|
Koszty Uzyskania Przychodu - co może być kosztem - strona 9 |
Koszty Uzyskania Przychodu - co może być kosztemBiznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Czy kosztem uzyskania przychodów może być zakup stroi piłkarskich z logiem firmy na koszulkach i spodenkach dla miejscowej drużyny?
Nie wiem. I nikt tego nie wie.
Przynajmniej jako odpowiedź na tak postawione pytanie (bez określenia jaką działalność się prowadzi i z jakiego tytułu osiąga się przychody)
Witam mam pytanie:
czy jeżeli kupuje coś od osoby prywatniej (nie od firmy, z zagranicy potem to odsprzedaje w polsce (płace przez paypal/przelew bankowy/karta) to czy mogę to jakoś wpuścić w koszty ?
Witam,
prowadzę działalność gospodarczą, PKD to działalność agencji reklamowych. Za wykonaną usługę wystawiam FV. Jednoosobowa działalność zarejestrowana w domu, formalnie nie wydzielam części mieszkania do pracy. Mam taką zagwostkę, rozmawiałem już z 4 księgowymi i zdania są podzielone. W najbliższym czasie będę kupował: - lodówka - zmywarka - stół + krzesła - żyrandole (generalnie oświetlenie) co z tych rzeczy mogę wrzucić w koszty? Jeden z księgowych mi mówił, że taki sprzęt jak lodówka, zmywarka, których wartość nie przekracza 1500 zł netto można śmiało wrzucać. Będę wdzięczny za opinię. cheers, ArturBe
NIC a jaki to jest związek z twoim przychodem?
"Odważne" rozwiązanie problemu-do czasu pierwszej kontroli
Witam, prowadzę działalność gospodarczą, PKD to działalność magazyniera.
Jednoosobowa działalność zarejestrowana w domu, formalnie wydzielona część mieszkania. Umowa o świadczenie usług magazynowych (praca na magazynie). Czy środki czystości takie jak: ręczniki, proszki, mydła, płyny.., można wrzucić w koszty firmy w celu pomniejszenia podatku?
Witam
Chcialbym przeznaczyc jeden z pokoi mieszkania wlasnosciowego zakupionego razem z malzonka na DG . Pokoj 20m2 stanowi 1/3 calego mieszkania. Mieszkanie ma 3 lata . Prosze o informacje czy zglaszajac do UM prowadzenie dzialalnosci w tym mieszkaniu pozwoli mi je amortyzowac ? Jesli tak to jak obliczyc wartosc poczatkowa ( pokoj 20 m * cena srednia mieszkania w Krakowie - 3 lata uzytkowania ? ) . Stawka zakladam 1,5 % w tym przypadku ? Dzieki
Witam,
chciałbym zatrudnić pracownika na pełny etat na umowę o prace. Moje pytanie jest: czy warto deklarować w us że płacimy temu pracownikowi np. 5000zł i wrzucać to w koszty przez co zapłacimy mniej podatku? Podczas gdy pracownik otrzymywał będzie 1500 brutto. Dodam że byłaby to osoba z rodziny więc różnicę przekazywałaby z ręki do ręki :) Nie wiem jednak czy ma to wogóle sens i czy z płaceniem podatku nie wyjdzie na 0? Dziękuję za odpowiedz i poradę. Pozdrawiam.
Sądzę,że nie jest to dobry pomysł.Jeśli wyłączysz funkcję mieszkalną tego pokoju automatycznie wchodzi ci podatek od nieruchomości związanej z DG,a i US szczególnie przygląda się kosztom poniesionym na utrzymanie DG we własnym mieszkaniu.Przelicz czy to ci się opłaca. To jest tylko moja sugestia a decyzja należy do ciebie.
Witam
Jak potraktowac srodki trwale ktore zostaly zakupione przed rozpoczeciem DG ? Sa to przedmioty ponizej 3500 dlatego zastanawia mnie to czy moge to wrzucic w majatek i odpisac jednorazowo czy musze amortyzowac ? pozdrawiam
witam
15 lutego 2012 r dokonałem wpisu do ewidencji działalności gospodarczej Natomiast data rozpoczęcia działalności gospodarczej to 1 marzec 2012. pierwsze faktury mam na 16 lutego za reklame tzn ulotki itd bede mógł zaliczyc to jako koszty uzyskania dochodu? czy lepiej poczekac i zaczac zbierac faktury od 1 marca?
bedziesz mogl zaliczyc sobie koszt tych ulotek
Jesli przy zamykaniu dzialalnosci zaplacisz podatek od tego, z ktorego jestes zwolniony w momencie zakupu tego (bo jest na firme a przechodzi na Ciebie poprzez transakcje) Ksiegowi moga byc rozni takie cos poleca, bo jednak nie placisz teraz podatku, bo jest wliczona jako srodek staly itd. tylko przy zamykaniu wlasnie taki ksiegowy poda Ci sume do zaplaty.
A jak jest ze składkami na ZUS dla firm, które dopiero rozpoczynają (słowem chodzi mi tutaj o preferencyjną składkę)? Oczywiście pomijam już zdrowotne.
Jak je odliczam? Bo wiem, że od dochodu, ale w pełnych wysokościach?
Witam,
moje pytanie : czy mogę sobie wrzucić w koszty DG zakup nawigacji samochodowej, którą będę wykorzystywał podczas dojazdów do klientów. Mój główny PKD 70.22.Z Pozostałe doradztwo w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej i zarządzania. Z góry dziękuję za informację.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Koszty Uzyskania Przychodu - co może być kosztem - strona 9": - Czy naprawa samochodu może być kosztem uzyskania przychodu? - koszty uzyskania przychodu - KOSZTY UZYSKANIA PRZYCHODU - Koszty uzyskania przychodu - Usługi a koszty uzyskania przychodu?
|
|