|
koszt produkcji kebaba? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
może ktoś się tym zajmuje i jest w stanie mi pomóc,ile trzba sprzedać dziennie kebabów żeby w miare dobrze stać finansowo....
Kolega Terkish napisał w innym poście:
"......... Ja jestem zdania że mała gastronomia to dobry biznes - pod warunkiem że jedzenie jest dobre. Lokalizacja schodzi na drugi plan. Najważniejsze to sprostać wymogom sanepidu - nie jest to łatwe ale nie niemożliwe - jeśli nie sprostasz tym wymogom , nie otwieraj gastronomii - po co masz truć potencjalnych klientów. Nikt kto ma kebab nie zdradzi ci ile ma z jednej porcji. Ja po konsultacjach ze znajomymi wywnioskowałem że 50% ceny dania to są produkty. Więc jeśli ktoś kupuje u nas kebab za 7 zł + napój za 3 zł to my mamy z tego 5 zł ale musimy jeszcze odliczyć lokal , zus, prąd , wodę gaz, sztuczce jednorazowe , srodki czystości itp. Sam chce otworzyć bar kebab i sprzedawać na początek tylko kebab i napoje. mały lokal, pracować będę sam i wyliczyłem że średnio będę miał 50 klientów dziennie po 10 zł ( wyżej opisane) to daje 15000 zł miesięcznie, połowa na produkty, zostaje 7500 odjąc trzeba prąd wodę gaz itp ok 2000 , zus ok. 800 lokal ok 600 ( nie w centrum, raczej w małej miescinie, lub na prowincji) zostaje nam 4100 - 19% podatku = 3320. pracując samemu. Jeśli zatrudnimy 1 pracownika za 2000 brutto zostanie nam 1320 otwierając 3-4 punkty można dobrze zarobić nadzorując to wszystko i tak naprawdę nie pracując przy tym.......... : Chyba można się z tym zgodzić, ale moim zdaniem 50 kebabów dziennie to mało, myślę że sprzedaję się tego znacznie więcej
Mowicie o kebabie z kurczaka? Ja chcialbym otworzyc kebab jagniecy, cos co jest o wiele lepsze smakowo od kurczaka, jednak nie moge znalezc dostawcy kebaba jagnieciny.
Co myslicie o kupieniu przyczepy gastronomicznej koszt ok 10 - 15tys zlotych zamiast co miesiecznego czynszu w wysokosci 1500 - 3000 zl (miasto okolo 350tys) - poza tym moglby byc problem ze znalezieniem odpowiedniego miejsca. Widzialem 1 punkt w samym centrum miasta, mieli kolejki po pachy :)
myśle,że 50 kebabów mozna spokojnie dziennie sprzedać,oczywiście zależy od miejsca i od jakości....
nawet w małym mieście można dobrze prosperować,jesli ludzie wiedzą ,że coś jest dobre to tam przyjezdżają nawet jeśli zapłaca 1 zł drożej niz w innym miejscu... mam teraz na oku pewien lokal,i właściwie sami z kolega bysmy go prowadzili,żeby jako takie zyski mieć,mysle ,że zainteresowanie byłoby spore,tylko zalezy od tego jaki ten kebab byłby w smaku,i czy np.lepiej kupic przepis na kebaba czy poszukać w internecie czy prasie???
|
|