Mam kilka pytań dotyczących zakładania działalności oraz kontroli oprogramowania, ale najpierw przedstawię swoją sytuację. Mam zamiar założyć własną działalność z drugą osobą jako spółkę jawną. Do działalności potrzebujemy oprogramowania za ok. 15 000 zł. Oprogramowanie to oczywiście kupię na firmę po jej założeniu. Druga sprawa to miejsce działalności - chcemy podać mieszkanie wynajęte od członka rodziny wspólnika. Miejsce wykonywania działalności i zamieszkania (zameldowania) wspólnika jest na tej samej klatce schodowej w bloku.
Pytania dotyczące zakładania działalności:
1. Czy jako miejsce zamieszkania podaję miejsce faktycznego zamieszkania czy miejsce zameldowania? W internecie znalazłem sprzeczne informacje.
2. Na pieczątkach itp. widnieje oczywiście miejsce wykonywania działalności?
3. Co się dzieje z oprogramowaniem w wypadku likwidacji działalności gospodarczej? Są to duże pieniądze i nie chciałbym ich stracić. Czy oprogramowanie te w wypadku sp.j. kupuje się na firmę czy na konkretną osobę? Jak się uchronić żeby nie stracić tych pieniędzy?
Pytania dotyczące kontroli legalności oprogramowania:
4. Jak odbywa się kontrola legalności oprogramowania? Domyślam się, że kontrolerzy przychodzą bez zapowiedzi. Ale co w przypadku, gdy w miejscu wykonywania działalności nikogo nie ma? Lub ktoś jest, ale nie ma sprzętu komputerowego (laptopy zabieralibyśmy ze sobą). Bywałbym tak dosyć rzadko, gdyż pracę mogę wykonywać w praktycznie dowolnym miejscu (wystarczy laptop). Podobnie wspólnik.
5. Czy kontroli może podlegać tylko miejsce wykonywania działalności czy także miejsce zamieszkania podane we wniosku przy zakładaniu działalności?
6. Jeżeli miejsce wykonywania oraz zamieszkania jednego ze wspólników mieści się na tej samej klatce schodowej w bloku to czy kontrolerzy mają prawo skontrolować obydwa mieszkania (oprogramowania firmowe będzie w pełni legalne, ale nie odpowiadam co brat wspólnika ma na dysku - nie chciałbym żeby ponosił jakieś konsekwencje w wypadku kontroli naszej firmy)?
Na razie tyle pytań początkującego.