Witam,
byłbym niezmiernie wdzięczny za wszelkie uwagi i opinie, otóż będąc prawie młodym przedsiębiorcą, mając już kilka planów na biznes spotkałem się z wieloma problemami, typowymi dla laików jak sądzę, teraz z grupą znajomych, absolwentów różnych kierunków i uczelni rozpatrujemy pomysł nakompleksowe usługi doradcze dla osób które chcą założyć własne firmy.
Chodzi tutaj o doradztwo w takich kategoriach ( wstępnie)
Pomoc w wyszukaniu niszy rynkowej w zawodzie zainteresowanego
Pomoc w pisaniu biznes planu
Badanie rynku/klientów
Początkowe formalności, księgowość, rejestracja itp
Marketing i reklama dla działalności
Pomoc w znalezieniu pierwszych zlecenia
Pomoc w znalezieniu odpowiedniego finansowania, w tym fundusze UE
Znalezienie odpowiedniego lokalu
Znalezienie odpowiednich pracowników
Tworzenie rozpoznawalnej marki, zaprojektujemy logo Twojej firmy, stworzymy profesjonalną stronę internetową
Dodatkowo pózniej myślimy o szkoleniach z tych zakresów
Zaznaczam ze chodzi tu o pomoc dla osób które dopiero startują w biznesie, chodzi zarówno o absolwentów, bezrobotnych jak np młode mamy które maja problem z pracą... tak wiec co sadzicie o takiej działalności?
Czy pomysł by robić to na początku za darmo jest dobry na przyciągnięcie klientów? a może umówić się z firmami takimi jak np biura ksiegowe by w zamian za ściaganie im klientów wypłacali prowizję? jakie instytucje mogły by być zainteresowane współpracą? może UP? oczywiście ceny poszczególnych działać sięgały by myśle max 1500zł tak by stac na nie było osoby z małym kapitałem.
Dodam ze jestem z warszawy wiec potencjalnie rynek klientów jest spory.. będe wdzięczny za wszelkie komentarze, zwłaszcza negatywne:)
Pozdrawiam