witam,
chcialbym sie dowiedziec o co chodzi z ta korekta??jakie sa jej plusy a jakie minusy??
z gory wielkie dzieki.
ps.pytanko napewno dla wiekszosci banalne ale jak mowia kto pyta nie bladzi :o)
|
Korekta? |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
witam,
chcialbym sie dowiedziec o co chodzi z ta korekta??jakie sa jej plusy a jakie minusy?? z gory wielkie dzieki. ps.pytanko napewno dla wiekszosci banalne ale jak mowia kto pyta nie bladzi :o)
Korekta mówiąc krótko jest obniżeniem kursów spółek giełdowych bez zmiany trendu wzrostowego. Kiedy trend się zmieni na spadkowy, następuje bessa. Plusem jest to, że możesz taniej kupić akcje, minusem jest to, że jeśli posiadasz akcje, tracą one na wartości (po korekcie najczęściej następuje odbicie, więc nie warto sprzedawać w nerwach)
Pozdrawiam, LB --- Łukasz Bazarewicz
Ok, to jest jasne. Mógłbyś jeszcze wyjaśnić na jakiej podstawie jest wprowadzana korekta (lub dlaczego?), co określa wartość korekty, że jest np. o kwote X, a nie o kwote Y, i kto to wprowadza, i w którym momencie notowania (może na otwarcie sesji?)?
To nie jest tak, że ona jest wprowadzana. Po prostu na skutek reakcji na różne wiadomości, np. ostatnio informacje na temat problemu z kredytami hipotecznymi w USA, rozpoczyna się korekta i nie wiemy o jaką wartość indeksy spadną.
Pozdrawiam, LB
To raczej korekta dzisiaj już odrabia wig znowu straty nie będzie żle zakończymy na plusie a tak po zatym znalazłem fajny chat giełdowy na którym można rozmawiać o sprawach giełdowych na chat-gpw.prv.pl
Dziekuję LB. Własnie cos w tym kierunku chodziło mi po głowie, a że jestem narazie cześciowym laikiem w sprawach giełdowych, to wolałem sie upewnić.
dzieki za zainteresowanie
Obecnie na gieldzie mozna zaobserwowac korekte ale miejmy nadzieje ze szybko sie skonczy.
Sluze pomoca, o ile bede umial.
Rzeczywiscie w chwili obecnej pojawil sie aktywnie termin korekty, ale rowniez mam nadzieje, ze niedlugo sie ona zakonczy. Wigi spadly wystarczajaco, wiec badzmy dobrej mysli, ze wystarczy tego zlego. A jak wiemy, "nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo" - kto ma gotowke, ten w takim momencie moze dokupic w korzystniejszej cenie. Pozdrawiam, LB
|
|