Mam kilka pytań na temat prowadzenia firmy. Będę bardzo wdzięczny za pomoc .
Będę rozliczał się na zasadach ogólnych i nie będę płatnikiem VAT (początkowo)
1. Czy mogę wliczyć w koszty działalności środki trwałe(aparat cyfrowy, karta pamięci, ładowarka i akumulatorki do aparatu, kasa fiskalna) i inne(oprogramowanie komputerowe), przy czym zakup tych rzeczy będzie sfinansowany ze środków przyznanych przez Urząd Pracy z Funduszu Pracy. Jeśli mogę je wliczyć to czy bez różnicy jest czy zakupie je przed rozpoczęciem faktycznej działalności czy po rozpoczęciu? i czy od przychodu odlicza się 100% wartości tych kosztów?
2. Jeśli będę korzystał bezpłatnie z samochodu udostępnionego przez mojego ojca czy będę musiał z tego tytułu ponosić jakieś opłaty (oprócz kosztu benzyny), jeśli nie to w jaki sposób to sformalizować aby nie czepiał się urząd skarbowy
3. Pytanie jak wyżej tylko dotyczące lokalu który będę miał udostępniony za darmo nie ponosząc kosztów żadnych świadczeń(prąd itd.), w lokalu tym jestem zameldowany na stałe
4. Czy nie będąc płatnikiem Vat mogę dokumentować zakup środków trwałych i obrotowych fakturami vat?
5. Będę prowadził sprzedaż wysyłkową , koszt wysyłki towarów i opakowania będą pokrywali kupujący ale cała kwota będzie wpływać na moje konto( cena towaru + wysyłka+ opakowanie). Czy w takiej sytuacji koszt opakowania i wysyłki mogę wliczyć w koszta działalności?
6. Jak to jest z podatkiem VAT, nie będąc vatowcem kupując towar za 30 zł a sprzedając za 122 zł mój przychód wynosi 92 zł (pomijając inne koszta) a jak to wygląda jeśli byłbym vatowcem (zakładając VAT 22%) uzyskując 122 zł i w tym wliczony VAT mój przychód wyniesie 122 zł - 30 zł - 22zł czyli 70 zł ?
7. Jaka jest stawka VAT na odzież używaną lub gdzie mogę znaleźć taką informację?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam