Otrzymałem dotacje z Urzędu Pracy i jedną z rzeczy zakupionych był zestaw komputerowy łącznie za ponad 5.000 brutto.
1. Muszę wpisać to do ewidencji środków trwałych z tym że komputer i monitor mam na osobnych fakturach i nie kupiłem ich tego samego dnia. Czy w tabelce mam wpisać jedną pozycje dla tego zestawu (Lp), dwie daty i dwa numery dowodów zakupu i datę przyjęcia do używania po zakupie ostatniego z zakupionych elementów?
2. Zakupów z dotacji UP zaliczonych do ŚT nie można wliczyć w koszty (VAT można odliczyć). Z tego co się dowiedziałem amortyzować jednak trzeba taki zakup, z tym że odpisy z tej amortyzacji "nie są dla mnie". Jeśli tak, to czy mam wpisywać kwotę comiesięcznej amortyzacji w kolumnie 13, a na końcu strony nie ujmować w sumie? Sytuacja dodatkowo się komplikuje poprzez to, że z UP na komputer dostałem 3900, a wydałem 3950. Z tego co się zorientowałem kwotę jaką wyłożyłem z własnej kieszeni mogę amortyzować "dla siebie". Czy to 50zł mam sobie amortyzować przez 2 lata? kuriozum. Jak to wpisywać w KPIR? W ogóle mam pytanie jak wpisywać amortyzację w KPIR, czy mógłby ktoś podać jakis przykład?
3. Dodatkowe pytanie: co z elementami rozbudowującymi zestaw komputerowy, które zakupiłem w kolejnym miesiącu (system operacyjny: z tego co jest napisane w ustawie należy wliczyć w zestaw). Jak taką sytuację zawrzeć w KPIR i spisie środków trwałych?
Z góry dzięki za odpowiedzi.