|
Koszt wydania książki |
Koszt wydania książki
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chcę napisać książkę informatyczną, która będzie miała z 500 stron. Wiecie może jaki jest jej koszt wydania i jakie się wiążą z nią dodatkowe koszta??. Jak ktoś coś takiego zrobił: napisał, wydał, rozprowadza, sprzedaje i może doradzić jakie są warunki współpracy z drukarniami to proszę o odpowiedź. I jak się ustala cenę takiej książki. Czy ja sam mogę narzucić cenę takiej książki??
Wszystko zależy od formatu książki, gramatury papieru, kolorystyki i nakładu!:) dodatkowym kosztem będzie również dystrybucja w/w pozycji!:)
Przykładowy format: B5, papier zwykły (jak w normalnej książce - nie znam się na tym), kolorystyka: cz-b, nakład początkowy 500 szt., okładka miękka. Dystrybucja: mam określono grono klientów, którym bym książkę zaproponował i jest ich znacznie więcej niż 500 osób, ale na początek chciałbym by się sprzedało 500 książek. Interesuje mnie ile by taka książka mogła kosztować w drukarni. Jeśli by to jakoś wypaliło to mogę pójść na większą skalę nawiązać współpracę z wydawnictwami (jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie (miłe lub nie) ze współpracą z wydawnictwami to prosiłbym o napisanie).
I jeszcze oprawa klejona?
500 egz. to b. mało. Licz się z tym, że zapłacisz za "rozgrzanie maszyn" przy tak niskim nakładzie. 4 tys. nie twoje. A na obietnice typu: najpierw 500, a później 100 tys. egz - to nabiora się desperaci.
NOVOTEL, masz jakieś doświadczenie?? czy tak piszesz, żeby nabić liczbę postów.
Chodzi o to, że zbycie 500 sztuk takiej książki na jaką mam pomysł to wydaje mi się samemu mi się uda bo prowadzę szkolenia w branży IT i ciągle mam kontakt z kursantami i potencjalnymi kupcami mojej książki. A, że działam już ponad 6 lata to się ich trochę uzbierało. Napisałem taki post dla porównania, co mi się bardziej opłaca: wdawać się we współpracę z wydawnictwem, czy może samemu kupić porządną drukarkę i wydrukować z 500 egzemplarzy. Cena jednego egzemplarza już teraz przy własnym wydruku bym wycenił na jakieś min 150zł. Okładka to najmniejsze zmartwienie, bo klientów (z tymi co mam do czynienia) nie interesuje by to ładnie wyglądało, tylko by było porządnie wytłumaczone poparte adekwatnymi przykładami. Dlatego po prostu myślałem by to w zwykły segregator włożyć i będzie dobrze. Ale może koszt wydruku takiej książki nie jest znów taki duży, nie wiem, dlatego napisałem na tym forum. Proszę o wymianę doświadczenia albo może jakiś kontakt do drukarni/wydawnictwa wart polecenia. Chodzi mi również też i o cenę takiej książki, gdyby dystrybucją zajęło się wydawnictwo - jak cena by kształtowała i jaki ja bym miał z tego zysk.
po 1 nie sadze aby drukarnia wymyslala jakies bajki o rozgrzaniu maszyny <przynajmniej w wydawnictwie zony nic takiego nie mowia gdy zamawia STO egz> a jesli nawet policza 4 tys pln to i tak koszt jednostkowy to okolo 8 pln od GOTOWEJ ksiazki :) wiec nie jest tak tragicznie . jedyny problem i prawdziwy koszt to SKLAD - bo chyba nie sadzisz ze wydrukujesz to w wordzie i zaniesiesz kilkaset kartek a4 do drukarni :) musi to byc zrobione profesjonalnie w PDF - oni tylko wrzucaja na maszyne i jazda - wiec wg mnie najlepiej skontaktowac sie z kilkoma malymi wydawnictwami i zapytac o warunki na jakich pomoga to wydac.
