|
Konto firmowe, rachunek bankowy dla firmy - strona 2 |
Konto firmowe, rachunek bankowy dla firmy
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Niektórzy robią problem z założeniem sobie konta firmowego. Przeglądając oferty różnych banków trafiłem na Volkswagen Bank. Darmowe konto i wszystkie przelewy przez Internet za darmo. Oprócz tego korzystne oprocentowanie. Jeden duży minus - nie można robić przelewów zagranicznych. Jak ktoś działa za granicą to problem.
Witam, jestem w trakcie zakładania DG, w przyszłym tygodniu (z tego co wyczytałem) musze założyć konto firmowe (ew. moge zostać przy prywatnym), jednak mam troche wątpliwości ze względu na rodzaj rozpoczynanej działalności. Moja DG będzie polegać na handlu obwoźnym, targi itp. Jak wiadomo będzie to tylko drobny handel detaliczny, o niskich dochodach za sztuke sprzedanego towaru. Wiadomo że (przynajmiej) na początek nie spodziewam sie zbyt dużego obrotu. Klienci będą mi płacili w gotówce, zatem każdą kwote pieniędzy jaką będę miał na koncie firmowym będę musiał sobie sam wcześniej wpłacić. Zatem czy jest sens prowadzenia takiego rachunku bankowego dla firmy?
Czy wobec takiej charakterystyki DG będe musiał wpłacać systematycznie na konto zarobione pieniądze, tak aby w razie kontroli pokrywało sie to z obrotem zanotowanym w książce przychodów i rozchodów? Czy mogę bez problemu znaczną część zarobionych środków trzymać w gotówce "przy sobie" do obrotu typu wyjazdy po towar itp.? Będe wdzięczny za przybliżenie mi tego tematu :) pozdrawiam FRIQQ
a jesli sprzedaje materiały, otrzymuje fakture zakupu materialu wraz z pozycja transport firmy transportowej, To przy wystawianiu faktury z tym ze materiałem tez musze ująć pozycje "transport" i obciążyc klienta kosztem transportu, czy tez transport z faktury zakupowej moge zaksięgowac we własne koszty?;] he
o jezu cos tu jest namieszane nie ten temat :///
Zatem czy jest sens prowadzenia takiego rachunku bankowego dla firmy?
Czy wobec takiej charakterystyki DG będe musiał wpłacać systematycznie na konto zarobione pieniądze, tak aby w razie kontroli pokrywało sie to z obrotem zanotowanym w książce przychodów i rozchodów? Czy mogę bez problemu znaczną część zarobionych środków trzymać w gotówce "przy sobie" do obrotu typu wyjazdy po towar itp.? Będe wdzięczny za przybliżenie mi tego tematu :) pozdrawiam FRIQQ Sens posiadania rachunku dla firmy jest, bo z konta prywatnego wielu banków nie zrobisz np. przelewów ZUS. Nie, nie musisz wpłacać całego utargu na konto, nie musi się to pokrywać z danymi z KPIR. ---------------------------
Sens posiadania rachunku dla działalności jest taki, aby ci było wygodniej.
Możesz tam wpłacać i wypłacać co chcesz i kiedy chcesz (obyś tylko nie prał pieniędzy). Może tam wpłacać twoja ciocia, babcia, a nawet piesek. Także możesz wypłacać co chcesz, komu chcesz i kiedy chcesz. Możesz kupić karmę dla kota, kwiatek dla dziewczyny, a nawet prezerwatywy. Możesz również zapłacić kontrahentowi. Konto jest dla twojej wygody, a jeżeli wygodniej jest ci nie mieć konta, to go nie zakładaj... nie ma takiego przymusu.
Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Już założyłem konto zgodnie z "zaleceniami" ;) wsumie nawet nieźle to wyszło bo z racji tego że jest to mój pierwszy rachunek biznesowy, za pierwszy rok prowadzenia rachunku nie będe musiał nic płacić, dopiero po roku 19zł/mc
a moze jacys juz majacy konto poleca cos dla nowych ??? pisze zeby wystrzegac sie mbanku a co sadzicie o koncie w pko bp ?
a czemu sie wystrzegac mbanku? co z nim nie tak? ja tez planuje otwarcie dzialalnosci i otwarcie w mbanku rowniez konta firmowego (mam osobiste), jednakze wypadaloby otworzyc w jakims 'marmurkowym' oddziale i chyba wiem gdzie otworze :) a czy jest sens? no pewnie ze jest, bo to te konto lepiej podać do US, a nie konto osobiste, gdzie mozesz robic z kasa prawie co chcesz, tam to ci chociaz nikt nie zaglada a firmowe... no to juz inna bajka. a poza tym, jest jescze naprawde wiele innych korzyści posiadania konta firmowego, m.in. to ze kiedys moze bediesz chcial/a sie ubiegac o kredyt i co wtedy powie miła Pani lub Pan w banku? ze potrzebuje Twojej historii, tzn. historii konta firmowego a Ty co wtedy? yyyyy... nie mam, i nie bedzie jak w reklamie jednego z bankow 'w takim razie zapraszam do kasy'. warto to, miedzy innymi przemyslec. w razie pytań, polecam się.
witam,
a czy moge kupujac towar placic za niego przelewem z konta prywatnego czy musze z firmowego?
mozesz nawet u pani Grazynki na poczcie zapłacic :)
friqq to pochwal sie jaki bank wybrałes :) i co daja?
zakładam własnie konto firmowe w banku BPH . Z tego co szukałam to mają bradzo dobre warunki - przez pierwsze 3 m-ce za darmo poźniej 15 zł przez rok a jak obroty będa wynosiły 150tys rocznie to nadal 15zł, debet 5 tys - po okazaniu pierwszej wystawionej faktury jako że firma już działa, przelewy przez internet.
oczywiście po pół roku ( tak jak wszystkich bankach ) na podstawie obserwacji wpływów do banku dają debet do 30 tys ( może nawet więcej ale zalezy jakie będę przychody ) tak więc prowadzenie rachunku firmowego ma też sens jeśli się chce korzystać z debetów, kredytów.
i jest to jedyny bank, który nie pobierały oplaty za NIEWYKORZYSTANY limit, tak jak to np robi mZłodziej :)
tez wczoraj założylem w BPH :) i prace mgr nawet pisałem o tym banku :D
A co sądzicie o nowym Alior Banku? Zamierzam tam właśnie otworzyć swoje konto firmowe. Prowadzenie 0zł, 20 przelewów za 0zł kolejne 1zł, do US u ZUS zawsze bezpłatne, karta za 0zł, do tego rpzy saldo wyższym niż 9000zł dostaje się 50zł miesięcznie.
Jeśli ktoś nie robi dużej ilości przelewów i nie wpłaca pieniędzy w oddziale (spore opłaty) to wg. mnie jest to najkorzystniejsza oferta dla DG.
A co w przypadku, gdy nie mam konta osobistego (po odejściu z pracy zamknęłam ze względu na brak wpłat i comiesięczne opłaty za prowadzenie rachunku) i nie chciałabym zakładać firmowego? Będę prowadzić mały sklep + handel na targach więc dochody będą niskie a jedynymi opłatami jakich będę musiała dokonywać będą podatki i składki zus. Czy mogę tych opłat dokonywać za pomocą agencji opłat (wkońcu to też jest polecenie przelewu tyle, że nie ze swojego konta)?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|