|
KOMPUTEROWA DIAGNOSTYKA SAMOCHODOWA - strona 2 |
KOMPUTEROWA DIAGNOSTYKA SAMOCHODOWA
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, mam pytanie odnosnie hali/warsztatu. Jakie musi miec wymiary taki warsztat napewno sa jakies wymogi takiego pomieszczenia.
ja mam jakies 200m kwadratowych warsztat w zasadzie tylko blacharski mało mechaniki utrzymujemy sie z komisów samochodowych bo jak wiadomo auta sprowadzane w 80 % sa bite wiec najpierw trafiaja do nas pozniej łądnie wypolerowane do klienta....
Witam! A jak sytuacja wygląda na dzień dzisiejszy? Czy opłaca się prowadzić działalność tego typu? Czy trzeba mieć do tego jakieś specjalne uprawnienia (wykształcenie, licencja, itp.)?
nom bez wykształcenia jest ciężko... nie wystarczy jedynie podpiąć interfejsu diagnostycznego żeby dowiedzieć się co jest uszkodzone itp... wiedza jest tu konieczna ponieważ zdarzają się różne sytuacje... przykładowo samochód ma uszkodzony czujnik temperatury NTC... lecz o tym nie wiesz podpinasz interfejs a on pokazuje że wszystko sprawne... a to dlatego że taki czujnik ma zakres rez. od 100 do 50000(ohm) i co zrobisz jeśli nie masz o tym pojęcia? komputer zawetuje tylko w sytuacji zwarcia, przerwy lub przebicia... skąd będziesz wiedział co jest nie tak jeśli komputer Ci tego nie pokaże i uzna to za normę?... a za uchem miauczy ci klient bo auto pali mu 15l/100 a powinno 5l/100... a jeśli będziesz miał sprawdzić czujniki i pokolei jadąc dojdziesz do czujnika halla sprawdzisz go z nawyku multimetrem i z miejsca go zniszczysz bo nie wolno do tego używać multimetra a taki czujnik kosztuje 900zł średnio... i co wtedy zrobisz?... wykształcenie jest niezbędne lub solidna praktyka z dobrym fachowcem...a takich jak na lekarstwo niestety... sam biznes bardzo dochodowy jeśli masz fach w ręku.
Z tego co zaobserwowałem, zarabić na diagnostyce nie jest wcale łatwo. Obecnie na rynku jest mnogość urządzeń diagnostycznych w bardzo przystępnych cenach. Niektóre kosztują tyle co diagnostyka samochodowa w autoryzowanym serwisie. Kto nie wieży niech sam zobaczy, daję link do http://autodiagnoza.pl Aby zarobić trzeba faktycznie połączyć diagnostykę z warsztatem samochodowym. Wiadomo, że klient potrzebuje kompleksowej obsługi, a nie tylko wskazania usterki.
za 900 zł to kolega ma chyba kabelek do grupy VAG. Ja myślę, że jest to marzędzie takie jak wiertarka u montera alarmów, niezbędne ale tylko narzędzie. Pewnie zaprocentuje u elektryka samochodowego albo w kompleksowym warsztacie samochodowym ale na samym nim tak jak i na samej wiertarce zarobić się chyaba nie da.
no i jeszcze jedno, to urządzenie nie służy do kasowania błędów tylko do diagnostyki poszczególnych elementów samochodu, Jak już wyskoczy błąd to właściwie to urządzonko jest zbędne bo dobry mechanik już wtedy wyłapie usterkę "na słuch" do kasowania błędów - kabelek do grupy VAG kosztuje 70 zeta i można go podpiąć do każdego kompa.
