Jako że to mój pierwszy post to chciałem się serdecznie przywitać. Do tej pory tylko czytałem :-)
Prowadzę jednoosobową DG, jestem na KPiR i nie jestem płatnikiem VAT.
Księgowość prowadzę sam, ponieważ nie jest ona skomplikowana w moim przypadku. Wystawiam jeden rachunek w miesiącu, odliczam zus, płacę podatek i tyle.
Jednak w tym miesiącu wystawiłem dosyć spory rachunek i będzie też spory podatek do zapłacenia.
Tak czy siak chcę kupić komputer(laptop) i pomyślałem że fajnie było by go wrzucić w koszta.
Teraz 1 pytanie: Laptop kosztuje ponad 3500zł i w wielu miejscach wyczytałem że nie da rady go wrzucić jednorazowo w koszta tylko trzeba go będzie amortyzować w dłuższym okresie czasu od następnego miesiąca. Z drugiej strony czytałem że dla nowych i małych firm jest jakaś opcja wrzucenia komputerka powyżej kwoty 3500zł. Dodam że komputer będzie używany na pewno dłużej niż 12 miesięcy. Jak to jest?
Pytanie 2: Nie jestem płatnikiem VAT i jeśli kupię taki komputer za np: 3599 brutto to jaką kwotę mam odliczyć od przychodu Netto czy Brutto.
Obydwa pytanie sprowadzają się do tego samego czy ta kwota 3500zł do której mogę zamortyzować jednorazowo to jest brutto czy netto i czy odliczyć mam brutto czy netto.
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź.