|
Koszty poniesione przed rozpoczęciem działalności - strona 3 |
Koszty poniesione przed rozpoczęciem działalności
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Jeśli nie potrafi Pan dzielić się swoją wiedzą bez jadu i złośliwości to może lepiej by Panu wychodziły relacje z tymi krówkami.
NIe znalazlam odpowiedzi w pozwyzszych postach wiec pytam:
Chodzi o koszty poniesione przed ropoczeciem dzialalnosci, a mianowicie: zarejestrowalam firme w polowie 2008 roku w UM, natomiast US zarejstrowalam sie w marcu 2009( w tym czasie przygotowywalam sie do rozpoczecia dzialalnosci). W tym czasie dokonywalam tez zakupow niezbednych do rozpoczecia dzilanosci(m.in. komputer i wiele innych). Czy od tych zakupow moge odliczyc VAt?
Przyłączam się do pytania
Po nowym będę rejestrował działalność, sprzęt czyli piec, opakowania i inne kupuje już teraz ale dogadałem się z gościem że faktury wystawi mi na początku stycznia 2010r. a firmę będę rejestrował w lutym jak podciągnąć to w koszta
W odpowiedzi na pytanie czy sprzęt zakupiony z dotacji UP można wrzucić w koszta udalo sie znaleźć taki artykuł
http://podatki.wp.pl/kat,70478,title,Bezrobotny-dostaje-pomoc-i-jeszcze-wydatki-wrzuca-w-koszty,wid,11176492,wiadomosc.html?ticaid=19320
]Taka sytuacja - prosze o poradę , może ktoś miał podobna sytuację:)
W Lutym tudzież w Marcu ZAREJESTRUJĘ działalnośc gospodarczą. Zanim to jednak sie stanie musze przygotwać miejsce pracy - tj: remont budynku w któt=rym będzie mieścilo się biuro. meble itp. Pytanie: Budynek w tkorym bedzie siedziba Firmy jest obecnie lokalem należącym do mojego męża, trwają prace archietka nad tym aby przemianować ten budynek na budynek użytkowy. Poki co jest on budynekiem gospodarczym. Czy mogę i w jaki sposób ( jakie dokuemnty, papiery, ksiegi itd) sa potrzebne aby wydane pieniądze na remnt, i wyposażenie i np Architekta można bylo wrzucic do KUP ( pamietajac o tym, że działalnośc rejestrowac będe w lutym/Marcu) chcialabym odliczyc całe koszta. Czy jesli budynek ten będe wynajmowac, z dniem zarejestrowania działalności, czy te koszty remontowo-budowlne moge obliczac i koszt architekta? Z góry dziękuje za odpwoedzi
Witam, właśnie założyłam działalności gospodarczą i już na samym poczatku mam wątpliwości w kilku kwestiach:
1) Jak wprowadzić do firmy swoje prywatne rzeczy typu: samochód, komputer itp? 2) Czy komputer w ogóle musze wprowadzać jako firmowy czy mogę korzystać z prywatnego 3) Jeśli mogę używać prywatnego to czy mogę mieć zainstalowanego Office Domowego? 4) Czy mogę sprzedać przez firmę rzecz, którą kupiłam jako osoba prywatna, konkretnie chodzi o domenę internetową? 5) jeśli odp. brzmi "TAK" to jak to zaksięgowac??? Dzięki z góry za odpowiedzi.
To ja jeszcze dorzucę pytanie, zakupiłem laptopa, około początku sierpnia, koniec lipca, mam oczywiście na niego fakturę. Działalność otwieram około połowy września, może od początku października, czy jest możliwość wliczenia zakupu laptopa w koszty firmy??
Jest.
Ja także pragnę dołączyć z zestawem pytań.
