Witam.
Z góry przepraszam jeśli jakieś podobne tematy były, ale bardzo bym prosił by ktoś mi co nieco czarno na białym wytłumaczył, bo już się w tym gubię, a jednocześnie czuje niemałe przerażenie na myśl jak kosztowne może być prowadzenie własnej małej działalności gospodarczej :/
Nie pytam o kwoty pobierane za wyrobienie pieczątki, zarejestrowanie firmy itp. Chodzi mi o koszta typu ZUS'y nie ZUS'y i wszystkie inne jakiekolwiek podatki jakie należy spłacać co miesiąc czy co ile tam posiadając już własną działalność.
Najpierw przedstawię jak to ma w zarysie wyglądać.
Więc jestem osobą aktualnie bezrobotną. Z wyuczonego zawodu jestem technikiem masażystą po dwuletniej szkole policealnej. Marzy mi się moja własna malutka firma jednoosobowa, w ramach której będę oferował zabiegi masażu w domu u klienta. Potrzebny sprzęt do masażu posiadam. Miasto w którym chce rozpocząć swą działalność nie jest zbyt wielkie (ok. 60 tysięcy, plus okoliczne miejscowości), nie przewiduje dużych pieniędzy, powiedzmy jakieś 700-800 na rękę co miesiąc, przynajmniej z początku, ale może nawet mniej tego będzie, lecz dla mnie w sam raz by sobie nieco zarobić. Nie wiem czy w świetle wymaganych do spłacenia składek to dużo czy mało, czy mi w ogóle coś zostanie w portfelu gdy odpowiednie instytucje wezmą swoje, dlatego bardzo proszę was o pomoc. Mając taką firmę jaką wam tu opisałem, jakie i ile tych podatków będę musiał płacić i czy mi się to będzie opłacać. Czy mogę tez liczyć na jakieś dotacje i jakie mogę mieć na nie "pi razy oko" szanse?
Pozdrawiam.