|
Koszty Uzyskania Przychodu - co może być kosztem - strona 4 |
Koszty Uzyskania Przychodu - co może być kosztem
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam, mam jedno pytanie: czy mogę wpisać w koszty fakturę za użytkowanie samochodu, która została wystawiona w styczniu, ale uzytkowanie miało miejsce w grudniu(błąd wystawcy)?
prowadzę jednoosobowa DG kupiłem towar na paragon np 1pare butów za 100zł chce ją teraz sprzedać za 200zł jaki odprowadzę za nie podatek (jestem vatowcem) bo z tego co wiem w koszta nie mogę tego wrzucić ale legalnie sprzedać mogę?
Witam serdecznie wszystkich.Nie chcę zakładać nowego tematu,więc podłącze się pod ten.Jestem na etapie wypełniana dokumentów o dotacje.Więc tak przychód - Koszty uzyskania przychodu (m.in. Skladka na Ubezp. Społ) = Dochód.Zamierzam założyć działalność Ślusarsko bramy ogrodzenia.
I tak wyprodukowanie np.bramy wraz z robocizna kosztuje mnie 1000zł (kosztami przychodu będą stal na bramę,zużyte tarcze,drut spawalniczy) czy w koszty można tez dać zużyta energie elektryczna? wtedy dochód z bramy byłby np.400zł i z tego podatek. Nie wiem jak to jest?.Myślałem o podatku według skali 18%.Ale jak w takim razie z fakturami,jeżeli by klient chciał to muszę wystawić na 22% czy według mojej skali 18%.Przepraszam za banalne pytania ale kompletnie nie rozumiem tego.po założeniu DG pewnie trzeba będzie wynająć księgową :-)
Witam!
Mam taki problem... 17 marca 2010 r otrzymałam dotację z PUP na rozpoczęcie działalności gospodarczej. 19 marca 2010 r dokonałam wpisu do ewidencji działalności gospodarczej - sklep z odzieżą dla dzieci... Natomiast data rozpoczęcia działalności gospodarczej to 1 kwietnia 2010. Pierwszą fakturę na firmę mam z dnia 19 marca 2010 - jest to faktura za pieczątkę Potem były następne: 20.03.2010 - meble - kwota 1800 20.03.2010 - usługa transportowa za meble - kwota 159,00 21.04.2010 - towar (odzież) - kwota 13600 24.03.2010 - manekiny - kwota 238,89 ( z wysyłką) 24.03.2010 - regał sklepowy - 160,00 Jak ja mam to ująć w Księdze przychodów i rozchodów? Czy mogę to zaliczyć w koszty uzyskania przychodu? Jak mam rozliczyć tę usługę transportową oraz wysyłkę? Pragnę zaznaczyć, iż nie jestem VATowcem i prowadzę także codzienną ewidencje sprzedaży. I jeszcze jedno... Sama nie posiadam prawa jazdy i po towar zawsze muszę jeździć z mężem, na którego zarejestrowany jest samochód. Czy ja w jakiś sposób mogę sobie koszta benzyny wrzucić w koszta działalności? Bardzo mi zależy na szybkiej, rzetelnej, ale jasnej odpowiedzi. Z góry dziękuję
Czy to co jest tłustym drukiem, to podałaś w sposób rzetelny i rzeczywiście jest to kwiecień, czy też ma być marzec.
Marzec...
Przepraszam... pomyłka
Chciałbym rozwiać wątpliwość
Proawdze zajęcia edukacyjne dla dzieci w placowkach pedagogicznych. Poki co oplaca mi sie bardziej jezdzic autobusami i mam takie pytanie czy same paragoniki od bus drivera wystarcza by wpisac je w KUP? Przeciez równie dobrze mogą to być nie moje bilety. Jak to trzeba opisac jeszcze dodatkowo? Z góry dzieki
Jolka
Moim zdaniem wszystko co kopiłaś na fakturę przed rozpoczęciem działalności tzn przed 1 kwietnia nie jest twoim kosztem tylko wprowadzasz to na zasadzie inwentaryzacji początkowej. To jest to co wnosisz we własną firmę przed rozpoczęciem. Tak sądzę, ale nie dam sobie ręki uciąć
Jakie wydatki związane z reklamą i marketingiem mogę wrzucić w koszty prowadzenia działalności.
