|
Kort tenisowy. |
Kort tenisowy.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam mam chęc postawienia kortu tenisowego i rospocząc zwiazana z nim działalnośc. Czy ktoś ma może jakies doświadczenie w tym temacie? Może ktoś coś takiego prowadzi? Jakie koszta i ile można by było na tym zarobic?
Na początku powiem, że nie prowdze kortów ani nie mam w tym doświadczenia jedynie gram w tenisa. Dodam też, że jestem z Wrocławia i niektóre ceny pewnei sie różnią w innych miastach (głwonie wynajem kortu). Budowa kortu jest droga, około 40 tys. kort ceglasty (najbardziej popularny w Polsce oraz najtańszy w budowie ale najtrudniejszy w utrzymaniu). Kortów trzeba by zbudować przynajmniej 3. Łącznie wychodzi 120 tys. plus rzeczy typu ogrodzenie, krzesełka, stoliki. Dochodzą do tego jeszcze koszty wody na zraszanie kortu i wynajęcie osoby zajmującej sie kortem. Druga sprawa, że kort tenisowy to biznes tylko na kilka miesiecy jak dobrze pojdzie kwiecien-październik. Na cały rok jeśli wykupimy balon (można kupić używany za jakieś 100 tys. zł na 2 korty tenisowe). Jednak wydaje mi sie, że to wąłsnie w zimie wynajmowanie kortów jest bardziej opłacalne, gdyż koszt wynajecia kortu w lecie to około 10-30 zł, w zimie natomiast 30-90 zł jendak 90 zł to już koszt wynajmu sali a nie balonu. Nie wiem też jak jest w innych miasatch ale we Wrocławiu zainteresowanie wynajmem kortu w zimie jest OGROMNE! To pewenie z tego powodu, że nie mamy zbyt wielu sal przystosowanych do gry w tenisa a zainteresowanie tym sportem rośnie. Zazwyczja ludzie na zime wynajmują stałe godziny. Również dużo firm wynajmuje jakieś godziny na stałe dając dobry zarobek. W zimie dochodzi jednak też koszt oświetlenia balonu i ogrzewania. Z pozowleniami na budowe obiketu sportowego tez chyba nie powinno być problemu. Ale ogólem biznes ten raczej nie przyniesie Ci góry pieniędzy, szczególnie latem i podejrzewam że zanim zwrócą Ci sie koszty to będziesz chciał już przejść na emeryture, ale to możesz sobie sam obliczyć w koncu podałem Ci jakiś zakres cen.
chcialbym nieco odswiezyc temat,myslalem nad tym w katowicach koszty takiego czegos lacznie z dzilaka obliczylem na min 100 tysiecy...pytanie tylko czy znajda sie chetnie?biorac pod uwage ze kort jest czynny 10 h mamy obrot miesieczny 11 k z czego jakas czesc odpoada,prawie polowa ale zawsze jest te 5 tysiecy...minusem jest to ze to gotowka zamrozona...
Cześć.
Moim pomysłem jest kort tenisowy. Ile kosztuje wybudowanie jednego kortu tenisowego?? Nawierzchnia cegła,czyli bez zadaszenia ,jedynie to jakieś halogeny lampy,siatka otaczającą kort... I czy trzeba mieć jakieś pozwolenia na budowę itp? Czekam na wasza pomoc.
powinnaś zmiescić się w 500 000 zł pozdro
Skąd wziąłeś tą cenę? Skakać po wątkach i pisać bzdury potrafi każdy. Daj mi 500 tys, a zbuduję 5 kortów tenisowych. http://www.tenisklub.pl/forum/topics32/ ... -vt191.htm Co prawda to nie cennik firmy budującej korty. Najlepiej zadzwonić do pierwszej lepszej firmy zajmującej się tym tematem i zorientować się w cenach.
chyba że ziemię kupisz za stodołą na wsi zbuduj mi 5 kortów, dwa w warszawie, jeden w poznaniu, wrocławiu i krakowie, a dam ci za nie pół bańki. słowo.
Tak... tyle tylko że ja chcę zbudować jeden kort na własnej ziemi,czyli cena ziemi odpada...
Czy trzeba mieć pozwolenia na budowę? Jakimi sposobami można tanio wybudować? Ja to myślałam że 10 tys. zł starczy spokojnie,przecież to tylko kawałek siatki,zagruntować teren,nawieść ziemi (cegły) zrobić linie ,założyć w okol siatki ,dać kilka starych lamp jako oświetlenie i będzie wsio ryba...
ale gdzie masz ten teren? na wsi w miasteczku pod lasem? a może w centrum. nie potrzeba go wyrównać i wypoziomować? byle jaką siatkę i oświetlenie? lepiej już zainwestować raz a porządnie. pozdro
Ja się wtrące bo jestem zapalonym tenisistą od wielu lat.
