|
Komu zaufać? |
Komu zaufać?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Od razu mówię, że jestem mniej niż początkujący i może odpowiedź, której szukam jest zbyt oczywista. Chciałem zacząć grać na giełdzie, ale jako,że nie znam się na tym, nie mam czasu a mam kasę, to chciałbym powierzyć ją komuś. W Ameryce są takie firmy, którym daje się np 20 000$ i oni inwestują to za Ciebie za jakiś% z zysków. Gdzie tego szukać w Polsce i jak to się nazywa?
Najprostsza sprawa to fundusze inwestycyjne. I tu masz 3 rodzaje: otwarte, specjalistyczne otwarte, zamknięte. Te ostatnie są najbardziej zbliżone do tzw. hedge funds, kupuje się certyfikaty inwestycyjne, zazwyczaj oferta jest skierowana do określonej liczby inwestorów oraz jest kwota minimalna do zainwestowania.
Jeżeli chodzi o wynagrodzenie zarządzających to pobierają nie tylko % zysków (on nie są głupi ;)), ale również opłatę za zarządzanie w momencie nabywania udziału w funduszu. Krótko mówiąć, zarządzający otrzymują wynagrodzenie (grube) niezależnie od wyników i dodatkowo % od zysków. W Polsce ten rynek jest znacznie bardziej prawnie uregulowany niż w USA. Aby zarządzać aktywami obcych ludzi trzeba mieć uprawnienia (licencję doradcy inwestycyjnego). Pewnie da się jakoś ten wymóg ominąć, ale to ty ryzykujesz powierzając kasę komuś kto nie jest pod kontrolą KNF. Sama kwestia wyboru funduszu jest trudna, bo jest ich tylko w Polsce z kilkaset. Ale generalnie, jak jest hossa to wszyscy zarabiają, jak jest bessa to wszyscy tracą. Sam zajmowałem się profesjonalnie giełdą i uważam, że jak się nie ma dobrego pomysłu na inwestycję czy to jest giełda czy hodowla dżdżownic, to lepiej ulokować gotówkę na lokatę. W PL jest wysokie oprocentowanie ok. 5%, a będzie wyższe, więc jest nieźle jak na inwestycję o zerowym ryzyku. W funduszach bardzo chętnie wezmą od ciebie gotówkę, będą 'zarządzać', pobierać za to opłaty, ale nikt Tobie nie zagwaruntuje choćby zwrotu wpłaconej kasy.
W Polsce czyms takim zajmuja sie w zasadzie wszystkie domy maklerskie. Nie wiem jednak jaki jest prog wejscia w cos takiego. Podejrzewam, ze w granicach 100.000 zł.
Oni nie gwarantuja Ci zadnych zyskow. Moim zdaniem lepiej wziac sprawy w swoje rece i samemu zaczac uczyc sie inwestowania. W dlugim terminie taka inwestycja przyniesie Ci duzo wiekszy zysk niz powierzenie swoich pieniedzy maklerowi.
W sumie coś próbuję się uczyć na demie plus500 (słyszałem, że nie warto tam wpłacać kasy) znacie jakes platformy do grania na giełdzie online z Polskimi akcjami?
Dwie podobne usługi:
- Fundusze Inwestycyjne - kupujesz jednostki uczestnictwa, pieniądze są wrzucane do jednego worka z innymi ludźmi. - Zarządzanie Portfelem - dostępna w Domach Maklerskich, indywidualna dla każdego inwestora, pieniądze są na rachunku indywidualnie. Wybór zależy od Ciebie. I tak wszystko zależy od podejścia Zarządzającego (człowieka zajmującego się pomnażaniem naszej gotówki).
asset management inaczej mówiąc... próg wejścia z reguły 500 tys, problem w tym, że banki mają dużo, na prawdę dużo takich klientów i masa sprawia, że tak na prawdę zamiast indywidualnej obsługi wszyscy "bogacze" dostają mniej więcej to samo według przyjętego przez dany bank szablonu, tym szablonem z reguły jest jakiś program komputerowy który analizuje giełdę i wydala zalecenie... po 2 problemem jest dochodowość na kliencie powiązana z korzyściami tegoż klienta, każdy bank kieruje się swoim interesem... po 3 nie ma tak, że wpłacisz komuś kasę i możesz już tylko czekać na zyski, jak nie upilnujesz, to stracisz
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Komu zaufać?": - Transport - czy zaufać? - Bierzdotacje.pl można im zaufać? - Parapety Drewniane-Zaufać innowacji? - Parapety Drewniane-Zaufać innowacji? - Parapety Drewniane-Zaufać innowacji?
• Strona 1 z 1
|
|