Witam,
na początku proszę o wyrozumiałość, gdyż swoją działalność prowadzę stosunkowo krótko i jest to moje pierwsze zakończenie roku (jeśli można to tak nazwać).
Otóż przedstawię moją sytuację. Swoją działalność otworzyłem pod koniec czerwca tego roku. Przez ten czas do dnia dzisiejszego zarabiałem tyle, by opłacić ZUS i pokryć koszty prowadzenia firmy (typu kupno sprzętu takiego jak drukarka, skaner itp), nie miałem żadnej kwoty ponad, czyli nie płaciłem żadnego podatku do US. Jako że moja firma zajmuje się typowymi usługami (działalność w internecie) nie kupowałem żadnego towaru, jedynie np. opłacałem kampanie reklamowe dla strony internetowej (oczywiście mam faktury). Prowadzę KPiR (internetowo w jednym z serwisów, które to umożliwiają), a rozliczam się kwartalnie.
I teraz moje pytania:
1) czy pod koniec roku muszę zrobić jakieś "sprawozdanie" ogólne odnośnie prowadzenia mojej działalności? Jakiś spis wszystkich faktur, czy coś w tym stylu?
2) jeśli chodzi o składkę ZUS, w styczniu płacę ją normalnie jak z miesiąca na miesiąc?
Wiem, że moje pytania są banalne dla kogoś kto prowadzi działalność już dłuższy czas, jednak nie chciałbym niczego przegapić by nie mieć później jakichś problemów.
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi i cenne wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie!