Witam
Mam pytanie odnośnie konta firmowego, otóż prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, mam konto firmowe i prywatne i trochę pytań w związku z tym:
1. czy mogę przelewać sobie zarobione pieniądze z konta firmowego na prywatne?
2. czy jeżeli zabraknie mi środków na koncie firmowym mogę zasilić je wpłacając gotówkę lub przelać z mojego konta prywatnego na firmowe?
3. czy mogę płacić kartą firmową z prywatne zakupy? staram się tego unikać ale nieraz się zdarzyło, że nie chciało czytać mojej karty prywatnej albo pomyliłam karty płacąc przy kasie :(
4. czy mogę przelać pieniądze innej osobie (nie sobie), czy raczej jeżeli chce komuś wpłacić pieniądze to powinnam je przelać na swoje konto prywatne i dopiero do tej osoby?
5. posiadam kartę kredytową na firmę, czy mogę płacić nią również za prywatne rzeczy? bo później przychodzi z banku rozliczenie za zakupy na firmę płacone tą kartą i tam jest ujęta cała kwota za różne zakupy i spłacam ją z konta firmowego...
Mam konto firmowe na allegro, chcę zakupić parę rzeczy z tego konta dla siebie/ prywatnie, czy mogę to robić płacąc z konta firmowego?? czy muszę gdzieś to dokumentować?? czy jeśli jest to prywatny zakup to nie trzeba?