|
Komunizm to idealny system społeczny |
Komunizm to idealny system społeczny
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Polityka
Autor
Wiadomość
Moim zdaniem na to by powstal taki system niezbędny jest najwższy poziom wiedzy technicznej i społecznej. Społeczeństwo musi samo pokonać strach,ciemnogród,demagogie i oszustwa złodzieji kapitalistycznych. Musimy sami czerpać wiedzę z doświadczeń herosów ideologii komunizmu. Wielki Lenin w ówczesnej sytacji okrążeia karaju rad nie mial szans ani czasu na zbudowanie prawdziwego komunizmu ,budowano system pośredni jak socjalizm realny. Wyłom w świadomości społecznej zrobiono , udowodniono ,ze można próbować budować raj na ziemi dla ludzi pracy a nie po śmierci jak radzi kler. Obecny kryzys ideologii liberalizmu-globalizmu uczy nas ,ze to Marksiści-Komuniści mieli rację . Czas pracuje na rzecz komunizmu bo takie są nieubłagane prawa nauki. Stąd mówi się komunizm naukowy ,komunizm logiki i rozumu. Oczywiście wierzę w zbiorową mądrość ludu , który w końcu odrzuci złodzieji i gusla sług kapitalizmu kleru. A szczęście jak mówi na końcu Międzynarodówka '" wiecznie będzie trwać". Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji.
Witam
To Wielki L o tym nie wiedział?
każdy system byłby super, wadliwi są tylko ludzie.
Alez oczywiscie ze to idealny utoopijny system społeczny.
Problem w tym że w takim systemie w bogactwie żyją tylko Ci którzy stanowią prawo - czyli biurokracja. Nawet w najbardziej kapitalistycznym państwie jakim BYŁO U.S.A na przełomie XiX/XX wieku możliwe że były największe różnice społeczne, ale to tam Ci najbiedniejsi mieli stosunkowo najlepiej na świecie. Możliwe że robotnik był wykorzystywany, ale za to ten robotnik pierwszy mógł sobie pozwolić na samochód. I w takich krajach jest największy postęp techniczny, i ludziom żyję się wygodniej i dostatniej. A obecny kryzys to kwestia tego że U.S.A odeszło od swoich kapitalistycznych korzeni bardziej w lewo w stronę coraz większych regulacji prawnych dotyczących bankowości kredytów, stóp procentowych , czy nawet chociazby aspektow prowadzenia dzialalnosci gospodarczej. I tak naprawdę to gdybyś się wgłębił w sprawę i poznał prawdziwą przyczynę kryzysu, to nasuwa się wniosek że tak naprawdę obecnie kryzys przechodzi interwencjonim państwowy, który jest przecież podstawą komunizmu. I naprawdę mam nadzieje że ludziom nie odbije po raz kolejny i nie będą pogłębiać tego, i tak już istniejącego socjalizmu i interwencjonizmu. Bo nie chce zostać pozbawiony, na rzecz walki z bezrobociem , kryzysem, czy globalnym ociepleniem, możliwości zarabiania dużych pieniędzy.
komunizm i kołchoz tak tak, szczyt marzeń
To o czym teraz piszesz jest kompletnie BEZMYŚLNE. Może gdybyś zgłębił się bardziej w tę doktrynę, to wiedziałbyś jakie głupoty popisałeś. Po pierwsze NIE MOŻNA ZAKŁADAĆ, ŻE WSZYSCY LUDZIE MAJĄ TAKIE SAME DĄŻENIA, ZAMIARY I PREDYSPOZYCJE. (w domyśle nie każdy marzy by być robotnikiem). Po drugie nikomu nie wolno tak drastycznie interweniować w ludzkie życie, żeby kierować jego marzeniami. Poza tym ZAWSZE ale to ZAWSZE są równi i równiejsi. Nic na to nie poradzisz, chyba, że żaden człowiek nie miałby rodziny, przyjaciół, znajomych i każdy miałby do siebie stosunek obojętny.
Teraz pewnie napiszesz, że w takim razie wszyscy byliby bogaci, bo przecież każdy chciałby. Otóż jest to kompletnie NIEMOŻLIWE, gdyż złoża surowców na ziemi nie pozwalają na równą dystrybucję dóbr. ( jest ich po prostu o wiele za mało). Może gdybyśmy odkryli planetę pełną złota, platyny, diamentów, żelaza i ropy to byłoby to możliwe. Jednak nie odkryliśmy takowej i sądzę, iż ciężko będzie nam to robić. Zastanów się trochę zanim powiesz, że Komunizm to najlepsza ideologia i najrówniejszy ustrój polityczny. Owszem, być może demokracja ma swoje wady (nie poszanowania głosów mniejszości, bardzo zróżnicowana struktura społeczna), jednak jak to powiedział W. Churchill "Demokracja to najgorsza forma rządów, z wyjątkiem wszystkich innych, które kiedykolwiek były wypróbowane".
Wg mnie własność prywatna powinna być zniesiona. To nie jest tak że każdy będzie robotnikiem w komunizmie, źle to pojmujecie. Oczywiście ich interes klasowy jest najważniejszy ale przy okazji tego realizuje się też interesy innych klas uciskanych. Wartość dodatkowa wytwarzana przez proletariat nie może być więcej zagrabiana przez burżuazje.
