Płacisz do:
ZAiKS
STOART
ZPAV
SAWP
|
Koncesja i zezwolenie |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Płacisz do:
ZAiKS STOART ZPAV SAWP
Odnosze wrazenie, ze jezeli obrot alkoholem jest na tyle maly i nie przynosi wiekszych korzysci materialnych, to mozna zaryzykowac i sprzedawac go bez licencji.
W przypadku kontroli ( no i oczywiscie po negatywnym dogadaniu sie), kara bedzie grzywna ( mysle, ze przy dobrym uzasadnieniu nie powinna ona byc wyzsza niz ewentualna koncesja na alkohol) badz kara moze byc tez.Pozbawienie dzialalnosci na ( obrot ,sprzedaz itp alkoholu) - do 0,5 roku w przypadku wygasniecia kary.Dodatkowo, przez rok nie mozna ubiegac sie o koncesje.Jezeli, znasz dobrze ludz z administracji badz takich urzedkow.Mysle, ze koncesje typu ZAIKS badz na ALK jest niepotrzebna. Zreszta, nie ma zlotych firm:)Kazdy, stara sie obejsc jak moze, panujace chore przepisy idiotycznego prawa.
Chciałbym kupować alkohol i art. tytoniowe za granicą i sprzedawać w swoim sklepie jak wygląda to ze strony celno, podatkowej. Ile kosztują na to zezwolenia?
Napisz jaki jest twoj kp i o jaka konkretnie ilosc ci chodzi, oraz z jakiego kraju chcesz to sprowadzac.Tak dla porownania,powiem ci ze znajomy od kilku lat siedzi w branzy tytoniowej.Przy wkladzie 1.000.000 zl jego miesieczny zysk netto to 60.000-80.000, z czego miejsce blisko przy granicy zachodniej.Ja swojego czasu przywozilem Johnego Walkera Blue Labela w butelkach 1l i z kazdej mialem po 1000 zl zarobku ( oczywiscie bez placenia podatkow) Poszukaj dobrych kontatkow, jezeli chodzi o alkohol to np Na europejskich wyspach, bo jest on o wiele tanszy i mozesz robic myki zwiazane z podatkami,a co do tytoniu to wschod:)Pamietaj o tym ze mieszkasz w polsce a panstwo jest po to zeby cie wykorzystac:) Wszystko zalezy od kapitalu, jezeli masz go troche mozesz to robic legalnie, a jezeli nie masz zbyt duzej kwoty to proponuje lewizne:)
Chodzi mi raczej o kupowanie alkoholu np. w Niemczech w ilościach sklepowych tzn. chciałbym jezdzic dwa trzy razy w miesiącu i kupować za ok 10000-20000 tyś. na swój sklep jak to wygląda ze sprzedaża na sklepie? Z tytoniem chodzi raczej o fajki i cygara w ilościach także sklepowych. Nie wiem jak to się kalkuluje jesli chcę to robić i sprzedawać legalnie?
Mam pytanie
sprzedawczyni sprzedała alkohol nieletniemu przyprowadziła go policja do sklepu i oczywiście wytoczyli sprawę słyszałem że jest możliwośc nałożenia na niej kolegium do 5000 zl a sklep pozbywa się koncesji jak długo się czeka na taką sprawe, czy sklep do czasu rozprawy może normalnie funkcjonować, czy jest możliwe ze rzeczywiście sklep pozbędzie sie koncesji na alkohol i czy tylko na alkohol ( czy papierosy to juz inna sprawa)
Jak wygląda sprawa importu i sprzedaży w Polsce alkoholu i art. tytoniowych sprowadzonych z niemiec. Ile koszuje koncesja na import alkoholu? Ile na art. tytoniowe? Chcę importować ilości na sklep czyli 2-3 katony z jednego gatunku alkohol (jednego np. 100-200 rodzajów) czy ktośmoże mi powiedzieć czy to mi się wogóle opłaci czy koszty takiej koncesjisą dla mnie za duże?
Czy na prowadzenie sklepu z pamiątkami danego klubu piłkarskiego muszę posiadać koncesję czy coś podobnego?