Witam, przypadkiem natrafiłem na ten wątek i aż musiałem odpowiedzieć jak zobaczyłem cenę jaką kolega bsafriend dał za swój sprzęt do diagnostyki. Szczerze mówiąc musi być to jakaś tylko wtyczka z tanim programem bo dosłownie trzy dni temu wraz ze znajomym mechanikiem testowaliśmy urządzenie służące do diagnostyki, które kosztowało 38 600zł :) pozdrawiam
Witam mam pytanko a zarazem sprawę chce się zająć elektro-mechaniką samochodową jak i również diagnostyką komputerową na razie tak wiadomo po znajomych do póki wszystkiego się nie zarejestruje. I powiem tak posiadam program do diagnostyki konkretnie PCMSCAN na licencji tylko nie mam kabli i chciałbym się dowiedzieć jakie potrzebuje kable czy wystarczy jakiś uniwersalny czy nie i czy tylko wystarczy kabel aby podpinać się pod auta, jak i również czy ten program wystarczy? No i wiadomo jakie są ceny takich rzeczy? Jeśli ktoś wie to bardzo bym prosił o pomoc.
skoro zadajesz takie pytania świadczy to o tym, że nie masz wystarczających kompetencji do zajmowania się tym... to po pierwsze. Po drugie nie jest to forum elektromechaników tylko biznesforum... sprawy natury technicznej, sprzętowej itp. powinieneś załatwiać na forum branżowym.
Nie traktuj mojej opinii jako ataku czy złośliwości... to czysta krytyka. Bo pomysł masz dobry... owszem można na tym nieźle zarobić dobry elektronik to skarb, ale w Twoim przypadku jest na razie tylko pomysł... myślę, że jeśli naprawdę chcesz się tym zająć... to zacznij od siebie, czytaj, szukaj sam informacji, ucz się a wtedy na powyższe pytania sam sobie odpowiesz. ps. co do sprzętu to popularne są CDiF, LAUNCH, KTS/FSA (interfejsy dla wielu marek ten ostatni kosmicznie drogi) VCDS dla grupy VW czyli łącznie z audi, seatem i skodą.
Nie odbieram tego i się nie złoszczę, ale nie mówi się co o kimś ja się go nie zna i kolego nie mów za mało wiem na ten temat bo na pewno wiem więcej o tym wszystkim niż ty w życiu widziałeś. A ty zapewne siedzisz na jakimś śmiesznym stołku w biurze i się wymądrzasz i krytykujesz innych a w życiu sam nic nie osiągnąłeś...
... Czasem wystarczy kilka głupich pytań żeby poznać czyjąś wiedzę na konkretny temat,
...nie jestem twoim kolegą...
Sam wyżej napisałeś, ze się o kimś nie mówi jak się go nie zna... a to co ma być? "przyganiał kocioł garnkowi?"... tak się składa, że skończyłem studia o kierunku elektroniki samochodowej i siedzę w tym temacie od 7 lat.
Zapraszam do Autoryzowanego Serwisu Subaru (po adres zgloś sie na priv). Zobaczysz co to jest elektromechanika. ps. A ty skoro nie potrafisz przyjmować rad, krytyki itp. rzeczy na forum to po co tu wchodzisz? lepiej od razu zwierzaj się z pomysłów mamie ona pewnie Cię nie skrytykuje. Nie wiesz nawet nic o sprzęcie i jego cenach a uważasz się tu za jakiegoś specjaliste, nawet nie chce ci się grzebnąć w necie żeby samemu poszukać... co ty chcesz osiągnąć?... wymiana wiązki w polonezie to jeszcze nie elektronika chłopcze. Tyle ode mnie powodzenia ci nie wróżę i koniec tematu z mojej strony.
Sprawdź również podobne tematy:
- DIAGNOSTYKA KOMPUTEROWA
- Diagnostyka komputerowa + Klima + Gps - Komputerowa diagnostyka BMW i Mercedes - Diagnostyka komputerowa pojazdów skąd środki?? - Diagnostyka samochodowa - Branża komputerowa lub samochodowa - Wulkanizacja Samochodowa + Komputerowa Geometria kół - Diagnostyka samochodów - POMYSL NA BIZNES:DIAGNOSTYKA Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|