|
Konsultant Klienta Biznesowego Orange - Jak rozreklamować? |
Konsultant Klienta Biznesowego Orange - Jak rozreklamować?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam, od początku lutego będę działa jako konsultant klienta biznesowego sieci Orange chciałem zapytać z jakiej formy reklamy powinienem korzystać? Moja praca polega na pozyskiwaniu nowych klientów (również przeniesienie numeru z innych sieci), przedłużanie umów, oferowanie bezprzewodowego Internetu itp. Klienci których będę mógł obsługiwać to klienci posiadający REGON czyli tylko firmy. Myślałem o billboardzie gdzieś przy ruchliwej ulicy Krakowa (na tym rynku będę działał) - jak oceniacie pomysł? Chciałem zapytać też o koszty takiego billboardu, bo nigdzie nie znalazłem konkretów. Kwota jaką mogę przeznaczyć na reklamę (dopiero zaczynam) to 1-2k PLN. Z góry dziękuje wszystkim za wszystkie pomysły i informację :-)
za 1000 ani 2000 zł nie kupisz bliboradu przy żadnej ruchliwej ulicy.
po drugie nie chodzi o dotarcie do jak największej liczby osób, a do osób zaintersowanych Twoim produktem. Tych którzy chcą kupić nowy abonament biznesowy, zmienić. Szukaj Klientów wsród tych którzy już szukają:-) Jak? Internet, Internet, Internet. Najtaniej dotrzesz do odpowiedniej grupy. Zrób stronę, dobrze wypozycjonuj, ciężko pracuj i będziesz bogaty:-)
Po pierwsze nikt z PTK Centertel nie zgodzi się na reklamę billboardową z użyciem logo Orange i twoimi danymi. Zapomnij o tym. Po drugie kreatywność jest przez pracodawców ceniona ale inwestowanie własnych środków w reklamę to już przesada. Od pracodawcy dostaniesz wizytówki, teczki, foldery, gadżety i to ci wystarczy. Jeśli chodzi o pozyskiwanie klientów, to zapomnij również o tym, że klienta sam do ciebie trafi. Może będzie takich ok. 20% a pozostałe 80% sam musisz zobyć. Oczywiście będzie to polegało na aktywnym pozyskiwaniu, przez niektórych nazywanych akwizycją. Przede wszystkim telefony do firm i próby umównienia się na spotkania. Przydadzą się zapewne znajomości w mikro i małych firmach, oczywiście jeśli takie posiadasz.
Billboard przy Konopnickiej - ulicy łączącej ćwierć karkowa z centrum kosztuje niecałe 600pln/mieniąc netto + koszty plakatu itp.
Internet wydaje mi się być trafnym rozwiązaniem, ale średnio interesuje mnie klient z Gdańska który chce aktywować jeden abonament :-| Niby łatwo dotrzeć do klienta, ale nie ominiemy bariery geograficznej...
Internet - stwórz swoją stronę, nawet najprostszą i ją rozreklamuj w Internecie, jeśli działasz tylko na rynku krakowskim spróbuj ulotek
nie orientuje się w sprawach bilbordów. powiem tylko co mi się wydaje, że aktualnie trudno jest wynając bilboard. ale może mi się tylko wydaje.
stronę twoją można wypozycjonowac tylko pod klientów krakowskich. np. orange biznes kraków orange kraków orange konsultant kraków Słowa kluczowe wypisałem tak z głowy. Nie sprawdzałem jak trudno się wypozyzjonować na takie hasła, ile możesz mieć kliknięć. Myślę, że warto zrobić stronę plus pozycjonować serwis. jestem przekonany, ze 2000 zł przeznaczonych na rozsądny marketing w internecie przyniesie Ci więcej korzyści. Polecam Ci książkę Permission Marketing. Seth Godin. nie wiem czy ta książka jest po polsku, ale pokazuje jak dobrze jest podchodzić do marketingu. To, że wydasz na banner, który zobaczą zarówno studenci jadący na uczelnie, babcie, i kilku przedsiębiorców nie znaczy, ze złapiesz Klienta. Klienci sami Cię szukają. Najważniejsze pewnie jest to, że Orange nie zgodziłby się na Twój baner. No nic powodzenia.
