Witam!
Podobny temat już był, jednak nie tyczy się mnie.
Od maja zeszłego roku mam otwartą działalność gospodarczą, jestem na ryczałcie i pracuję zagranicą dokładnie Belgia i wystawiam rachunki głównie na jedną belgijską firmę ale to polak. Mam podpisany kontrakt z tą firmą (on daje zlecenia a ja robię)
Od stycznia poprosił mnie abym wystawiał Vat-owskie faktury co wiąże się ze zgłoszeniem do vat-u, chyba to jest dokument vat-r, jednak nie dlatego, że przekroczyłem limit 100tyś czy tam iluś tylko dlatego abym wystawiał te faktury vat poniważ do tej pory wystawiałem "Rachunek dla zwolnionych podmiotowo z VAT"
Wtrącę teraz tutaj kolegę, który mówił mi że on jest na ryczałcie z możliwością wystawiania vat i nie musi mieć żadnego konta firmowego, zastanawiam czy moja księgowa jest ciemna czy on ma coś pokombinowane?? Ponieważ pytałem się księgowej dwa razy i mówiła że od stycznia muszę mieć typowo KONTO FIRMOWE.
Obiło się mi o uszy że kiedyś nie trzeba było mieć konta firmowego a teraz jakaś ustawa weszła że jest konieczne.
Proszę o odpowiedź na pytania
Czy konto firmowe jest konieczne??
Czy zgłoszenie do Vat-u a pozostanie na ryczałcie z możliwością wystawiania faktur vat to dwie inne sprawy??
Jeśli nie jest konieczne to proszę o jakiś paragraf czy coś bo tak to się mogę nie dogadać z księgową.
dodam iż z konta osobistego mógłbym dokonywać wpłat zus i podatków.
Bardzo proszę o pomoc