Najpierw opis sytuacji: Rozpoczynam działalność od 24 września/ wpis do ewidencji w druku EDG-1 już zrealizowałem. Rozliczenia podatkowe planuję realizować kwartalnie. Pierwsze przychody do firmy będę miał na początku listopada. W międzyczasie będę rozliczał podatek na 3 kwartał 2010 roku, w trakcie którego będę ponosił koszty: wizytówek, pieczątki oraz wynajmu mieszkania w mieście innym niż siedziba firmy. 1.) Jak rozumiem posiadając faktury VAT na firmę za pieczątki oraz wizytówki nie ma przeszkody, aby rozliczyć koszt oraz VAT w ramach trzeciego kwartału? 2.) Jeśli chcę rozliczyć wynajem mieszkania jako koszt zabezpieczenia przychodu (kontrakt będzie realizowany w siedzibie klienta przez rok czasu, wynajem będzie w celach mieszkaniowych nie prowadzenia działalności) to czy konieczna jest specyficzna forma umowy wynajmu? W jakiej formie dopuszczalne jest udokumentowanie comiesięcznych opłat za wynajem lub wpłacenie zaliczki ( faktura / rachunek / umowa+potwierdzenie przelewu bankowego)? 3.) Czy jako koszt firmy za wynajem tego mieszkania mogę odliczyć tylko cenę wynajmu, czy rachunki za czyns, prąd, telefon, internet itp. w miejscu wynajmowanego mieszkania? W celu rozliczenia wynajmu jako kosztu chce podeprzeć się interpretacją podatkową z Katowic podatki.biz/ artykuly/ 14_9927.htm Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Witam serdecznie
Założyłem DG w połowie sierpnia, przy czym jako dzień rozpoczęcia działalności wpisałem 2 października. Zamierzam zakupić samochód na firmę i stąd moje pytanie: Czy mogę go zakupić na firmę teraz skoro data rozpoczęcia działalności przypada za 2 tygodnie? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Możesz ponosić koszty związane z działalności gospodarczą przed jej rozpoczęciem.
Warunkiem jest że mają być związane z dz.gosp. Samochód wprowadzisz do ewid.śr.trwałych i będziesz amortyzować.
Oczywiście że możesz.
Na podstawie umowy i dowodu zapłaty zaliczasz najem w koszty.
Jeśli z umowy wynika że na tobie ciąży taki obowiązek to jak najbardziej będzie to k.u.p.
Wielkie dzięki...
Jednak co jest w tym przypadku dowodem zapłaty? Czy potwierdzenie przelewu bankowego wystarczy? Jeśli prowadzę jednoosobową działalność to czy ma znaczenie, czy w umowie wynajmu występuje jako strona jako firma czy osoba fizyczna?
To na tobie spoczywa udowodnienie że najem był związany z uzyskaniem przychodu, zatem umowa na firmę byłaby lepsza.
Co do zapłaty to potwierdzenie przelewu jest najlepsze :)
Mam nastepujace pytanie (wybaczcie, jestem baaardzo poczatkujaca). Chce zakupic komputer jeszcze przed rozpoczeciem dzialanosci. Rozumiem, ze musze wziac na niego fakture, bo go pozniej wrzucic w koszty. Ale jakie dane mam podac do faktury? Bo firma (moja) jako taka jeszcze nie istnieje. Czy wystarczy imie, nazwisko,adres i NIP? A co w przypadku gdy moja firma bedzie miala jakas nazwe - nie musze tej nazwy podawac przy braniu faktury?
dziekuje bardzo za odpowiedzi
Sprawdź również podobne tematy:
- Koszty przed rozpoczęciem działalności auto
- Koszty Poniesione Przed Otwarciem DG - Koszty przed rozpoczeciem DG - Samochodu i koszty z tym związane przed rozpoczęciem DG - Opłata VAT-R przed rozpoczeciem działalnosci - Raport miesięczny przed rozpoczęciem działalności? - Ankieta konkursowa przed rozpoczęciem działalności?? - Zakup towaru przed rozpoczęciem działalności - Kupno przedmiotów na firme przed rozpoczeciem działalności Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|