Witam :)
systematycznie czytam forum, i doszedlem do wniosku ze poddam Waszej opini moj pomysl na otworzenie firmy.
Firma ta swiadczyla by uslugi wynajmu "urzadzenia elektronicznego". Koszty takiego wynajmu wachaly by sie od 20 do 15 zlotych za dobre i uwarunkowane byly by dlugoscia wynajmu. Jako ze mam pewne doswiadczenie w sprzedarzy bezposredniej swiadczyl bym tez uslugi dla innej firmy, skoro prowadze dzialanosci to moge "to podpiac pod DG" a zyski z tej galezi dzialalnosci firmy byly by pewnym zabezpieczeniem plynnosci finansowej firmy. Moje pytania sklaniaja sie do okreslenia wszelakich kosztow jakie musze poniesc miesiecznie i rocznie :
- miesiecznie napewno ZUS, telefon, ksiegowosc, podatek ? VAT ? prosze o pomoc w tych 2 kwestiach - jak to ugryzc
- rocznie chodzi mi np o podatek za lokum w ktorym firma bedzie zarejestrowana, dodam ze bedzie to moj pokoj w domu rodzicow z ktorymi mieszkam i jestem tu zameldowany. Jak z kosztami czynszu wiem, ze wylicza sie je proporcjonalnie do powierzchni, ale czy musze je uwzgledniac ? czy moga one np wyniesc 0 zł ?
Mam tez pytanie odnosnie komputera czy oferujac swoje uslugi np na Allegro, wlasnej www musze posiadac kompuetr na firme ? i czy wtedy konieczne jest placenie abonamentu za internet, i prad czy "mozna to podpiac pod wyzej wspomniany czynsz" ?
Wynajmujac takie urzadzenia spisuje z klientem umowe wynajmu rzecz jasna a czy musze wystawic paragon ? rachunek ? fakture VAT ?
Jestem poczatkujacy w tej dziedzinie, a niestety nie mam osob " w poblizu" ktore z autopsji mogly by mi podpowiedziec ... stad tez porsze Was o pomoc
Pozdrawiam