|
Koncesja i zezwolenie - strona 3 |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Być może wcześniej zwyczajnie, zależało im na Twoich pieniądzach za czynsz. A kiedy zmieniła się „góra”, zmieniły się i zasady… Proponuję podejść ich prostą zasadą „Lex retro non agit”– czyli, że prawo nie działa wstecz. Jeżeli doszło do takiego precedensu, w którym otrzymałaś choćby raz koncesję, nie mogą ci jej odebrać (chyba, że złamałaś wcześniejsze zasady).
czy potrzebuję jakieś zezwolenie aby założyć firmę, która pomaga polakom na emigracji przelewać pieniądze na ich konta w kraju?
omg XD żeby słuchać radia będąc kierowcą autobusu musisz zapłacić podatek ;d kiedyś był o to spór czy np salony fryzjerskie powinny płacić za prawa autorskie czy też nie więc to jest temat rzeka :D moim zdaniem jeśli zapłacisz za radio z którego będzie coś tam grało to nikt się nie doczepi ale pamiętaj że zarabiasz na tym co robisz a nie na muzyce bo w przeciwnym razie musiał byś płacić za te prawa
za odtwarzanie muzyki w miejscach publicznych musisz uiscic jakas oplate do zaiks nie kojaze ile ale napewno znajdziesz
mam pytanie czy musze miec pozwolenie od sasiadow na otworzenie zakladu slusarskiego
witam mam pytanie - czy muszę mieć pozwolenie na sprzedaż fajerwerków? Jeżeli tak ( co wydaje mi sie bardzo prawdopodobne) to gdzie to załątwić jak to załątwic i ile to kosztuje? Bo sprzedaż fajerwerkó byłą by tylko i wyłącznie przed sylwestrem wiec nie wiem czy warto poswiecac na to czas i zawracać sobie głowę jak pozwolenie kosztuje pewnie grubą kase ?
Witam
Chciałbym w ramach własnej DG importować apteczki medyczne, na sprzedaż leków potrzebne jest zezwolenie. Czy w definicji Leki mieści się np. bandaże i inne środki opatrunkowe? Osobiście uważam że nie, szperałem troche po www M. Zdrowia ale nic nie znalazłem. Gdzie wogule mogę uzyskać informację jakie ewentualne zezwolenia są mi potrzebne i jakie musze papierologie posiadać żeby wprowadzać do obrotu owe apteczki? Dodam że apteczki pochodzą z USA i nie posiadają znaku CE pozdrawiam
czy potrzebne sa jakies zezwolenia na import perfum?
Witam!
Rozpoczynam działalność z zakresu ochrony osób i mienia. Może ktoś podpowie mi coś na ten temat. Chodzi mi mianowicie o spółkę Jawną w tej branży. Jaki ma być wkład finansowy jakie uprawnienia ma wspólnik itp. ... Będę wdzięczny za informacje na ten temat.
mam pytanie czy otwierając sklep ze zdrową żywnością muszę mieć pozwolenie sanepidu?
Panowie temat troche stary i wielowątkowy ale spytam tu nim założy oddzielny.
Chce otworzyć pub studencki blisko uczelni - czy obowiązuje mnie jakiś limit odległości (ponoc jest 100metrów) i czy chodzi o odległość od wejscia głównego do uczelni czy do pierwszego lepszego jej bydynku? Pub otwieram w sklepie w którym sprzedawano - ale nie spozywano- alkohol,czy wyjdzie więc na to samo? Proszę o kompetentną odpowiedz.
Witam
Autor wątku podał:
W swoim PKD wpisałem 61.10.Z do 61.90.Z czyli usługi telekomunikacyjne w zakresie sieci przewodowej i bezprzewodowej itd. Wybrałem je ponieważ będę się zajmował szeroko pojętymi usługami informatycznymi. Czy posiadanie takich numerków PKD oznacza, że automatycznie muszę zdobyć zezwolenie, żeby w ogóle prowadzić działalność, czy zezwolenie muszę zdobyć dopiero w chwili kiedy zacznę prowadzić takie usługi? Dodałem te numerki, bo dotyczą one transmisji między innymi danych a więc wg. mnie są powiązane z informatyką. W sumie mógłbym to wszystko podciągnąć pod jakieś inne PKD, ale dla spokojnego sumienia wybrałem te i teraz nie wiem, czy muszę wnosić zgłoszenie z korektą, żeby móc w ogóle prowadzić działalność? Pozdrawiam Piotrek
jak wygląda sprawa z koncesjami w firmie, która zajmuje się prowadzeniem imprez (osiemnastki, bankiety, wesela) łączonych z karaoke? czy potrzebne są jakieś koncesje na muzykę, którą mamy na laptopie? czy może wystarczy, że miejsce, w którym prowadzimy imprezę ma już opłacone koncesje i my jesteśmy z tego zwolnieni?
podkłady (aranże z tekstami) karaoke kupujemy od autorów, bardziej więc interesuje mnie czy trzeba płacić komuś za to, że w przerwach między śpiewaniem puścimy garść mp3 do potańczenia :)
należ pamiętać, że oprócz koncesji i zezwoleń mamy jeszcze licencje
Witam.
Chcę wydzierżawić ośrodek wypoczynkowy działający tylko w sezonie no i mam zamiar sprzedawać alkohol i co tydzień jakieś dyskoteki organizować.Czy także potrzebuje zezwolenia na alkohol i na muzykę? Dzieki
|
|