Witam
Otwieram DG, bede cos produkowal i sprzedawal dalej. Z racji tego iz, jestem jeszcze studentem i do przyszlego roku nim bede mam czas na realizacje swoich planow.
Mamy 2010 rok, dzialalnosc planuje otworzyc na przelomie 2011/2012. Jak wspomnialem w wakacje 2011 ukoncze studia, bedzie to lato, wiec przeczekam jesien i zime i na wczesna wiosne chce miec juz wszystko na tip top, aby od sezonu ruszyc z produkcja.
Z tego tytulu, ze mam duzo czasu, zaplanowalem sobie krok po kroku to co bede robil. Teren jest(30arów), w najblizszym czasie bede gordzil ta dzilke siatka(3 tys zł), potem stawiam hale produkcyjna(30tys zł), ukladam pol bruk(5tys zł), zakupuje maszyny(50tys zł), auto dostawcze(30tys zł)itd
Wszystkie te elementy wykonam przed rozpoczeciem DG, np: takie ogrodzenie zaczynam juz w czerwcu i teraz jak to jest ze zwrotem vatu za koszty poniesione przed rozpoczeciem DG?
Dodam, ze bede rozliczal sie na vacie, bo zamierzam importowac surowiec z Azji(100tys zł na poczatek)
Mozna sie rozliczyc z tego vatu, nawet jezeli fakturka vat bedzie miala juz rok czasu albo i wiecej?
Pytam, bo na dniach ruszam i nie wiem czy brac faktury na materialy potrzebne do budowy?
pozdrawiam i czekam na odp