|
KOMPUTEROWA DIAGNOSTYKA SAMOCHODOWA |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! Czy warto iść w kierunku komputerowej diagnostyki samochodowej? Jakiś czas temu zakupiłem profesjonalny sprzęt do diagnostyki -jestem w stanie zrobić prawie wszystko we wszystkich autach osobowych i dostawczych rocznika 1996-2007. Myślałem, że to będzie "złoty strzał", ale po rozrzuceniu około 500 sztuk ulotek, pomysł umarł (miałem może z 3-4 klientów). Od tamtej pory cisza -nikt nie dzwoni:(( Zastanawiam się, czy inwestować w reklamę, czy wycofać się już na początku i szybko sprzedać sprzęt, żeby z czasem nie stracić na wartości. Po sprzedaniu sprzętu chciałem zainwestować w pogotowie komputerowe (usługi komputerowe). Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że w komputerach będę miał większy ruch. Wiem, że nikt z Was nie jest wróżką i nie pomoże tutaj wróżenie z fusów, ani wpatrywanie się w szklaną kulę. Mimo to, proszę o radę. Pozdrawiam!
Może przy giełdzie gdzieś stań ze sprzętem, tam jest sporo klientów na tego typu usługi.
opisz jak duże miasto ! i co możesz swoim sprzętem zrobić zdiagnozować !
Na giełdzie próbowałem, ale nie byłem mile widziany przez klan handlarzy samochodowych.. Trzeba było uciekać, żeby jeszcze sprzętu nie stracić i pod oko nie dostać. Co do pytania o sprzęt: Diagnostyka silnika, ABS, AIRBAG oraz układów komfortu i elektroniki. Jestem w stanie zdiagnozować i wykasować usterki we wszystkich markach samochodów osobowych i dostawczych z lat 1996-2007. Ponad to, jestem w stanie wykasować błędy powypadkowe ABS i AIRBAG (łącznie z CRASDATA)w samochodach z grupy WV (AUDI, SEAT, SKODA i WV) z rocznika 1988-2007. Mam też trochę pojęcia o elektronice. Mieszkam 20 km od Wrocławia w kierunku na Świdnicę. Ulotki reklamowe rozrzucałem po Świdnicy, Wrocławiu i okolicach -prawie bez skutku. Mam kolegę, który prowadzi AUTOKOMIS niedaleko mojej wioski. Znajduje się on przy głównej trasie Wrocław-Świdnica (codziennie jezdzi tędy tysiące samochodów). Kolega ten zaproponował mi współpracę, ale klientów jakoś nie widać. Nie wiem co dalej robić:(
jeżeli jest jak opisujesz to ja bym uciekał ! według mnie prawie każdy mechanik ma podstawowy sprzęt i ludzie jadą do byle autonaprawy ! a jak ciągną sami to mają również ów wynalazek ! pozostają jeszcze bogatsi, którzy jadą na serwis i za kasowanie ABS biorą 150 ! moje zdanie - reklama była, współpraca była - nie wypaliło - sprzedawaj sprzęt i myśl nad czymś innym ! chyba, że otworzysz warsztat naprawczy to wtedy zostaw bo się przyda
No i tak chyba zrobię... Szczerze mówiąc, to niecały miesiąc w tym siedzę, ale i tak po tym okresie powinno się coś ruszyć.. Dzięki za radę:) Pozdrawiam! A może ktoś jeszcze wyrazi swoją opinię i pomoże mi w podjęciu decyzji? Z góry dziękuję!
ile chcesz za ten sprzet do diagonostyki komputerowej ?
Dałem ponad 900 zł (mam rachunki). Chcę "od ręki" i bez zbędnego gadania 650 zł. Możliwośc wystawienia faktury VAT na kwotę około 900 zł (firma, od której kupiłem ten sprzęt, jest mi winna fakturę). Całość jest nowa, na 12 miesięcznej gwarancji. Jako gratis dorzucam pełną dokumentację i opisy do większości aut osobowych (dane techniczne, książki serwisowe, opisy elektroniki, kolorystyka przewodów, itp -wszystko na krążkach CD i DVD oraz w formie drukowanej).
900zł? nie pomylikes sie przypadkiem? jakiej firmy jest sprzęt?
Jest to sprzęt firmy UIFTECH. Firna ta robi najlepszy sprzęt na rynku. Co do ceny: Ludzie myślą, że sprzęt do diagnostyki jest warty fortunę.. Tymczasem można zacząć od zwykłego laptopa za 250 zł i interfejsu za 150 zł (oprogramowanie jest w większości darmowe).
I jak się rozwinęła twoja diagnostyka samochodowa??
właśnie rozkręcam podobny interes i chciałem się dowiedzieć jak ci się powodzi
Mysle ze to dobry pomysl ale jesli ktos posiada zaklad naprawy samochodow. Wtedy klientow latwiej sciagnac. Tez kiedys chcialem sie w to bawic ale tak jak i autor tego watku brak klientow. Ktos malo majetny zacznie dopiero sie interesowac swoim samochodem jak mu silnik stanie albo kontrolki beda migac wszystkie. Ktos majetny pojedzie do serwisu odda 150-200 pln za diagnostyke i napije sie kawy w poczekalni. Mialbys biznes jesli postawilbys sie kolo granicy niemieckiej i oferowal "korekcje licznikow" :) Do autora watku. Sam jestem zainteresowany pogotowiem komputerowym. Dopiero co staram sie rozeznac na rynku czy warto w to sie bawic. Co z istniejacymi serwisami komputerowymi? Oni maja tak mysle ze czesc rynku.
|
|