No a ty i ja będziemy robotnikami doświadczalnymi z uprawnieniem do 10 m kw na osobę. Nasze rodziny jak wcześniej będą w blokach w Nowej Hucie mieszkać. Nie ma systemy dobrego każdy ma zalety i wady. Chcesz może doprowadzić do tego, by moja du.. i mój dom i mój samochód nie należały do mnie. To jakieś debilne. Komunizm został rozłożony przez brak pozorów demokracji i wyboru. Bo gdybym wiedział, że mam wpływ i mogę coś z tego mieć, to byłoby ok, tyle, że taki dygnitarz i sekretarzyna partyjny wolał okradać kombinować i do siebie. Każda władza niesie totalne zagrożenie.
Nie znam idealnego systemu, prawie każdy kradnie, czy to komuch, czy solidaruch, czy kapitalista. Choć przyznam, że ci ostatni w bardzo złożony sposób manipulują narodami. Przykładem sprawy zakupu niepotrzebnych szczepionek. Wywołać strach rozsiać wirusa i wszyscy kupią. Wałki są wszędzie. Każdego, kto posiada kwotę większą niż 100 mln USD ja bym ja bym sprowadził do kwoty 100 mln USD, a nadwyżkę wydał dla dobra narodu, bo na narodzie się dorabiali i coś powinni oddać. Taka kasa mogłaby pchnąć Świat do przodu w rozwoju, tyle, że musiałaby być odpowiednio wydana i bez krętactw, ale to niemożliwe. Chyba nie w tym świecie. Pozdrawiam.
Oj polemizowałbym. Niejasność powstaje w momencie stwierdzenia idealny. Należałoby przeprowadzić analizę czy jest idealny dla Ciebie (autora myśli) czy może dla osób o których mówisz będących elementem tegoż systemu i odpowiednio o konkretnej osobie. Każdy oceniać to może różnie, a to już przeczy samej idei idealizmu
Komunizm to oględnie mówiąc kompromitujący błąd w rozumowaniu i potężna luka w elementarnej znajomości praw natury. Nigdy czegoś takiego nie było i nigdy nie będzie, bo to się kupy nie trzyma. Chyba że na jakimś innym świecie gdzie obowiązują inne prawa fizyki. W naszym wszechświecie komunizm jest możliwy tylko w umysłach nieuków. Próby wcielenia w życie tych chorych mrzonek kończą się nieodmiennie biedą i zbrodnią. Amen.
Witam wszystkich.
Nie będę się rozpisywał bo bym musiał używać nie cenzuralnych słów dla założyciela tematu. ale komuchu jeden co ty tu robisz?na BIZNESforum? ? ? ! ! ! BIZNES jest przeciwieństwem twojego uwielbianego ustroju,największym wrogiem,to po co tu jesteś? Piszesz o złodziejach kapitalistycznych,to jest bardzo ciekawe bo ci co na siłę UPAŃSTWIOWALI mienie prywatne to złodziejami nie są? Nie dziwie się że komunizm podoba się tak wielu "ludziom" ,bo jak jest komunizm to samemu nie trzeba myśleć,komunizm zwalnia z myślenia prawda? Pracę każdy mam,mieszkać każdy gdzie ma,a na święta jak się dobrze podlizać kierownikowi zakładu to i kartki na pomarańcze dostaniemy. HURA Dziękujmy wielkiemu towarzyszowi za to że po 10 godzinach w kolejce dostaliśmy kostkę masła! Komuniści to ludzie którzy w pojedynkę tak naprawdę są głupimi tchórzami nie mogącymi poradzić sobie w wolnym państwie,muszą łączyć się w "partie" żeby zaistnieć. Pozdrawiam KAPITALISTÓW !!!
homo sovieticus na pl wikipedia org
Lepiej pasowalaby dziewczyna w kufajce i w kaloszach a nie "bellezza"w czerwonym bikini !!!
Orwell - "Folwark Zwierzęcy" naprawdę polecam w temacie komunizmu ;)
Każdy jest kowalem własnego losu - nie potrafisz na siebie zarobić to czemu chcesz aby inni Cie utrzymywali. Marudzisz, że szef - wstrętny kapitalista - Cie wykorzustuje ?! Załóż mu konkurencyjną firmę i sam zobacz jak to fajnie. Nie masz na to jaj ? Pracuj na warunkach które dyktuje Ci ktoś kto te jaja ma.
1. Nie ma żadnych wątpliwości, że własność prywatna jest lepiej zarządzana niż własność państwowa (z natury człowiek bardziej dba o swoje niż o własność innych).
2. Społeczeństwo zamknięte prowadzi do utraty możliwosci wymiany wiedzy, a tym samym staje sie zacofane. 3. W takim społeczeństwie nie jest ważna ilość włożonej pracy, ale to z jakiej pochodzisz warstwy społecznej: a) jedna warstwa społeczna wykorzystuje inne, b) ograniczony jest dostęp "gorszych" warstw do nauki - rezultat patrz pkt. 2, c) niepokoje społeczne wynikajace z tego (zresztą słuszne) prowadzą do buntów, d) można pracować za trzech, a nie ma możliwości awansu (chyba że pochodzisz z wywyższanej warstwy). 4. Tendencje imperialistyczne do niczego dobrego nie prowadzą (widać to tak samo dobrze po ZSRR jak po USA) 5. Zastraszone społeczeństwo nie jest szczęśliwe, a chyba o to sie rozchodzi? Podsumowując: "demokracja nie jest ustrojem doskonałym ale lepszego nie wymyślono"
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Komunizm to idealny system społeczny": - Idealny biznes - Idealny biznes :) - Idealny wspólnik - Byznes idealny - Czy istnieje idealny szef ?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|