Przede wszystkim - to raczej temat hobbystyczny a nie biznesowy. Na korcie baaardzo ciezko jest zarobic, z wielu powodow. Chyba ze bardzo dobre miejsce w centrum miasta, wielkie osiedle itd. PO drugie - dobry kort ziemny to min 100 000. Istotą dobrze zrobionego kortu jets nawierzchnia. A to oznacza bardzo dobry drenaż, bardzo dobre wykonanie warstw, dobra jakosc mączki i non stop staranne pielegnowanie (nie tylko podlewanie, walcowanie). PO zimie jest zawsze generalny remont. dobra mączka nie jest tania. No i co do biznesu - koty to troche jak knajpa, trzeba to umiec prowadzic. Trzeba tez miec cos poza samym kortem jesli sie nastawiamy na ludzi którzy maja kase i beda przychodzic. Obowiazkowo napoje, kawa, piwo (bardzo popularne). Dobrze miec małe usługi tenisowe, naciaganie, sklep, piłki, owijki itd. Trzeba cos organizowac, pomyslec o szkółkach dla dzieci. trzeba zatrudnic kogos do kortow, kto bedzie nie tylko podlewal i siatkował ale tez przyjnowal rezerwacje tel. Trzeba zainwestowac w ławki, parasole na korcie, dobrze by było mic mozliwosc umycia sie po korcie, przebrania. Oswietlenie to kolejny temat, dobre kosztuje, złe tylko denerwuje. Jeden kort to mało, 2,3 to minimum. w zimie pomyslec o balonie, zeby tez pracowały. Ale mowie, temat bardzo trudny, sport jest na ogól wpierany wszedzie przez panstwo. Nie bez przyczyny.
Nie zdawałam sobie sprawy że tyle zachodu jest z tym kortem tenisowym...
Już mi się odechciało budowy kortu,dzięki za konkretne informacje. Pozdrawiam
No bo wg mnie myliłas przyjemnosc posiadania własnego kortu z biznesem! Juz wiele osob takich spotkałem ktore myślały np ze jak lubia posiedziec w knajpie to jak fajnie byloby prowadzic knajpę. Wiec weszli w to i po roku płakali pracujac po 20 godz na dobę. Mozna miec kort w ogrodzie i sobie z wujkiem poodbijac, ale zeby zarabiac, to KOMPLETNIE inny temat. Jak wszędzie
Nie wiesz co po prostu myślałam ze wystarczy wybudować niskim nakładem kasy kort za jakieś 10 tys zł i znaleźć min dwóch klientów dziennie ,każdy 2h grania 25 zł razem 50 zł i mam zobacz dniówkę ,tak przez 30 dni i mam wypłatę nie wychodząc z ogrodu,tylko bym siedziała w patio,odbierała teflony ,rejestrowała terminy i liczyła kasę ale jak widać tak nie ma. Wiem pewnie boki ze mnie zerwaliście ze śmiechu ale zobaczycie ,ja szukam ,szukam i znajdę w końcu biznes żeby nie pracować a kasa sama płynęła,szkoda ze nie mam dużo gotówki,dala bym wszystko do banku tak żeby samego procentu mieć 1500zł i żyć nie umierać nie trzeba by pracować w tedy,fajna sprawa ... Ale gdyby ten kort nie był taki drogi i utrzymanie go to dobrze wymyśliłam,bo dwóch klientów dziennie bym miała na 100%.... Szkoda...
witam, mam w planach wybudowanie kilku kortow tenisowych, mam takie pytania moze ktos bedzie wiedzial....na jakiej dzialce moge wybudowac korty? musi to byc dzialka budowlana?czy moze byc rekreacyjna badz nawet rolna? czy potrzebne jest pozwolenie na budowe? Czy jest mozliwosc starania sie o pomoc unijna przy takiej inwestycji? i jesli tak to jak taka pomoc finansowa wyglada? czy kase dostaje sie po inwestycji czy przed i czy trzeba ja zwracac? dzieki pozdrawiam
Witam,
O kortach tenisowych i nie tylko myślę już od kilku lat i nie chodzi mi bynajmniej o zwykły biznes, posiadam działkę o powierzchni 1 hektar 51 arów usytuowaną 16 km od Pałacu Kultury, 9 km od Międzynarodowego Lotniska Okęcie. Położona w zacisznym i spokojnym miejscu, z dala od zgiełku i hałasu. Działka zlokalizowana przy zjeździe z projektowanej obwodnicy Wolica – Salomea. Sam jestem fanem tenisa, szukam właśnie takich „zapalonych tenisistów” którzy chcieliby być współwłaścicielami bądź członkami takiego miejsca do którego mogą przyjechać o każdej porze dnia i pograć w squasha bądź w tenisa. Było by to miejsce gdzie można by śmiało zabrać całą rodzinę.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|