Chyba nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania... Wiec chyba czas zadzwonić do agencji celnej i sie dowiedzieć:)
witam serdecznie. Mam pytanie, dnia 31.01 minął termn zapłaty za koncesję( wazna do 2012 roku), natłok spraw i problemów sprawił że odwlekałam to w czasie, 30 wyjechałam na pogrzeb do rodziny:-( wczoraj po przejrzeniu dokumentów dopiero zauważyłam o tym że jest neizapłącona dzisiaj pojechałam zapłacić, niestety ZA PÓŹNO. Co teraz????? pracuje na stanowisku kierwoniczym, firma moja obsługuje wielu klientów. Utrata koncesji wiąże sie ze stratami dla firmy. Jak mam to nadrobić??? gdzie się odwoływac, ja wiem, ze nikogo nei obchodzi to ze w osttanich dniach załatwiania koncesji myślałam o pogrzebie, ale dotej pory wszystko było regulowane na czas, tym razem nie. Pomóżcie jakoś???
Da sie to odkrecic...
Co jeżeli nieletni kupi alkohol w sklepie internetowym? Czy firma ponosi wtedy jakieś konsekwencje?
I czasem można sprowokować niezapowiedzianą wizytę chłopców w kominiarkach. Słyszałem o takich akcjach (i nawet widziałem taką), gdy "łapano" drobnicę w celach marketingowo-medialnych. Na przekręty wielkich władza pozostaje głucha, a już wobec tych, co wpłacili na fundusz wyborczy aktualnie miłościwie panujących, taka rzecz jest w ogóle nie do pomyślenia. Czasami tylko łapie się tych, co wpłacili na fundusz wyborczy tych, którym nie udało się załapać do koalicji. Ale też im się zbyt dużej krzywdy nie robi. Raczej tak się robi, żeby wilk był syty i owca cała.
Mam pytanie z tej samej działki, ale trochę innej dziedziny, może ktoś mi poradzi lub powie, gdzie szukać odpowiedzi. Od 10 lat prowadzę klub, który wynajmuje pomieszczenie od MCK...do tej pory nie miałam problemu z koncesją na alkohol, ostatnią dostałam w 2002 roku. Problem zaczął się w styczniu, kiedy komisja alkoholowa niegatywnie mi zaopiniowała lokalizację lokalu, SKO przychyliło się do decyzji twierdząc, że MCK jest placówką kulturalną, ale przez to że prowadzi również działania wśród dzieci i młodzieży możemy ją zaliczyć do placówek oświatowo-wychowawczych. Proszę pomóżcie mi....jak to jest w świetle prawa? Ja znalazłam rozporządzenie MENiS z 2005 roku, które reguluje co jest placówką oświatowo-wychowawczą, ale ten argument nie został uwzględniony przez komisję i SKO....nie mam racji? Gdzie szukać informacji i jak do tego może podejść WSA ? Nasze prawo daje możliwość dowolnej interpretacji?? Jestem tym wszystkim zdruzgotana, zainwestowałam pół roku wcześniej pieniądze w modernizację lokalu i nie spodziewałam się odmowy wydania zezwolenia....Proszę o pomoc...
Skoro maialas club przez wiele lat i nigdy problemow z koncesja a dupki urzedasy przeoczyli twoja dzialalnosc badz jej nie widzieli to skieruj sprawe w taki sposob ze urzad miasta dostanie kare ze zgodzil sie na twoja dzialalnosc.Sadzac,ze to ich niedopatrzenie bo przeciez mialas prawo " nie wiedziec" a biora pod uwage to ze sad bedzie chcial zrobic wszystko tak aby ograny odpowiedzialne za to nie beknely, odwroca sprawe na + dla ciebie i przywroca ci zdolnosc do posiadania licencji.Chlanie piwa i impreze w clubie nie mozna nazwac dzialaloscia " oswiatowa" wychowawcza jak najbardziej:) poprostu ktos blednie zdefiniowal twoja dzialalnosc i miejsce w jakiej sie znajduje.Jesli to nie przyniesie ci efektow ( chodz nie sadze ze tak bedzie, wiec sie nie martw) to poczekaj az utwierdza sie przepisy unijne, ktore sa mniej chore i fanatyczne niz te ktore sa w kraju.
|
|