aha - slyszales o czyms takim jak 'print on demand'? zapoznaj sie z tym wlasnie haslem, bo to akurat odpowiada Twojej sytuacji:)
i jeszcze kilka porad po porozumieniu sie z zona:
- ksiazke wyda Ci wybrane wydawnictwo, o ile zaakceptuja Twoj manuscrypt - a i tak za to musisz slono zaplacic;) a raczej wydasz sam - bo nazywa sie to self-publishing - jednak musisz zaplacic za sklad, ewentualna korekte (nie kazdy self-publisher ma to w ofercie, jednak to podstawowa kwestia i lepiej o to zadbac), projekt i wykonanie okladki, potem druk, dodruk itd itp. ksiazki nie sklada sie na wlasnym komputerze, chyba ze obslugujesz profesjonalne programy edytorskie w stylu InDesign. wysokosc ceny detalicznej ustala rowniez wydawca, sklada sie na to sposob wydania, ilosc zdjec kolorowych, liczba stron itd. no i przewaznie musisz odpalic z kazdej sprzedanej ksiazki odpowiedni procent dla wydawcy. to sa sprawy bardzo subiektywne i zalezne od wielu okreslonych czynnikow. wiadomo, ze im ksiazka drozsza tym mniejsze szanse sprzedania (zwlaszcza gdy grupa docelowa sa studenci np.:), ale nie masz wplywu na ustalenie ceny. to ustala tylko i wylacznie wydawca, po podsumowaniu kosztow calkowitych. good luck!
Na własnej drukarce to opłaca się wydrukować co najwyżej kilka egzemplarzy. Pierwsze twoje zdanie pominę...
Rozgrzanie maszyn to taka "przenośnia artystyczna", taki skrót myślowy, żartobliwy neologizm na temat. To, co dla ciebie, małżonki, jej wydawnictwa, jego pracowników i rodzin nie jest tragicznie (8zł), dla drugiego - może być inspiracją do stworzenia rachunku ekon. i szukania dalszych kalkulacji i oferentów, po Polsce. Słowacja bardzo tanio drukuje. Wtedy okaże się, że za 2000 egz. zapłaci 30proc. więcej, niż za 500 sztuk. To jest właśnie ta różnica, jaką daje "rozgrzanie maszyn"... Rozmówco zwany Cortem, problemem nie jest skład. Ale ja sądzę, że word będzie odpowiedni. Tylko nie drukuj tego tekstu i nie leć z tym do drukarni. Prześlij plik w wersji elektronicznej przez email czy ftp - siedząc wygodnie przy kawie w biurze. Po co latać z kartkami po drukarniach? Pocić się, dyszeć, harczeć? "Musi to być profesjonalnie zrobione w PDF" - no, no, cenna rada, ale wystarczy word w dowolnym formacie stron - A5, B5, ale z prawidłowo ułożonym tekstem i grafiką na poszczególnych stronach. Może być i Corel (trudny do opanowania w profesjonalnym stopniu oczywiście) czy InDesign (mało znany) Podsumowując, Lazaa - jeśli chcesz wydać książkę dla twoich klientów ze szkoleń biznesowych i nie zamierzasz nią robić kariery - nie pchaj się w wydawnictwa. Do składu książki przez ogłoszenie bierzesz jedną-dwie osoby. Sadzasz je w biurze na tydzień i masz skład gotowy. Plusy? Koszty, a do tego masz wgląd np. codziennie wieczorem na efekty. Możesz coś wtedy skorygować, itp.
Novotel - wiekszych bzdur nie czytalem. widac, ze nie masz o tym wiekszego pojecia i piszesz dla samego pisania. niestety, przy okazji wprowadzajac w blad.
Zainteresuj się drukiem cyfrowym. Np. http://www.sowadruk.pl/.
Dostarczasz w PDF książkę i okładkę, wybierasz papier środka i okładki i masz książki ;)
Masz rację.
Bardzo dziękuje za informacje.
Czy nadal jest Pan zainteresowany wydaniem książki.
Chciałabym zaproponować współpracę
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Koszt wydania książki": - Koszt wydania książki - 40,000zł do wydania - 150000 zł do wydania - Zasady wydania pieniędzy z dotacji UP - Dotacja z PUP a termin wydania pieniedzy
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|