|
Koszty prowadzenia portalu internetowego |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam chciałbym założyć firmę, będzie to portal internetowy. Mam pytanie jakie będą najniższe koszty prowadzania takiej firmy ? Ile by mnie miesięcznie kosztowało prowadzenie takiej firmy gdybym tylko ja pracował w tej firmie ? a ile mniej mniej więcej gdybym miał wspólnika ? Pytam dlatego że nie mam o tym zielonego pojęcia , jestem informatykiem a nie ekonomistą. Rzeczą oczywistą jest to że firma utrzymywała by się głównie z reklam które pojawiałby się na stronie plus drobne usługi hostingowe.
zus + to, co zużyjesz
więc ile bym płacił ZUS-u ?
Przez pierwsze dwa lata dla nowej działalności około 300 zł.
A później tak jak my prawie 800 zł miesięcznie.
Rozumiem, a więc gdybym np chcial zatrudnić 3 osoby czyli za kazdego musiałbym płacić te 300 zł ZUS-u ?
IDZ DO BIURA PODATOWEGO, zaplac miesiecznie 200 zł i oni beda sie wszystkim zajmowac.. czy tak nie jest prosciej?
Byłoby prościej ale w takim razie po co istnieje to forum ? jeśli każdy byłby odsyłany do biura podatkowego czy rachunkowego. Chciałbym się poprostu zorientować ile miesięcznie by mnie kosztowało prowadzenie takiej firmy , stąd moje może dla niektórych absurdalne pytania.
Jeszcze 2 pytania i ci nikt nie odpowie, albo poszukaj bo na forum bylo na pewno albo idz do biura:)
czasem trzeba korzystac z tego co nam daje swiat.. dal forum to tez jest wyszukiwarka :)
Precyzyjnej odpowiedzi i tak nikt Ci nie udzieli. Możemy snuć co najwyżej przypuszczenia, wróżenia z fusów forum nie przewiduje ;) Pytasz o koszty prowadzenia portalu internetowego i zatrudnienia pracowników i w sumie na tym Twoje pytanie się kończy. Nie dziw się zatem zdawkowym odpowiedziom w stylu "ZUS + koszty". Każda DG to ZUS, podatek dochodowy i ewentualnie VAT (tu Ci też nikt precyzyjnie kosztów nie poda, bo podatek zależy od generowanych przychodów i kosztów). Jeśli "jesteś informatykiem a nie ekonomistą", to od razu w koszty wlicz sobie biuro rachunkowe - sam możesz się w księgowości szybko pogubić, zwłaszcza jeśli chcesz zatrudnić dodatkowo ludzi (ich wynagrodzenie to też koszt). Jak sam widzisz ciężko jest odpowiedzieć na Twoje pytanie postawione w sposób "Ile by mnie kosztowało miesięcznie prowadzenie takiej firmy". W skrócie byłoby to po prostu: ZUS + podatek + wynagrodzenia dla pracowników + serwer + księgowość - ale dokładnej kwoty nikt Ci nie poda, bo niby na jakiej podstawie?
A co to ma do wysokości ZUSu za te 3 osoby? Za zatrudnione osoby nie płacisz takiej samej składki jak powiedzieli wyżej koledzy. Wejdź sobie w kalkulator infora najlepiej i tam wszystko znajdziesz.
A to ze biuro mu powie, dokladna informacje i pod jego sytlacje
No tak, ale to nie rozwiąże sprawy płacenia ZUS w wysokości X czy Y. Będzie tylko wtedy miał wszystko rozliczone na czysto.
Tak ale jak juz podpisze umowe z Biurem to nie wierze ze mu to nie wyloza ile wyniesie zus itp :)
Podpisywać umowę z biurem tylko dla takich informacji to troszkę niepotrzebne chyba.
ale jesli ktos nie potrafi zebrac informacji, nie lapie sie w tym wszystkim to lepiej podpisac ta umowe aby miec spokojny sen:)
|
|