Witam. Generalnie nie mialem nigdy stycznosci z transportem wiec mam kilka pytan. Na forum powstalo juz mnostwo takich tematow, wiele przeczytalem jednak jak wiadomo, kazdy pyta o to samo inaczej to ujmując :)
A więc mieszkam w bliskiej okolicy 75tysiecznego miasta. Miejscowosc moja oddalona jest tylko o 5km od tego miasta. Jest to mozna rzec w polowie wioska a w polowie okolica domków, wiele ludzi wyprowadza sie, budowane są specjalne drogie osiedla domkow jednorodzinnych. Tuz za moja miejscowosc jest inna miejscowosc, razem posiadaj ok 10tysiecy ludzi. Z konca tej drugiej miejscowosci do miasta jest 15km, jezdzi i to rzadko tylko jeden MKS który niewielu ludziom pasuje. Czesc posiada samochody, no ale wiadomo ze wieksza czesc skazana jest na transport publiczny. Na tej trasie nie ma konkurencji na tle innych busów. Mam mozliwosc zakupu 16-19osobowego busa, w atrakcyjnej cenie (bus z rocznika ok. 98-03, prawdopodbnie Mercedes lub IVECO). Zamierzam zatrudnić kierowcę który bedzie obslugiwał ta trase.
Jeden kurs w jedna strone to ok 25km i powrotny rowniez 25km.
Dziennie bus pokonywal bedzie ok 400-450km.
Wstepnie podliczylem koszty,przychody i mam w zwiazku z tym biznesem pare pytan.
1. Jakie bede potrzebowal pozwolenia i ile kosztują?
2. Czy osoba karana, posiadajaca wyrok prawomocny w zawieszeniu, moze kierować w mojej firmie?
3. Jak to jest z przystankami, na tej trasie jest ok. 12-14przystanków (z czego 4-5nie zabudowanych, podmiejskich, jedynie tabliczka) jaka jest oplata za korzystanie z przystankow?
4. Pozostałe opłaty?
5. Zamierzam rowniez uruchomic raz w tygodniu oraz dwa razy na weekendzie linie nocna, czy w zwiazku ztym potrzebne sa jakies pozwolenia?
Pozdrawiam i z góry dziekuje, za rzeczowe odpowiedzi.