do kancelarii. Podoba mi się pomysł dotyczący kilku komorników działających na jednym rewirze. Natomiast obawy budzi wprowadzenie monopolu komorników na egzekucję długów objętych wyrokami sądowymi.
A jeśli chodzi o prywatne doświadczenie: z komornikami, jak i z innymi przedsiębiorcami można lepiej lub gorzej współpracować. Jeśli któraś z kancelarii komorniczych nie podoba, to po prostu kieruję wnioski do tej, która w mojej (suboiektywnej ocenie) jest bardziej skuteczna. http://www.gazetaprawna.pl/?action=show ... .2.0.1.htm
a przede wszystkim to komornik nie jest urzędnikiem państwowym.
|
|