|
Koszty poniesione przed rozpoczęciem działalności - strona 6 |
Koszty poniesione przed rozpoczęciem działalnościBiznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Wszystkie pytania dotyczą raczej zakupów związanych z kosztami działalności. A jak wygląda sprawa z zakupem towarów handlowych które będą później odsprzedawane? Czy takie towary również można zakupić przed rozpoczęciem działalności, a jeśli tak to faktura musi być wystawia na osobę fizyczną czy na dane przyszłej firmy ?
Kupic można ale nie bardzo się to opłaca podatkowo.
Zakupiony towar handlowy przed datą rozpoczęcia DG, należy wprowadzić do KPiR jako remanent początkowy, tak więc nie może być kosztem w trakcie roku podatkowego i będzie w normalnych warunkach rozliczany na koniec roku przy obliczaniu dochodu rocznego z uwzglednieniem różnic remanentowych. PS. Można co prawda sporządzić remanent w trakcie roku i rozliczyć różnice remanentowe wcześniej, ale nalezy o tym powiadomić naczelnika US na 7 dni przed planowaną datą remanentu (więc raczej warto poczekać do rozpoczęcia DG, albo samą DG rozpoczęć nieco WCZEŚNIEJ.
Witam,
mam takie pytanie. Działalność założyłem 1.11.2011 (tj. 2 tygodnie wcześniej, 1.11.2011 to data "startu" działalności). Czy mogę i jak zaksięgować (kategoria środka trwałego). Jest to wyposażenie potrzebne mi do pracy. 1. Komputer kupiony 3 lata temu, FV została wystawiona niestety na znajomego (w celu odliczenia VAT), domyślam się że tego nie mogę w żaden sposób zaksięgować, ale w majątku firmy chyba trzeba to jakoś ująć 2. Monitor - j.w. 3. Tablet - zakupiony dwa lata temu z allegro, posiadam jedynie paragon 4. Oprogramowanie zakupione rok temu, FV wystawiona jest na mnie I to chyba na tyle. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Witam,
to mój pierwszy post na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość :) Pod koniec grudnia założyłem działalność gospodarczą z datą rozpoczęcia działalności 01.03 2012r. Przez dwa miesiące będę ponosił koszty związane z "rozkręceniem" działalności (remont lokalu, zakup środków trwałych). Wiem że wszystkie te koszty powinienem ująć w księdze z dniem 01.03.2012 r. Załóżmy że pierwszy koszt poniosę 02.01.2012 r. W związku z tym mam pytanie: - Czy 20 dniowy termin na zawiadmomienie Naczelnika US o prowadzeniu księgi będzie się liczył od 2 stycznia czy od 1 marca? I jeszcze jedno. W przypadku gdybym samochodu prywatnego nie wpisał do ewidencji środków trwałych, czy mogę wydatki związane z jego wykorzystaniem w działalności poniesione w styczniu i lutym rozliczyć w ramach kilomterówki? Kilkometrówka ujęta w księdze 31 marca obejmowała by w rzeczywistości 3 miesiące. Dziękuję :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Koszty poniesione przed rozpoczęciem działalności - strona 6": - koszty przed rozpoczęciem działalności auto - Koszty Poniesione Przed Otwarciem DG - Koszty przed rozpoczeciem DG - samochodu i koszty z tym związane przed rozpoczęciem DG - Opłata VAT-R przed rozpoczeciem działalnosci
|
|