|
Koszt biznesu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Jestem młoda osoba która chciałaby rozpocząc własna działalnośc gospodarczą.Jednak nie mam pojęcia ile może kosztować otwarcie np. sklepu z odzieżą...?? Chcialabym na początek wynajmowac lokal.Wydaje mi sie ze musialabym zainwestowac w wynajem,odnowienie lub remont pomieszczenia na sklep oraz w towar.Przeczytalam gdzies że na otwarcie sklepu potrzeba 80 000 zł jednak mi sie wydaje że jakies 10 000-15 000 powinno wystarczyc.Jeżeli możecie to podpowiedzcie mi ile może mnie to kosztować.Dodam że jestem z miasta które liczy 40 000 tys mieszkańców i czynsze odok centrum nie sa zbyt wysokie.Pomóżcie....
Na co wystarczyć? na remont lokalu? Na sprowadzenie towaru? Na rejestracje firmy? Na reklamę? Najlepiej sama dla siebie zrób BP (bardzo ważna rzecz przy zakładaniu DG) i wtedy ocenisz jaka kwota jest Ci potrzebna.
Z jaką odzieżą? Używaną? Firmową? Od tego też zależy cena... To forum - zresztą jak każde inne - ma to do siebie, że jak podasz zdawkowe informacje to nikt nie udzieli Ci konkretnej odpowiedzi, bo sama widzisz ile jest niewiadomych w Twoim poście...
tzn?
Jest mało prawdopodobne, żeby zrobić udany biznes-start sklepowy z kwotą 10-15 tys. PLN. Sklep nie może świecić pustkami, bo przestraszysz potencjalnego klienta.
Poza tym, jakie możesz wynegocjować rabaty od dostawców. Twój budżet może być zbyt mały na sklep franchisingowy i jeśli już to na Twoim miejscu rozważyłbym umowę frnanchisingową w branży, która rokuje najwyższe szanse na powodzenie biznesu. Szukaj w branży, której jest w Twoim mieście niedostatek.
Wiesz jeśli chcesz otwirzyć sklep z odzieżą powiedzmy używaną, to zapewne da sie w tej kwocie spokojnie zmieścić, ale jesli chodzi o jakąś odzież naową, a już tym bardziej jeśli chodzi o markową, to taka kwota to może wystarczyć na remont lokalu.
Otwarcie sklepu, podobnie jak każdy inny biznes wymaga od nas oczywistego nakładu zarówno pracy fizycznej, twórczej jak i finasów. Oczywiście kwota 80 000 złotych, którą przytaczasz jest kwotą z pewnością wyliczaną dla dużego miasta, gdzie bierze się pod uwagę kwoty opłat czynszowych, amortyzację i inne. Moim zdaniem dobry sklep w miejscowości o wskazywanej przez ciebie wielkości można otworzyć dysponując kwotą rzędu do 25 000 złotych maksymalnie. Wszystko zależy od profilu prowadzonej działalności oraz od tego, czy większość prac np. adaptacyjnych będziesz mogła wykonać sama, czy też niezbędna będzie pomoc osób trzecich. W tym drugim przypadku warto by zastanowić się być może nad pomocą rodziny lub znajomych, co pozwoli ci znacznie zmniejszyć koszty. Zatrudnienie "fachowej" ekipy remontowej, która dostosuję twój sklep do potrzeb branży może być już nieco nardziej kosztowne i niepotrzebnie zwiększy ogólny koszt inwestycji. Więcej szczegółów nie mogę poznać, gdyż nie wiem, w jakiej branży chcesz realizować soje przedsiębiorcze zamiłowania, ile masz dostępnych środków finansowych i czy np. nie potrzebujesz zewnętrznego źródła kapitału wspomagającego. w mojej pracy, na codzień rozwiązuję takie problemy, więc w przypadku zainteresowania zapraszam. pozdrawiam biznesso
|
|