Witam
Prowadzę od jakiegoś czas sklep internetowy.
Mam do właścicieli takich sklepów pytanie:
Jakie są wasze koszty miesięczne utrzymania tego sklepu?
Chodzi mi głównie o stałe koszty.
Pozdrawiam
|
Koszty sklepu internetowego |
Koszty sklepu internetowego
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Sklepy Internetowe
Autor
Wiadomość
Witam
Prowadzę od jakiegoś czas sklep internetowy. Mam do właścicieli takich sklepów pytanie: Jakie są wasze koszty miesięczne utrzymania tego sklepu? Chodzi mi głównie o stałe koszty. Pozdrawiam
Po pierwsze do biznesów internetowych masz inny dział,nie zaśmiecaj.
Nie znam się na takim biznesie,ale każdy ma raczej trochę inne koszty stałe.Na pewno jest to domena i hosting, jeśli sklep nie jest na oprogramowaniu robionym dla ciebie to dochodzi też roczny abonament za korzystanie z oprogramowania sklepowego . http://home.pl/sklepy-internetowe/porownanie Pozdrawiam
Nie polecam firm, które zajmują się wszystkim. Radzę wybrać taką, która specjalizuje się tylko w sklepach internetowych.
Utrzymanie sklepu koszty miesieczne 14 USD - to oczywiscie hosting .
A za co tu wiecej placic ? nie ma kosztow To wszystko
Nie mam jeszcze sklepu internetowego, na razie tylko stacjonarny, ale powoli dojrzewam do poszerzenia działalności. Wydaje mi się, że odpowiedz massenco nie jest pełna. Koszty sklepu to chyba jednak coś więcej niż tylko domena, dochodzi również reklama, bo bez tego to raczej nie ruszy nic, pozycjonowanie, programy do obsługi sklepu i prowadzenia księgowości, ZUS i US, ja potrzebuję jeszcze lokalu na magazyn toteż jest raczej koszt stały. Doliczyłam sobie w planach jeszcze koszty związane z wysyłaniem towarów, co prawda to nie są stałe koszty, ale założyłam, że miesięcznie trzeba by mięć pewną kwotę na ten cel, chociażby na transport paczek i ich zapakowanie. W moim wypadku to dopiero przymiarki, więc pewnie wiele rzeczy pominęłam.
Jeśli chodzi o koszty sklepu internetowego to mniej więcej przedstawiają się one w ten sposób:
1. Koszt wdrożenia samego sklepu od 2000zł w górę w zależności od tego jak bardzo miałby być dany sklep rozbudowany (koszt jednorazowy) 2. Koszt domeny ok 100zł rocznie 3. Koszt serwera (hostingu) ok 150-300zł rocznie 4. Jeśli chodzi o koszt reklamy pozycjonowania itp to wszystko zależy od skali danych działań jeśli chodzi o pozycjonowanie to koszt wypozycjonowania prostej frazy regionalnej to ok 50zł miesięcznie można również zainwestować w reklamy adwords, reklamy na facebooku, skorzystać z darmowych katalogów firm. Ciężko jest jednoznacznie określić koszty promocji nie znając konkurecji 5. Jeśli chodzi o prowadzenie prostej księgowości to polecam http://wfirma.pl/ sam korzystam i nie mam żadnych problemów
Domena : pierwszy rok 9,9zł a odnowienie po roku 89zł
Hosting : Możesz kupić na miesiąc a możesz na rok ale to wyjdzie ok 100zł rocznie Oprogramowanie : Możesz zainstalować darmowe a możesz płatne, przy darmowym możesz np zlecić kilka modyfikacji do zrobienia czy wygląd ale ceny to od 50zł do kilku tysięcy zależy jak poszukasz. Reklama / Pozycjonowanie: Osobiście polecam zainwestować w pozycjonowanie, przy sklepie internetowym bez sensu inwestować w pozycjonowanie domeny regionalnej, trzeba iść w ogólnokrajową :-) Ja osobiście za 3 frazy ogólnokrajowe dość popularne płacę 5,5 zł dzień netto za pozycje 1-3 w google ( obecnie jedna fraza jest na 4 pozycji ) ale w trakcie miesiąca maja być wszystkie 3 a powiem to nie są łatwe frazy i miałem oferty za 2000zł miesięcznie netto Musisz szukać, negocjować i rozmawiać.
Zasadniczo wszystko zostało powiedziane.
dochodowy sklep internetowy = sprawny marketing (pozycjonowanie, szeptany, rekomendacje, fanpage, mailing adwords? = tylko do analizy popularności słów kluczowych (na tej bazie będziesz wiedział na co wstępnie pozycjonować witrynę) koszt obsługi sklepu w moim wypadku = 0pln (wysyłka, odpisywanie na maile = tę pracę zlecam w całości innej firmie) koszt pozycjonowania miesięcznie od 500 pln do 1000 pln Czas w jakim udało się wypromować biznes od 0 = 8miesięcy Konwersja zysk netto miesięcznie w przedziale od 2500pln do 4500pln Czyli teraz jest już ok. Tak to wygląda w moim wypadku oczywiście jaki to sklep nie powiem :)
Akurat hosting jest do ogarnięcia, oprogramowanie też. Koszty to na pewno domena, broker kurierski do obsługi wysyłki (apaczka etc.), no i wiadomo zakup towaru. Bo towar od biedy można magazynować zawsze w domu ;)
z borkerem napewno jest to dobre wyjście bo wszystko możemy robić zdalnie a wysyłki w dużych ilościach mają naprawdę po kosztach.
Jeśli jesteś zainteresowany stałą współpracą z brokerem kurierskim to napisz na PW dam Ci dobrą, indywidualną ofertę jakiej nie znajdziesz u konkurencji. Wysyłamy z k-ex.
Zależy na jakie rozwiązanie dany Sprzedawca się zdecydował. Na platformach sklepów, w tym w RedCart.pl, hosting jest w cenie abonamentu. Samo wdrożenie sklepu również nic nie kosztuje, do tego zyskujemy bezpłatne aktualizacje oprogramowania. Również zakup towaru nie musi być wliczony w koszty, bo korzystając z integracji z hurtowniami wybrany asortyment mamy w sklepie, jednak płacimy tylko za sprzedane egzemplarze. Polecam przetestować sklep i integracje przez dwutygodniowy, bezpłatny okres próbny.
Sandra Wojciulewicz-Kozubal RedCart
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Koszty sklepu internetowego": - Stworzenie sklepu internetowego - koszty ?? - Koszty uruchomienia sklepu internetowego - Jakie są koszty otworzenia sklepu internetowego? - Koszty prowadzenia portalu internetowego - Orientacyjne koszty reklamy serwisu internetowego
• Strona 1 z 1
|
|