Dzwonić dzwonić dzwonić.
Panorama Firm i do dzieła. Dzwonisz żeby się umówić. Jeśli uda Ci się umówić to już 80% sukcesu.
Zapewne będziesz pracować na własny rachunek. Nie należę do osób nerwowo reagujących, lecz w tej chwili, gdy usłyszę w słuchawce głos telemarketera, to rzucam przekleństwami. Agresja marketingowa ORANGE jest nie do przyjęcia, a w szczególności fakt, że dzwonili do mnie po kilka razy w miesiącu. Jako przedstawiciel ORANGE nie będziesz miał lekkiego życia.
Czyli po wszystkich poradach jestem na etapie załatwiania strony (proszę nie proponować usług wszystko mam już wybrane).
Wybrałem następujące słowa kluczowe ( w oparciu o http://www.boksy.onet.pl/ranking.html i strony konkurencji): - orange sieć sprzedaży, - orange kraków, - orange dla firm, - oferta orange, - orange biznesowy Kolega obiecał wypozycjonowac stronę z gwarancją miejsc od 1 do 3 w google. Teraz mam pytanie czy opłaca się robić naprawdę skromną, ale elegancką i estetyczną wizytówkę bez żadnych linków typu: Nazywam się... jestem konsultantem biznesowym... proponuje Państwu następujące usługi... do tego dodać dane konatktowe i formularz kontaktowy wysyłający zapytanie do mnie na maila. Czy raczej postarać się o coś bardziej rozwiniętego?? jeśli tak, to co należałoby jeszcze wrzucić na WWW ??
Według mnie wystarczy prosta, lecz estetyczna strona z podstawowymi informacjami oraz danymi. Resztę osoba zainteresowana pozna przy Waszym spotkaniu. Takie jest moje, subiektywne, zdanie.
Pozdrawiam, Łukasz
Dzien dobry,
Jesli w dalszym ciagu Pan potrzebuje porad i materiałów to u nas proponuje zamowienie ciekawej wizytówki (albo innego materiału, w ciekawej oprawie graficznej i kreacji). Skromna ale z pomysłem, moim zdaniem jesli juz płaci Pan z własnej kieszeni, albo budzetu przekazanego/zwracanego przez Orange - to taka powinna byc wizytówka, czy tez inne druki w Pana przypadku, zeby wlasnie dać sie zapamietać - i odroznic Pana i Panską oferete od innych handlowców i salonów na tym terenie (jak wspomniał jeden z Przedmówców, czasem sprzedajacych te usługi bardzo natrętnie, a to te same przeciez usługi co Pana). Za 259 zł. netto dostanie Pan w naszej drukarni i studio grafiki reklamowej: - 3 ciekawe pomysły na taką wizytówke (np. odpowiednie teksty na nie - do wyboru) - 1000 sztuk wizytówek - projekt graficzny w 3 wersjach (projekt w 1-3 dni roboczych) Robimy też wizytówki pomysłowe nie tylko na standardowych wizytówkach, z nadrukami w 1-5 kolorów (full kolor + ew. złocenia, tłoczenia, dekoracje, itp.). Pozniej, jak wizytówki sie skonczą, wystarczy zlecać nam druk za 129 zł za 1000 szt. w pełnym kolorze. Podane ceny to ceny netto. W razie zainteresowania zapraszam do wspolpracyi na PRIV, Anna Szulwińska
Co to są za słowa kluczowe?
