Wyczytałem w internecie że osoby które rozliczają się za pomocą karty podatkowej nie muszą posiadać konta firmowego, a przecież zus i urząd można opłacać tylko przez konto firmowe więć...? I druga kwestia: Czy od comiesięcznego "haraczu" na rzecz urzędu skarbowego "kartowicz" może odliczyć opłaty zus-owskie?
[ Dodano: Nie Lip 23, 2006 2:05 pm ]
1.zgdnie z art . 22.Ustawy o swobodzie działalności gospodarczej jeżeli płatności od lub na rzecz innych przedsiębiorców są poniżej 15000Euro nie musi pan/pani mieć konta
Zgodnie z ordynacją podatkową rzeczywiście podatki może pan/pani opłacać bez konta firmowego gdyż taka forma nie jest wymagana w stosunku do osób rozliczających się na zasadach karty podatkowej
Pewne problemy mogą wystąpić przy rejestracji w ZUS a następnie przy dokonywaniu wpłat , wprawdzie nie ma ustawowego obowiązku opłacania z konta ale w praktyce rzecz biorąc, ilość informacji jakie trzeba zawrzeć na peleceniu zapłaty jest bardzo duża i biorąc pod uwagę że płaci pan/pani na trzy różne konta posiadanie rachunku jest zdecydowanie najpewniejszym rozwiązaniem
. Z prywatnego doswiadczenia mogę poradzić że zdecydowanie najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest prowadzenie konta firmowego . Osoby wypełniające przelewy (zwłaszcza na poczcie częstokroć niedokładnie przepisują dane) i zus bądź urząd skarbowy ma problemy z odczytaniem danych co oznacza również problemy dla pani/pana. Jeżeli macie państwo dostęp do internetu zdecydowanie polecam założenie konta z takim dostępem.Najtańsze firmowe konta wynoszą ok 10zł miesięcznie +1zł za przelew.1). Koszt nie jest wielki a macie państwo pewność właściwie opisanego przelewu. (nie wiem czy przypadkiem jeden z banków nie oferuje darmowego prowadzenia konta)
Nie ma to jak rozmowa ze sobą...