|
Koniec kombinacji z ZUSem? |
Koniec kombinacji z ZUSem?
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Koniec kombinacji z ZUSem?
Fajno mf, że śledzisz temat. Siedzisz na bieżąco w tych wszystkich ustawach i rozporządzeniach? Bo mam parę pytań...
Pytaj śmiało.
Witam :)
Ostatnio pojawiły się posty na innych forach dotyczace luki w tym przepisie /jednak/... Myślałam może, ze chodzi o kontrakt menedżerski - jest traktowana jak zlecenie, a jednak jest to inna, nietypowa umowa /nie ma jej nawet w KC/... Może fachowcy się wypowiedzą ? Pomogłoby wielu ludziom :?
Z tego co ja wiem to podpisane miały być DWIE usatwy a podpisano jedną, tę o zmniejszeniu podstawy.
Witam :)
Ja też czytałam, że były dwie - jedna dotyczyła rolników i emerytów, druga - właśnie zamknięcia tej "furtki" - podobno Prezes podpisał ją 15 sierpnia i miała być opublikowana w dzienniku ustaw...Szukałałam, ale nie ma...A wszyscy trąbią, że od 1 listopada już koniec ! Nie wiem, czy to samo miałeś/miałaś na myśli :)
Dokładnie, też nie mogę się tego doszukać.
Na podstawie ustawy z dnia 1.07.2005 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2005 r. nr 169, poz. 1412), z dniem 1.11.2005 r. dodaje się ust. 2a w brzmieniu: "2a. Osoba, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 - prowadząca jednocześnie pozarolniczą działalność, o której mowa w art. 8 ust. 6 pkt 1 - podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu tej działalności, jeżeli z tytułu wykonywania umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz współpracy przy wykonywaniu tych umów podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe jest niższa od obowiązującej tę osobę najniższej podstawy wymiaru składek dla osób prowadzących pozarolniczą działalność. Może ona dobrowolnie, na swój wniosek, być objęta ubezpieczeniami emerytalnymi i rentowymi również z tytułu, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4." = to jest chyba to, czego szukasz..
Sprawdź również podobne tematy:
- VAT, kpir - czy koniec roku to koniec rozliczeń?
- W jakiej kombinacji zapisywać NIP ? - Pomoc z Zusem - Problem z Zusem!!! - Jak rozliczyć sie z ZUSem??? - Jak to w koncu jest z tym ZUsem - Zamykam działalność- co z zusem - ETAT + DG a za jakis czas tylko DG - a co z ZUSem? - Walka z ZUsem i pomysl na placenie malych skladek Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|