- orange sieć sprzedaży, - orange kraków, - orange dla firm, - oferta orange, - orange biznesowy Wybrałeś złe hasła. Ze złego narzędzia korzystasz. Podobnie jak z bilbordami idziesz na masę, a nie na jakość. Chcesz dotrzeć do całej Polski czy tylko do krakowa tak jak pisałeś. Z pozycjonowaniem też niezła sciemę ktoś Ci sprzedaje. Jeśli "kolega" Ci obiecał wypozycjonwoanie na 1-3 miejsca wyników wyszukiwania na te hasła, które podajesz w krótkim czasie to po prostu kłamie. Taki proces trwa, długo. Do tego bedziesz miał nowy serwis. To nie jest takie proste. Znając życie kolega zastosuje spamerskie metody i jedyne co bedziesz miał, że wylecisz z wyników wyszukiwania. Potrzebujesz więcej wiedzy lub z lepszymi kolegami współpracować. Spokojnie poczytaj w internecie. Kup książki. Fora nigdy nie dają całego obrazu sprawy. Szczerze mówiąc to cięzko jest znaleźć dobrą firmę, która zrobi profesjonalną stronę za 2000 zł. Wiem, wiem koledzy... Nie mówiąc już o pozycjonowaniu serwisu. To jest rozliczanie miesięczne i tak naprawdę nikt nie może obiecać Ci żadnej pozycji. Powodzenia. Ale najpierw poczytaj książki. Zainspiruj się.
Obserwuj. Popatrz jak reklamuje się Twoja konkurencja. Zobacz co robią dobrze. Co źle. Udoskonal to co robią dobrze.
Jak masz mało kasy skorzystaj z szablonów stron internetowych. Może ten?http://www.ittechnology.us/szablony/bialy/ Jest czysty, elegancki. Jak nie masz na stronę 5000 zł to lepiej skorzystaj z takiego rozwiązania, niż jak ktoś sam miałby Ci sprzedać szablon. Za pozycjonowanie płaci się średnio 500 zł/miesiąc. Jak ktoś Ci zaproponuje taniej, jest małe prawdopodobientswo, że zrobi to dobrze. Jeszcze raz. Powodzenia
Kiedyś sam zajmowałem się pozycjonowaniem... Ale to było dawno i bez odpowiednich narzędzi aktualnie nawet dla siebie nie jestem w stanie sie tym zająć, pracowałem dla różnych firm w większości małych choć czasem zdarzyło się coś większego typu Mostostal Kraków... Od tego czasu zostały mi jeszcze znajomości. Nie chce się tutaj wymądrzać, ale znam możliwości kolegi, a płatność mam po wykonaniu zadania. Co do spamowania wyszukiwarek, to przecież bardzo łatwo sprawdzić czy zastosował tą metodę...
Co do samych cen również je znam... Handlowałem dużo domenami, byłem właścicielem kilkudziesięciu domen dwuliterowych z końcówką .pl (dziś została mi tylko ty.pl - na sprzedaż). Znam się troche na Internecie ;-) Hmmm słowa kluczowe... Wydaje mi się, że są ok, ale chętnie wysłucham propozycji.Co do masowości: jeśli nawet klient będzie z drugiego końca Polski, ale będzie zainteresowany np. 20 aktywacjami to pojadę do niego, jeśli jedną to podam namiary na konsultanta z jego terenu. Co do strony już sie tworzy, hosting jest już zakupiony, domeny też. Ponieważ zatrudniam sam siebie (założyłem działalność), a firma nazywa się EMBE (nie ma to żadnego znaczenia, bo jedyne gdzie wystepuje to na fakturach dla mnie za paliwo i jeden wystawianej na koniec miesiąca firmie Tell SA (największy partner orange) domeny które zakupiłem to embe.biz.pl i embe.gsm.pl PS Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i rady, jestem naprawdę niezmiernie wdzięczny za pomoc.
Kiepsko z zakupem tych domen - zgłasza się jedna firma o zupełnie innym profilu działania, a druga domena kieruje donikąd...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Konsultant Klienta Biznesowego Orange - Jak rozreklamować?": - Jak dotrzeć do klienta biznesowego? - MOBILNY DORADCA KLIENTA BIZNESOWEGO BPH - PH - Opiekun Klienta Biznesowego, Warszawa - Mobilny Doradca Klienta Biznesowego Banku BPH - Doradca klienta biznesowego LIMITY DEBETOWE
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|