Poniżej podaję czysto teoretyczne przykłady: - Mam sklep internetowy z zabawkami. Czy mogę kupić zabawkę na fakturę, oddać ją za darmo dziecku żeby pochwaliło się np. w szkole i dodać to do kosztów prowadzenia działalności jako reklamę mojego sklepu - czy jeżeli kupię środki kosmetyczne i ulegną zniszczenia z mojej lub czyjejś winy lub się przeterminują, to jest to mój koszt. Wydaje mi się że tak, ponieważ przy zakupie wpisuję towar w rubrykę koszty, a jeśli go nie sprzedam tylko zutylizuję, to nie ma przychodu. Albo zrobię wyprzedaż niepełnowartościowego towaru i sprzedam za 1zł to koszty zakupu i tak przewyższą przychód ze sprzedaży - organizacja imprez w centrach rozrywki, faktura z knajpy np. ze spotkania biznesowego. Jeżeli dostanę fakturę ą to mogę to potraktować jako moje koszty - czy kupując art. reklamowe z moim logo i nazwą firmy to również jest to mój koszt. Pozdrawiam
witam!
ja w zasadzie mam 2 pytania: 1- prowadzac dzialalnosc na zasadach ogolnych i kpir jak czesto moge robic koszt w wyposazeniu firmy bez wpisywania jako srodek trwaly badz tez do ewidencji wyposazenia z racji wartosci ponizej 1500zl netto (jestem VATowcem), np. telefon czy komputer jaki jest okres uzywania przy ktorym US nie bedzie robic problemu, np telefon zmieniac co rok lub dwa, czy mozna czesciej (prywatnie dluzej niz rok nigdy nie trzymalem)? czy jesli komputer/telefon sie zniszczy np przez upadek czy zalanie kawa lub innym napojem po np 3 miesiacach od zakupu i kupie kolejny tez o wartosci ponizej 1500zl to musze jakos dokumentowac powod i strate poprzedniego??? 2- 1 czerwiec rozpoczeta dzialalnosc , zus za czerwiec oplacony w lipcu (norma, do 10 za miesac poprzedni) w PIT5 za czerwiec wliczylem oplaty ZUS za czerwiec, dobrze czy zle? kwotę wolną od podatku rozliczam od razu bez dzielenia na 12 i tak sukcesywnie narastajaco co miesiac dodaje przychod i koszty oraz skladki zus...dobrze?
Witajcie.
Mam pyanie odnośnie KUP. Prowadzę zarejestrowaną DG sprzedaż na allegro i sklep internetowy. Czy do KUP można zaliczyć towar handlowy kupiony na paragon? Jestem zwolniona z Vat, więc go nie odliczam, a wiadomo, że bez faktury no i vat-u można kupić więcej towaru do sprzedaży. Tak na marginesie sprzedaję odzież outlet. Sama prowadzę KPiR.
Już wszystko wiem, źle zrozumiałam. Przecież na paragonie też zapłacę Vat :-) ALE GAFA! A o sprzedazy bez paragonu, faktury itp, już poczytałam.
O ile się dobrze oriętuję to pracując na etacie i prowadząc DG nawet jeśli moja firma poniosła same straty to i tak odliczam na pit 36 składki na ubezpieczenie zdrowotne z działalności DG. Odliczam je od podatku uzyskanego z pracy na etacie. Są to składki, za które należy mi się odliczenie.
Tak
witam
chce zrobic dobremu klientowi (hydraulik) prezent w postaci narzędzia (okolo 100zl), ktore mam w sprzedazy w sklepie, czy moge sobie wystawic na to fakture vat w koszty? czy jak to rozwiazac?
Sprawdź również podobne tematy:
- Czy naprawa samochodu może być kosztem uzyskania przychodu?
- Koszty uzyskania przychodu - KOSZTY UZYSKANIA PRZYCHODU - Koszty uzyskania przychodu - Wliczenie w koszty uzyskania przychodu - Koszty uzyskania przychodu - wątpliwość - Usługi a koszty uzyskania przychodu? - Koszty uzyskania przychodu - rachunek. - 50% koszt uzyskania przychodu i koszty pozostałe Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|