Witam
Jestem w trakcie otwierania firmy budowlanej. Moja firma będzie się specjalizować w robieniu tynków gipsowych maszynowych. Zastanawiam się czy nie zająć się również układaniem kostki brukowej. Co o tym sądzicie???
|
KOSTKA BRUKOWA |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam
Jestem w trakcie otwierania firmy budowlanej. Moja firma będzie się specjalizować w robieniu tynków gipsowych maszynowych. Zastanawiam się czy nie zająć się również układaniem kostki brukowej. Co o tym sądzicie???
Duży popyt na tego typu usługi jest i będzie. Musisz być tylko solidny i szybki, tani być nie musisz :)
przy okazji tematu chciałem zapytac jak duza musi byc inwestycja i w co aby muc produkowac kostke brukową? i czy jest tyo opłacalne?
tansz jestt w niemczech .......lepiej nszybko sprzedawac niz inwestowac w produkcje
mozecie mi powiedziec ile trzeba wydac aby zaczac ukladac kostke.mam troche wiedzy na ten temat bo ukladalem juz kostke najwazniejsze jest podloze oczywiscie.i jesli chodzi o zageszczarki to bym najpierw kozystal z wypozyczonych od znajomego czyli za oplata ale nie tak wysoka jakich rzadaja od wyporzyczajacych.chcialbym poczatkowo zaczac od malych zlecen,co sadzicie wchodzic w to?
Masz troche wiedzy a nie wiesz ile trzeba kasy? Jak sie dobrze zakręcisz to oprócz betoniary, zagęszczarki i łopaty, poziomicy i drobnego sprzętu nie będziesz potrzebował nic kasy. Na materiały mozesz wziąść zaliczke i działać. No ale skoro masz o tym pojęcie to napewno wiesz to wszystko. Czy wchodzić? Ostatnio układałem kostke przed domem (znaczy układano mi) i sama robocizna to był koszt rzędu ok. 15tyś zł. Prace trwały ok. 3 tygodni przez 2 pracowników. Na pytanie czy sie opłaca odpowiedz sobie sam.
Witam pracuje w firmie która także układa kostke brukową posiadamy koparke, zagęszczarki z gumą do kostki brukowej. Dzięki współpracy z firmą Libet posiadamy spore upusty na ich kostke. Koszt ułożenia najtańszej kostki z ich oferty to u nas 100zł +vat w tą cenę wliczona jest kostka i wykonanie odloża. Jeśli jesteście zainteresowani podjęciem współpracy w Warszawie i okolicach prosze o kontakt.
Odnośnie produkcji kostki przy dzisiejszych problemach z kruszywem, cementem to nie jest dochodowy biznes. Za samą wibroprasę trzeba wydać około 80 000zł a jeszcze koszta takie jak prąd, woda,wózek widłowy itp jest nie opłacalne
Normalne że konkurencja powie ze jest to nieopłacalne.A ja wiem swoje i wiem że jest to dochdowy inters tylko trzeba zainwestowac.
Mieszkam w 10tys miasteczku jakieś 3lata temu mój znajomy otworzył układanie kostki brukowej, zaczynał od starego tarpana zagęszczarki betoniarki oraz kilku łopat, pożyczałem mu nawet kasę na jakaś stara koparkę, tak zaczynał. Obecnie kolega posiada 8 ekip 5osobowych, ostatnio stać go było na wybudowanie domu, kupno samochodu za 300tys. Nie wspomnę o kilku koparkach, tirze z HDSem oraz hurtowni kostki, Przez ten okres w moim miesicie powstały jeszcze 2 takie firmy i z tego, co widzę również dobrze prosperują. A WIĘC JEST TO ZŁOTY INTERES TYLKO TRZEBA WBIĆ SIĘ W RYNEK LICZY SIĘ REKLAMA
Witam.mam na imie wojtek.pomysl z kostka wydaje mi sie dobry.ostatnio sasiedzi ukladali kostke.tzn wynajeli ekipe i mowili ze kasy wydali sporo za ta usluge.jesli chodzi o mnie skonczylem technikum budowlane.jak myslicie mogbym zalozyc taka mala firme ukladajaca kostke.praktyki niemam ale checi sa duze,chcialbym ominac okres w ktorym bym najpierw zdobywal praktyke czyli praca w jakiejs dzialajacej juz firmie.ale za to mosial bym zatrudnic osobe ktora sie na tym zna,i od ktorej bym sie czegos wiecej dowiedzial oczywiscie z obserwacji.
ale ile taki pracownik oczekuje za godzine i czy takich znajde jeszcze w polsce?moj kapital niejest za duzy 5 tys zl.ale na poczatek moze starczy.zageszczarke bym pozyczal.samochod zuk ale jezdzi.wiec lopaty itd bym mial czym przewiezc. ale ile biora za mert2 ulozonej kostki.czy myslicie ze mam szanse w to wejsc.prosze o pomoc i opinie.pozdrawiam
ja układałem parę dni temu kostkę przed domem, robiłem to pierwszy raz, ale oczywiście miałem jakieś doświadczone osoby i cały sprzęt :P ogólnie potrzeba dużo precyzji, żwir, piasek, wypoziomować, zrobić spad do kratki i takie inne bajery jak ładny wzór itd. Poszło nam dość szybko, ubite, ładnie zrobione, nie jest to takie trudne, ale trzeba znaleźć doświadczone osoby i sprzęt, oczywiście też zlecenia, może sam się skuszę ;)
szansa zawsze jest jak widzisz:P
A co z taka firmą, która układa/produkuje kostkę brukową podczas zimy? Z produkcją chyba nie ma problemu a co z układaniem? Zawieszenie działalności?
Nad produkcją sie zastanów, bo teraz można kupić taniej tę kostkę niż ją wyprodukować. Są takie firmy. Co do układania to jest na tym kasa, ale to trzeba byc fachowcem, i uzależnione od dnia, pada deszcz stoisz i tracisz :( a płacić ludziom trzeba. Jak nie będziesz miał ciągłości zleceń to szybko pujdzie fachura od Ciebie. Takie są realia, ale na układaniu jest i przez najbliższe lata będzie kasa.
Pozdrawiam
orientujecie sie moze ile kosztuja uslugi zwiazane z koparkami?tzn gdybym chcial przygotowac teren pod kostke.zdjac humus itp.a wiecie ile kosztuje kamien na podklad i podsypka?
Jakie wyposażenie musi mieć taka firma układająca bruk. Oczywiście takie rzeczy jak zageszczarki/ubijarki no to wiadomo i pozostały sprzęt do układania - łopaty mlotki itp. Ale taki np. sprzęt geodezyjny tez chyba warto miec? Niwelator? Jakieś łaty? Ma ktoś z tym cos wsólnego?
|
|